Koti Pääuutiset ” Tämä on melkein parasta, mitä voimme tarjota oppilaille” – Vatialan koulun...

” Tämä on melkein parasta, mitä voimme tarjota oppilaille” – Vatialan koulun lapsiooppera pohtii eläinten oikeuksia

0
Vatialan koulun oopperaa treenatttin alkuviikosta. Kuvassa ohjaaja Anna Nora sekä esityksen lapsia.

Ohjaaja Anna Nora neuvoo muutamaa lasta Pitkäjärven koulun liikunsalissa.

– Kengurut säikähtävät kun Jack-koira saapuu, hän sanoo, karjaisee ja pompahtaa lasten joukkoon.

Lapset hyppäävät yhdessä ryhmässä askeleen taaksepäin, kuin säikähtäen Noran esittämää Jack-koiraa. Meneillään ovat Vatialan koulun Djurens planet -lapsioopperan harjoitukset. Pian lauletaan yhdessä kuorossa.

Vatialan koulun oopperan ensi-ilta on marraskuun 21.päivänä. Tuolloin paikalla on puvustaja, lavastaja ja esityksen pääsolistit Kansallisoopperasta Helsingistä.

Oopperaa esitetään nyt kuudennen kerran. Tänä vuonna esityksessä pohditaan eläinten oikeuksia ja ihmisen roolia eläinten maailmassa. Vatialan koulusta mukana ovat kaikki kuutosluokkalaiset.

Harjoituspäivänä käsikirjoitus käydään läpi pääpiirteissään. Tarkemmin rooleja harjoitellaan tavallisten koulupäivien aikana.

Vatialan koulun apulaisrehtorin viransijainen Terhi Niinimaa kertoo, että lapset ovat olleet innoissaan. Yhteiseen tavoitteeseen ponnistellaan yhdessä.

– Oppilaat ovat saaneet tästä projektista lisäpisteitä jatko-opintoihin. Rehtorina tämä on melkein parasta, mitä voimme tarjota oppilaille.

Pääkielenä ruotsi

Djurens planet -oopperan käsikirjoitus pohjautuu Åshjödenin koululla maaliskuussa 2018 pidettyyn työpajaan, jossa 3.– 6.-musiikkiluokkien oppilaat saivat kertoa ajatuksiaan, tunteitaan ja toiveitaan oopperan aiheen suhteen.

Käsikirjoitus on suunniteltu siten, että ruotsin kielen opetussunnitelman tavoitteet otetaan huomioon.

Teoksen teemat pohtivat eläinten oikeuksia, yksinäisyyttä ja nähdyksi tulemista.

– Selkeästi toisen asemaan asettuminen olivat sellaisia asioista, jotka askarruttivat, Nora kertoo.

Lapset esittävät erilaisia eläimiä esityksessä. Solistit saapuvat Kansallisoopperasta.

Oopperaprojektin tavoitteena on lisätä oppilaiden itsetuntemusta, vahvistaa sosiaalisia vuorovaikutustaitoja ja tutustuttaa oopperaan taidemuotona. Tänä vuonna esityksessä tulee myös ruotsin kielikylpy, koska oopperan pääkieli on ruotsi. Nora on ohjannut isoja lapsikuoroja aiemmin.

– Lasten ohjaaminen on palkitsevaa ja vuorovaikutteista. He uskaltavat tuoda omia ideoitaan esille. Lapset haluavat ymmärtää esityksen taustoja omasta maailmastaan.

Kuutosluokkalaiset Nea Toivonen, Laura Tiilikka, Emilia Helminen ja Johannes Virta esiintyvät oopperassa. He sanovat, että harjoittelu on ollut mukavaa ja innostavaa.

– Vähän raskasta jaloille ja äänelle, Johannes pohtii.

Laura Tiilikka ja Emilia Helminen pohtivat, että äänen käyttöä ja sanojen lausumista ruotsiksi pitää harjoitella vielä kovasti.

– Jännää ja erikoista, kun ei ymmärrä itse puoliakaan, Johannes mietti.

– Opettajat ja ryhmähenki ovat olleet todella positiivisia. Haluan oppia ruotsia lisää, Emilia sanoo.

Nea toteaa, että lapsia opettamassa on ollut kivoja ihmisiä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän