Tampere ja isot kaupungit vetävät toiselta asteelta valmistuneita – kangasalalaisten peruskoululaisten hakuvaihtoehtoihin vaikuttaa matkojen pituus

0
Seija Savinainen-Hallfast, Tuire Laaksonen ja Tuula Haapakoski työskentelevät opoina Pikkolassa. Haapakoski vastaa myös Sariolan koulun opinto-ohjauksesta. Heidän mukaansa Tredun ja lukion uudet tilat ovat lisänneet kiinnostusta hakeutua toisten asteen jatko-opintoihin Kangasalle.

Kangasalan lukion ja Tredun Kangasalan toimipisteen uudet tilat houkuttelevat hakemaan jatko-opintoihin omalle paikkakunnalle, arvioivat Pikkolassa ja Sariolassa työskentelevä opo Tuula Haapakoski ja Pikkolan opot Seija Savinainen-Hallfast ja Tuire Laaksonen.

Vaikka Tampere monipuolisine mahdollisuuksineen kiinnostaa monia, Tampereen ja Kangasalan rajalta, Vehmaisista ja Kaukajärveltä haetaan jatko-opintoihin myös Kangasalle.

Eniten yläkoululaisten jatko-opintomahdollisuuksiin vaikuttavat ja niitä ohjailevat matka ja kulkuyhteydet.

– Tietyiltä asuinalueilta voi olla helpompi kulkea Tampereella kuin Kangasalla. On harmi, että myös Valkeakoskelle busseilla kulkeminen on hankalaa, Savinainen-Hallfast toteaa.

Tampereen seudulla on sekä lukioiden että ammatillisten koulutusten suhteen laajasti valinnanvaraa. Opot kertovat, että kauemmas hakevat yleensä hevos-, liikunta- tai metsäalalle pyrkivät nuoret.

Yliopistoon ja ammattikorkeaan puolet ja puolet

Toisen asteen päättävillä nuorilla valinnanvaraa on jo peruskoululaisia selvästi enemmän. Lukion opinto-ohjaaja Ismo Tahvanainen kertoo, että suurin osa Kangasalla valmistuvista abeista pyrkii korkeakouluun.

– Ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin hakee aika tasan puolet ja puolet, Tahvanainen toteaa.

Alle 10 prosenttia hakee ammatillisiin ylioppilaspohjaisiin koulutuksiin, ja alle viisi prosenttia muualle, kuten opintoihin ulkomaille.

Nuoria houkuttelevat alat, joilla on paljon opiskelupaikkoja ja työpaikkoja ja joilla he ajattelevat olevan korkea status.

Tahvanaisen mukaan suosituin hakupaikkakunta on Tampere. Sen jälkeen eniten pyritään Helsingissä sijaitseviin korkeakouluihin. Hakupapereita lähtee jonkin verran myös muihin sopivan matkan päässä oleviin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin kuten Jyväskylään, ja Turkuun sekä yksittäisiä jopa Lapin yliopistoon Rovaniemelle.

– Nuoria houkuttelevat alat, joilla on paljon opiskelupaikkoja ja työpaikkoja ja joilla he ajattelevat olevan korkea status.

Tahvanaisen mukaan ponnistuslaudaksi niille mielletään esimerkiksi tekniset tieteet ja luonnontieteet, joista voi valmistua esimerkiksi diplomi-insinööriksi tai lääkäriksi. Kiinnostusta on myös kaupallisille aloille ja ­­oikeustieteelliseen.

Myös sosiaali- ja terveysalalle, esimerkiksi sairaanhoitajan ja fysioterapeutin tutkintoihin, riittää hakijoita.

Ismo tahvanainen kertoo, että pitkän aikavälin muutos on, että yhä useampi haluaa pitää välivuoden ja hengähtää ennen jatko-opintoja.

Tahvanaisen mukaan Kangasalan lukion musiikkilinja ei juurikaan näy hakuvalinnoissa: vain muutama hakee vuosittain opiskelemaan yliopistoon taidetta, musiikkia tai teatteria.

– Opiskelijat ovat aika realistisia ja tietävät, että taidealoille työllistyminen on vaikeaa. Meillä opiskelee paljon musikaalisesti huippulahjakkaita, jotka hakevat opiskelemaan teknisiä tai humanistisia tieteitä.

Tahvanainen kertoo, että pitkän aikavälin muutos on, että yhä useampi haluaa pitää välivuoden ja hengähtää ennen jatko-opintoja.

– Oma neuvoni on, että jos tiedät alan, joka kiinnostaa, hae. Jos pääset, mene opiskelemaan vuodeksi ja pidä vasta sitten välivuosi.

Lähihoitajia eniten heti työelämässä

Ammatillisen perustutkinnon suorittaneista suurin osa ei hae ainakaan heti valmistumisen jälkeen jatko-opintoihin, vaan heitä kutsuu työelämä.

Kangasalan Tredun opinto-ohjaajat Hannele Hämäläinen ja Jari Aine kertovat, että Tredunopiskelijoista noin 60 prosenttia on vuoden päästä valmistumisesta työelämässä.

Työllistyminen vaihtelee jonkin verran aloittain.

Opetushallinnon tilastopalvelun mukaan vuonna 2017 Tredusta valmistuneista eniten työelämässä oli vuosi valmistumisen jälkeen lähihoitajia.

Jatko-opinnoissa vuosi Tredusta valmistumisen jälkeen on noin 15–20 prosenttia, joista suurin osa opiskelee ammattikorkeakoulussa.

Jos opiskelijoiden ja työssäkäyvien määriä tarkasteltaisiin muutama vuosi valmistumisen jälkeen, opiskelijoiden osuus saattaisi olla suurempi. Aine kertoo, että monilla aloilla on nimittäin tapana hankkia työkokemusta pari vuotta ennen jatko-opintoihin hakeutumista.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.