Tam-Silkin uuden tuotteen pesulappu aiheutti somekohun – ”Kyse on mielikuvista”

7
Tästä pesulapusta nousi kohu. Kuva: Tam-Silk

”Pesuohje: Jätä lattialle lojumaan.”

Näin lukee kangasalalaisen Tam-Silkin uuden tuotemerkin, Kalsareiden, pesulapussa. Ja somekohuhan siitä syntyi.

Kyseessä on pari kuukautta sitten lanseerattu miesten alushousu, jota on alusta asti markkinoitu rouhesti. Kuvissa ja videoissa pelkkiin mustiin alushousuihin sonnustautuneet suomalaiset miehet kirmaavat pelloilla tai seisovat traktorin edustalla.

Kuva pesulapusta lähti kiertämään sosiaalisessa mediassa. Osa vastaanotosta oli positiivista, osa ei.

Asiaan tartuttiin muun muassa Facebookin ”Rennot feministit” -ryhmässä. Kuvan ryhmään jakanut henkilö kirjoitti tuohtuneensa tekstistä. Hänen mielestään se viestii, että jättämällä kalsarit lattialle lojumaan nainen pesee ne puolestasi.

– Aloin saada asiasta paljon viestejä ja kuvakaappauksia, joissa asiasta keskusteltiin, kertoo Tam-Silkin omistaja ja Kalsarit-idean isä Tuomo Saarni.

Paheksuntaa myös miehiltä

Palautetta tuli myös närkästyneiltä miehiltä. Heidän mielestään lappu väittää, etteivät miehet osaa pestä pyykkiä.

– Hämmentävin yhteydenotto tuli homoyhteisöstä. Yhteydenottajan mukaan kampanja antaa ymmärtää, etteivät homomiehet ole tosimiehiä, Saarni sanoo.

Saarnin mukaan pesulapussa ei oteta millään tapaa kantaa sukupuoleen tai siihen, kuka kalsarit lopulta lattialta poimii. Nostaja voi olla mies itse, hänen puolisonsa sukupuolesta riippumatta, hänen äitinsä, sisaruksensa, siivooja tai vaikkapa lapsi.

– Mielestäni hermostunut reaktio kertoo jotakin ihmisen itsensä ennakkoasenteista. Olisikin hyvä miettiä sitä, miksi minä oletan näin. Lapussa itsessään ei väitetä yhtään mitään, kyse on mielikuvista.

Hän huomauttaa, ettei markkinoinnissa oteta kantaa ihmisten sukupuoliseen, poliittiseen tai uskonnolliseen suuntautumiseen.

Kohu kääntyi voitoksi

Saarnin mukaan vahvat reaktiot kertovat jotakin sekä ihmisen omasta ajatusmaailmasta että nykyajasta.

– Miksi ihmiset hermostuvat nykyään niin helposti ja haluavat päästä lyömään sosiaalisessa mediassa? Asioista halutaan nostaa kohuja, oli kyse sitten markkinoinnista tai esimerkiksi politiikasta, Saarni ihmettelee.

Hän kuitenkin toteaa, että lopulta kohu kääntyy usein voitoksi.

– Tälläkin kertaa kävi niin, että meidän myyntimme nousi huomattavasti.

Kalsareiden pesulappua ei olla muuttamassa kohun vuoksi. Keskustelu sai aikaan kuitenkin sen, että nyt suunnitellaan vastaavaa tuotetta myös naisille.

– Alamme todennäköisesti tehdä naisille Alkkareita. Nyt vielä mietimme, lukeeko pesulapussa sama teksti, vai keksitäänkö siihen jotain uutta.

Kalsareiden pesulapun viestin voi lukea niinkin, että nosta nyt hyvä mies ne kalsarit pyykkikoriin. Kuva: Tam-Silk
Kuva: Tam-Silk

Lue lisää Tuomo Saarni houkutteli kaverinsa kalsarikuviin: ”Jotenkin täytyy erottua.”

7 kommenttia

 1. Jos tosta joku heittää herneen nenään niin AINOA ratkaisu on katsoa peiliin, ja pitkään. Se tosikko löytyy sieltä peilistä. Niin ja ainahan voi tuollaiset kalsarit jättää ostamatta jos ahistaa 😠.

 2. Aivan loistava pesuohje. Vai että ”rennot feministit” vetivät herneen nenuliin… Heh!!

 3. Ehdotan pikkareiden pesuohjeeksi ”nakkaa näyttämölle” tai ”heitä keikan aikana lavalle”. Tulisi lisää pöhinää 😊 ammattiloukkaantukat älköön vaivautuko

 4. Hienoa! Maailmassa ei ole koskaan huumoria liikaa. Varmaanki joku pystyy vetämään pultit JA-sanastikin. Sama teksti olis hyvä sukissakin. Niiden lattialle lojumaan jättäminen nostaa minun niskarvat pystyyn. Traumansa kullakin

 5. Peukku Heidin ”nakkaa näyttämölle” -ehdotukselle. 😀

  Tätä seuraavaa te ette voi ja saa siellä Tam-Silkissä laittaa, mutta ihan vain todella huonoksi ja härskiksi sisäpiirivitsiksi: ”Pesuohje: Myy netissä”.

 6. Hauska!

  Älkää laittako naisten kalsareiden nimeksi Alkkareita, josta tulee jotenkin alkoholistit mieleen, vaan PIKKARIT. Pesuohje voisi olla myös ”Jätä ovenkahvaan”, jos kotioloissa pysytään.

 7. Onneksi edes joku uskaltaa käyttää/näyttää huumoria tänä toisten puolesta ammattiloukkaantujista huolimatta!
  Onhan se Insinööri alennus voimassa vaikka onkin vain Wannabe inssi 🙂

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.