Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Tapahtuuko sote-uudistus nyt oikeasti?

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 28.8.2015 kello 8.42

Taitava koomikko saisi kirjoitettua viime vaalikaudella työn alla olleesta kunta- ja sote-uudistuksesta hauskan farssin.
Sen iloisia hahmoja olisivat koko joukko suomalaisia kärkipolitiikkoja, kuten Henna Virkkunen, Maria Guzenina, Petteri Orpo ja Susanna Huovinen.
Hirveästi hukattuja työtunteja, pidettyjä puheita ja kokouksia, mutta mitään näkyvää ei  oikein syntynyt. Lopulta koko uudistus kaatui vaalikauden maalisuoralla rytisten maahan.
Tältä se maallikon silmin näyttää, vaikka esityksen keväällä kaatanut perustuslakivaliokunta puolusti työtä lausunnossaan. Siihen saakka tehty lainvalmistelutyö ei ole umpikuja, vaan pohja jatkovalmistelulle.

Jatkovalmistelu on nyt käynnissä, mutta sitä on tehty melko eleettömästi ja lehtien palstatilaa on toistaiseksi säästynyt.
Omalta osaltaan tähän vaikuttanee se, että maailmanpolitiikka, kuten Kreikka-kriisi ja pakolaisvyöry Eurooppaan, ovat polkeneet monet kotimaan tärkeät aiheet jalkoihinsa.
Elokuussa valmistui kuitenkin selvityshenkilöiden mietintö. Sen tarkoituksena on toimia neuvoa antavana pohjaselvityksenä tulevalle lainvalmistelutyölle.
Selvitys ehdottaa, että sote-uudistusta vietäisiin maakuntamallin suuntaan. Yhtenä selvityshenkilönä oli Kangasalan juhlavaltuustossakin keskiviikkona puhunut professori Arto Haveri.

Oleellinen ero viime vaalikauden suunnitelmiin on rahoituksessa. Kunnat kritisoivat aikaisempaa mallia siitä, että hyvin asiansa hoitaneet kunnat olisivat joutuneet uudistuksen maksumiehiksi.
Toinen puoli asiassa oli se, että maksajille olisi jäänyt kovin vähän päätösvaltaa omiin asioihinsa.
Nyt on esillä malli, joka veisi sosiaali- ja terveyspalvelut kunnilta kokonaan pois. Arto Haverin mukaan valtionrahoitus olisi todennäköinen rahoitusmalli.
Ilmapiiri asian ympärillä on selkeästi muuttunut. Nyt kuntajohtajat eivät ole ainakaan toistaiseksi hyökänneet mallia vastaan, vaan ilmassa tuntuu olevan jopa helpotusta.
Jos ja kun sote-palvelut siirtyvät pois kunnista, aikaa ja energiaa jää aivan toisenlaisiin asioihin. Parhaimmillaan se voi tarkoittaa kunnille kokonaan uudenlaista, elinvoimaisempaa tulevaisuutta.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös