Tam-Silk on harvinaisuus – sataprosenttisen suomalainen

1
Kangasalalainen Sirkka Kuivaniemi on iloinen siitä, että omalla paikkakunnalla on riittänyt töitä. – Tällä hetkellä on menossa todellinen sesonki.

Lentolankujan varressa sijaitsevassa kellertävässä teollisuuskiinteistössä tehdään historiaa.
Alakerran neulomossa kymmenkunta pyöröneulekonetta valmistaa neulosta. Yläkerran ompelimossa materiaalista syntyy alusasuja laamapaidoista villasilkkipitkiksiin.
Pakkaamon ja varaston kautta talosta lähtee vuosittain noin 100 000 tuotetta maailmalle. Tuotanto on sataprosenttisesti suomalaista ja sataprosenttisesti kangasalalaista.
Tam-Silk on yksi niistä tekstiiliteollisuuden harvinaisuuksista, jonka tuotteet ja lisäksi myös neulokset todella tehdään Suomessa.
Lisäksi yritys on pystynyt palkkaamaan vuoden aikana neljä uutta työntekijää.
– Lamasta huolimatta töitä on riittänyt hyvin, eikä meillä onneksi ole tarvinnut miettiä lomautuksia, toimitusjohtaja Riikka Saikkonen iloitsee.
 Tällä hetkellä tehtaalla eletään kuuminta sesonkia, sillä talvi tekee tuloaan.
Tam-Silkissä työskentelee parikymmentä henkilöä, ja kangasalalaisuusaste on tässäkin suhteessa vahva.

Yrityksen ehdoton valtti on omavaraisuus.
Kaikki työvaiheet neulomosta leikkaamoon, ompelimosta viikkaukseen ja pakkaamisesta varastointiin tapahtuvat Kangasalla.
– Joitakin materiaaleja pestään ja värjätään Nivalassa, mutta sekin tehdään sentään Suomessa.
Kuluttajat arvostavat tällä hetkellä kotimaisuutta.
– Julkisuudessa puhutaan paljon suomalaisen työn säilyttämisen tärkeydestä.
– Lisäksi yhä suurempi osa ihmisistä pohti tuotannon eettisyyttä, ekologisuutta ja asianmukaisia työolosuhteita.
Saikkonen uskoo, että moni valitsee kotimaisen tuotteen, ellei se ole oleellisesti kalliimpi kuin ulkomailla valmistettu.
Hän toivoo, että tekstiiliteollisuus pystyy Suomessa jatkamaan toimintaansa, jotta kuluttajilla säilyy tämä valinnanmahdollisuus.

Tam-Silk itse on toiminut jo 90 vuotta. Juuret ovat Tampereella ja vuodessa 1925, jolloin tehtailijan rouva Edith Hongen perusti Tampereen Silkkikutomon itäiselle Puistokadulle (nykyisin Hämeenpuisto). Tehdas siirtyi Kangasalle 1960-luvun alussa ja nimi lyhennettiin Tam-Silk Oy:ksi.
– Tässä vaiheessa tuotannossa keskityttiin naisten aluspukeutumiseen, mikä on kulmakivemme edelleen. Nykyisin joitakin villasilkkituotteita valmistetaan myös miehille ja lapsille.
Kangasalta toimitetaan tuotteita myös Japaniin ja jonkun verran Ranskaan.
Japanin markkinat avautuivat, kun japanilainen yritysjohtaja otti Saikkoseen yhteyttä nähtyään Tam-Silkin tuotteita Suomen vierailullaan.
Japaniin viedään villasilkkipitkiksiä ja -paitoja.
Yrityksellä on pitkät asiakassuhteet kotimaisiin kauppaketjuihin.
Nykyisin markkinointivälineenä on myös oma verkkokauppa.
– Jos yritys ei nykyisin ole netissä, sitä ei käytännössä ole olemassakaan, Saikkonen hymyilee.
– Ihmiset ovat oppineet hakemaan sieltä tietoa ja tekemään vertailuja, vaikka sitten hakisivatkin itse tuotteen kaupasta, hän tietää.

1 kommentti

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.