Tapahtumakoordinaattori Isabella Rossi: Ei tarvise olla Helsinki toimiakseen isosti

0
Vesaniemi kuuluu Isabella Rossin lempipaikkoihin. Hänen mielestään alue sopii monenlaisten tapahtumien pitopaikaksi. Maisemassa tiivistyy Kangasalle olennaiset asiat: vesi, sitä ympäröivät harjut ja muu luonto.
Vesaniemi kuuluu Isabella Rossin lempipaikkoihin. Hänen mielestään alue sopii monenlaisten tapahtumien pitopaikaksi. Maisemassa tiivistyy Kangasalle olennaiset asiat: vesi, sitä ympäröivät harjut ja muu luonto.

Kangasalan kaupungin tapahtumakoordinaattori Isabella Rossi ehti olla töissä vain viikon, kun koronaviruksen vuoksi Suomessakin kalentereita alettiin tyhjentää yleisötapahtumista ja verovaroin ylläpidettäviä kulttuuri- ja liikuntatiloja sulkea.

Rossin mielestä nyt jos koskaan tarvitsemme kulttuuria, ja siksi poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta on jaksettava katsoa eteenpäin.

– Tapahtuma-ala kehittyy ja keksii uusia tapoja tarjota ihmisille entistä parempaa kulttuuria. Moni tapahtuma toteutetaan nyt verkossa, josta uusi yleisö on ne löytänyt. Esimerkiksi Pekko Käpin ja K:H:H:L:n konserttistriimaus Kangasala-talosta keräsi toista tuhatta katsojaa, eli neljä kertaa enemmän kuin sen saliin mahtuu.

Kangasala-talon lisäksi Rossin keskeisimpiä yhteistyökumppaneita ovat Business Kangasala, Visit Kangasala, Kuohu-uimahalli, kaupungin tytäryhtiöt, palvelukeskukset ja tapahtumajärjestäjät sekä tietenkin vapaaehtoispohjalta tapahtumia järjestävät yhdistykset ja yhteisöt.

– Tavoitteeni on hankkia Kangasalle uusia tapahtumia ja kasvattaa nykyisiä. Tehtäviini kuuluu muun muassa kokousten ja konferenssien saaminen paikkakunnalle. Ei tarvitse olla Helsinki toimiakseen isosti.

Hän poimii esimerkin Ruotsista.

– Siellä muissakin kaupungeissa kuin Tukholmassa ymmärretään tapahtumien vetovoima ja taloudelliset tuotot, joilla on merkitystä paitsi paikkakunnan liike-elämälle, myös asukkaiden hyvinvoinnille.

Tapahtumat ovat suurempi ja vaikuttavampi bisnes kuin yleisesti käsitetään.

Isabella Rossi, tapahtumakoordinaattori

Elävä kaupunki perustuu yhteistyölle

Tapahtumien taloudellisen tuoton mittaaminen ja kaupunkikehitys ovat kumpikin asioita, jotka saavat Rossin syttymään. Hän haluaa kehittää Kangasalle työkaluja, joilla tapahtumien hyödyn voi mutu-tuntuman tai budjetin toteutumisen sijasta mitata taloudellisena kasvuna.

– Lisäksi haluan ehdottomasti kehittää tapoja mitata tapahtumien vaikutuksia asukkaiden hyvinvointia ja kaupungin vetovoimaa edistävässä mittakaavassa. Tapahtumat ovat suurempi ja vaikuttavampi bisnes kuin yleisesti käsitetään.

Yhden naisen voimin ei Kesäpäivän pitäjän tapahtumakirjoa raikasteta ja rikasteta.

– Elävät kaupungit perustuvat yhteistyölle. Yksin ei onnistu kukaan. Yhdessä tehden Kangasala voi kasvaa ja kehittyä kaupungiksi, jossa kelpaa asua ja yrittää. Tapahtumat tuovat energiaa ja lisäävät asumismukavuutta.

Rossi luottaa elävien tapahtumien voimaan, mutta kannustaa samalla irrottautumaan varman päälle ajattelusta ja riskien karttelusta.

Sää ei ole este suomalaiselle

Rossin mukaan viime aikojen keskusteluissa on noussut esiin isoja asioita, jotka toteutuessaan vaikuttavat merkittävästi myös kangasalalaisten elämään. Hän pohtii, millainen vaikutus olisi etätyön yleistymisellä, nelipäiväisellä työviikolla tai kuusituntisella työpäivällä.

– Mihin ihmiset käyttävät ajan, joka säästyy vaikkapa vähentyneiden työmatkojen ansiosta? Siirtyvätkö tapahtumat myös pysyvästi verkkoon, tähän asti ne eivät siellä ole olleet? Koronaepidemia on osoittanut, kuinka haavoittuvia olemme.

Rossi luottaa elävien tapahtumien voimaan, mutta kannustaa samalla irrottautumaan varman päälle ajattelusta ja riskien karttelusta.

– Meille suomalaisille sää ei ole osallistumisen este, jos tapahtuma palvelee aitoa tarvetta.

Kangasalle ympärivuotinen tapahtumien vuo

Rossi toivoo, että Kangasalle pystytään luomaan ympärivuotinen tapahtumien vuo.

– Voisiko jo olemassa olevia tapahtumia hajauttaa ajallisesti tasaisemmin ja yhteistyössä jalostaa niiden sisältöä? Lisäksi meidän pitää miettiä, miten saamme houkuteltua paikalle väkeä Tampereelta ja muiden ympäristökuntien asukkaita.

Vaikka korona rajoittaakin tapaamisia, kannustaa Rossi kylien tapahtumajärjestäjiä ottamaan häneen yhteyttä.

– Heitäkin varten teen työtäni ja edistän tapahtumien toteutumista luomalla yhteyksiä. Paljon työtä ja aikaa säästyy, jos vaikkapa sähkö- ja tilaratkaisut järjestyvät totuttua edullisemmin yhteistyön tuloksena.

Täällä on mahdollisuuksia järjestää tapahtumia monenlaisille kohderyhmille myös keskustan ja sen palveluiden ulkopuolella.

Mahdollisuuksia vaikka mihin

Muualta tulevana Rossi katsoo Kangasalaa avoimin silmin ja mielin.

– Täällä on mahdollisuuksia järjestää tapahtumia monenlaisille kohderyhmille myös keskustan ja sen palveluiden ulkopuolella. Löytyy luontoa, avointa tilaa, mutta myös käyttämättömiä kiinteistöjä. Erityisen innoissani olen kylätaloista.

Rossi luonnehtii itseään vekslaajaksi, jolle kulttuuriksi kelpaa makkaranpaistofestivaali siinä missä teatteriesityskin.

Ammatilliset kannuksensa hän on hankkinut pääosin Helsingissä. Hän on toiminut muun muassa Suomen suurimpiin musiikkitapahtumiin lukeutuvan Flow Festivalin tuotantopäällikkönä ja Helsingin suurimman joulutorin, Tuomaan Markkinoiden, vastaavana tuottajana.

Kangasalaan hän on tutustunut ennen nykyisen pestinsä alkua lähinnä maastopyörän selässä.

Isabella Rossi

  • Koulutus: media-assistentti, kulttuurituottaja, opiskelee työn ohessa Master Of Arts and Culture -ylempää ammattikorkeakoulututkintoa
  • Harrastukset: Kulttuuri kaikissa sen muodoissa, matkustaminen ja aktiivinen ulkoilu: pyöräily, lumilautailu, hiihto, retkeily ja ratsastus
  • Perhe: avopuoliso sekä koirat Jyrä ja Urho

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.