Tays ruuhkautunut jatkohoitoa odottavista – kiireettömiä toimenpiteitä perutaan

0
Asettamasi evästeasetukset estävät jakopainikkeiden käytön.
Kuva: KS Arkisto

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa, että Taysin sairaalat ovat ruuhkautuneet ja vuodepaikat täyttyneet poikkeuksellisen monista jatkohoitopaikkaa odottavista potilaista, minkä vuoksi kiireettömiä toimenpiteitä joudutaan siirtämään.

Peruutuksista ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Tiedotteen mukaan sairaaloissa annettava kiireellinen ja päivystyksellinen hoito kuitenkin turvataan.

Sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan ruuhkautuminen johtuu siitä, että sairaaloihin on ohjautunut aiempaa selvästi enemmän potilaita, joilla ei ole terveydellistä syytä olla erikoissairaanhoidossa. Sairaaloissa odottaa kymmeniä potilaita joko turvallista kotiutumista tai perustasoista hoito- tai asumispaikkaa.

Vuoden 2022 aikana Taysissa on ollut jatkuvasti noin 80-120 jatkohoitoa odottavaa potilasta. Se sitoo 12 prosenttia koko Taysin vuodeosastokapasiteetista. Kolme neljäsosaa potilaista on ollut tamperelaisia.

Jatkohoitoa odottavien hoitaminen on tänä vuonna sitonut noin 100-120 hoitajaa, mikä on ollut pois Taysin suunnitellusta normaalista toiminnasta.

Ruuhkia on yritetty purkaa muun muassa yhteistyössä kuntien kanssa, joustopaikkojen käyttöönotolla sekä hoitopolkuja ja hoitoonohjausta kehittämällä. Uusi jatkohoito-osasto perustetaan tammikuussa. Se edellyttää edelleen kiireettömän toiminnan supistamista, jotta henkilöstöä saadaan siirrettyä uudelle osastolle.

Sairaanhoitopiirin ja siihen kuuluvien kuntien edustajien kanssa eilen tiistaina pidetyssä kokouksessa sovittiin linjaus, että kaikki kunnat sitoutuvat tarvittaessa 10 prosentin ylipaikkatilanteeseen, jotta akuuteinta ruuhkautumista voidaan helpottaa.

Vuodepotilaat ovat ruuhkauttaneet myös Taysin päivystyksen Acutan. Erityisesti potilaiden, jotka eivät ole kriittisesti sairaita, hoitoajat ovat venyneet erittäin pitkäksi.

Sairaanhoitopiirin tiedotteessa muistutetaan, että päivystykseen tulee hakeutua vain, jos hoito ei voi odottaa oman terveysaseman aukeamista. Asukkaiden tulee olla ensisijaisesti yhteydessä oman kotikunnan terveyskeskukseen.

Ennen Acutaan tuloa tulee soittaa päivystysavun numeroon 116117.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat kuukaudeksi tarjoushintaan diginä 6,90 € tai printtinä 9,90 €.Tilaa tästä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.