Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista

Tavase ei sovi harjuluontoon

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 20.6.2018 kello 7.00

Maallikon on vaikea ymmärtää, miksi Tavasen tekopohjavesilaitosta suunnitellaan juuri Kangasalan ja Pälkäneen luontoarvoiltaan arvokkaille harjualueille.

Järviä tässä maassa riittää. Luulisi, että niiden läheisyydestä löytyisi myös sellaisia maa-alueita, joille tekopohjavesituotannon seuraukset eivät olisi niin kriittisiä.

Helsingin yliopiston professori Heljä-Sisko Helmisaari teki selväksi, että tekopohjavesilaitos muuttaa peruuttamattomasti Vehoniemen-Isokankaan harjualueen ympäristöä.

Sen vuoksi hän sanoi painokkaasti, että tekopohjavesilaitosta ei pidä rakentaa sinne.

Kun järvestä pumpataan ravinteikasta vettä harjuun, alkaa perinteinen metsäkasvillisuus väistyä uusien lajien tieltä.

Lisäksi isojen vesimassojen liikkeitä on mahdotonta arvioida täysin etukäteen.

Tavase Oy on luonnollisesti tästä kaikesta eri mieltä. Sen mukaan aluetta on tutkittu riittävästi ja tutkitaan edelleen, jos työ saa jatkua valitusten jälkeen.

Kiinnostava kysymys on myös se, mihin uutta laitosta enää edes tarvitaan, kun Tampereella on kunnostettu Kaupinojan vedonottamoa ja Ruskokin toimii hyvin.

Nyt jää nähtäväksi, minkälaisen painoarvon korkein hallinto-oikeus laittaa professorin sanoille. Oudolta tuntuu, jos laitoksen rakentaminen nähdään edelleen mahdollisena.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

~
Takaisin ylös