Talvilomalla voi hiihtää, jopa yhdessä

0

Aika monen nöyryyttävimpiin koululiikuntamuistoihin kuuluu pesäpallo – ei niinkään pelin itsensä, vaan joukkueiden muodostustavan vuoksi. Etevimmät valitsivat joukkueet niin, että huonoimmat jäivät aina viimeiseksi.
Liittyipä pesäpalloon kuinka ikäviä muistoja tahansa, voi ikäluokka toisensa jälkeen muistella lämpimästi Tahko Pihkalaa. Tämä pesäpallon isänä tunnettu urheilu- ja liikuntavaikuttaja juurrutti 1930-luvulla idean koululaisten hiihtolomasta. Pakolliseksi loma tuli vuonna 1933.

Hiihtoloma-nimen vaihto talvilomaksi lienee perusteltua. Etenkin eteläisen Suomen lumipeite on useana talvena jäänyt niin ohueksi, että hiihtolomaa ovat viettäneet ainoastaan varaston takanurkassa könöttävät sukset.
Onneksi tänä talvena on toisin, vaikka vielä pari viikkoa sitten Kangasalankin latutilanne näytti huonolta.
Vapaa-aikatoimen tuoreimman latutiedotteen mukaan latuverkosto on hyvässä kunnossa. Kunnan latutiimi on saanut ajettua latuja valaistujen reittien lisäksi myös maastoon ja järvien jäille.

Ennen Pihkalan markkinointiponnistuksia hiihtolomaa vietettiin ainakin Kouvolassa ja Kauniaisissa.
Niissä kevättalvista lomaviikkoa perusteltiin sillä, että hangilla hiihtäessään lapset saavat raitista ilmaa ja keräävät kestävyyttä jaksaakseen puurtaa lukuvuoden loppuun. Perustelu pitää paikkansa tänäkin päivänä, vaikka laduille tuskin suurta ruuhkaa syntyy.
Koululaisten talviloma osuu yksiin kirkkovuoteen kuuluvan paastonajan kanssa. Paastoaja pidättäytyy asiasta, jonka kokee saaneen liian suuren roolin elämässään.
Lomaviikkoa parempaa ajankohtaa koko perheen yhteiselle nettipaastolle saa hakea. Mitäpä, jos edes muutaman päivän ajan älypuhelin on vain puhelin, ja kaikki tarvittava tieto sekä uutiset hankitaan perinteisistä välineistä?
Olipa kyse lapsesta, nuoresta tai aikuisesta, irrottautuminen sosiaalisen median ja netin maailmasta jättää tilaa toisenlaisille puuhille, jopa toisenlaisille ajatuksille. Mikä tärkeintä, koko perheen nettipaasto mahdollistaa aidon yhdessäolon – ja vaikka sen hiihtolenkin aurinkoisella keväthangella.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.