Team KaMe aikoo rikkoa ennätyksiä viikonlopun SM-kisoissa

0
Emma Nieminen, Niko Keskinen, Matti Mäkinen ja Matias Ylisiurua muodostavat ratamelonnassa kilpailevan Team KaMen.

Kesä on kiireistä aikaa Team KaMen neljälle nuorelle ratamelojalle. Emma Nieminen, Matti Mäkinen, Niko Keskinen ja Matias Ylisiurua ovat ehtineet jo osallistua kisoihin, käydä melontaleireillä ja treenata kehittyäkseen kilpailuissa. 

Kaikki neljä osallistuvat myös tänä viikonloppuna järjestettäviin aikuisten ratamelonnan SM-kisoihin. 

Team KaMe on Kangasalan Melojista valikoituneiden neljän 16–17-vuotiaan muodostama tiimi. Tiimiyttämisen avulla muun muassa näkyvyyden saaminen ja sponsorihankinta ovat helpompaa. 

Niemisellä ja Mäkisellä melontaharrastus tuli kuvioihin perheenjäsenten kautta. 

Sen sijaan Keskisen ja Yli­siuruan laji on ollut pienestä asti hiihto, jonka rinnalle melonta tuli kesäharjoitusmuotona.

– Aloin noin vuosi sitten kunnolla treenata melontaa. Matti ja pari kaveria puhuivat siitä koko ajan koulussa, ja sitä kautta minäkin kiinnostuin lajista, sanoo Ylisiurua.

Ylisiurua pohtiikin vielä, kumpaan lajiin hän haluaa alkaa keskittyä, hiihtoon vai melontaan.

Nuoren kilpamelojan arkea rytmittää pitkälti harjoittelu. Päivässä treenataan kahdesti, aamuisin ja iltaisin. 

Aamutreeni on tärkeämpi, ja kesäisin se onkin aina melontaa. 

Moni kisa myös alkaa aamuyhdeksältä, joten on tärkeää totuttaa keho ja mieli olemaan jo aamuisin hyvässä vireessä. 

Jaksamisen mukaan käydään illemmalla vielä lenkillä, salilla tai uimassa. Viikko-ohjelma sisältää yhden lepopäivän. Silloin nuorilla on aikaa nähdä muitakin kuin melontakavereita.

Talvisin treenimuoto on usein hiihto. Opiskelujen takia nuoret eivät kuitenkaan talvisin ehdi harjoitella yhtä paljon kuin kesäisin.

Nuoret uskaltavat vain varovasti haaveilla ammattiurheilijan urasta, mutta kaikkien mielestä se olisi upeaa.

– Olisihan se todella hienoa, mutta siihen on vielä pitkä aika. Kaikkea voi matkan varrella tapahtua, joten täytyy elää hetki kerrallaan, Keskinen toteaa.

Tosissaan Team KaMessa kuitenkin suhtaudutaan lajiin, sillä tällä hetkellä varusteisiin ja matkoihin palaa kultakin arviolta 4 000–5 000 euroa vuodessa. 

Mitä enemmän ulkomailla mielii kilpailla tai harjoitella, sitä kalliimmaksi harrastus tulee.

SM-kisat ovat tärkeä näytönpaikka Team KaMen melojille, joiden tavoitteena on rikkoa omia ennätyksiään. 

– Viikonlopun kisoissa on luultavasti joku ylemmältä tasolta seuraamassa nuorten kehitystä, Kangasalan melojien johtoryhmän jäsen ja nuorisovastaava Risto Nieminen toteaa.

Ylemmällä tasolla Nieminen tarkoittaa Olympiakomitean edustajia. 

Komitean huippu-urheiluyksikkö voi halutessaan tehdä rahoitusehdotuksen opetus- ja kulttuuriministeriölle. Myöhemmässä vaiheessa uraa on siten mahdollista hakea urheilija-apurahaa ministeriöltä. 

Rahoitus mahdollistaisi esimerkiksi treenaamisen ulkomailla myös talvisin.

Tiimiläisten mukaan pohjoismaalaiset ovat usein hieman vaikeassa asemassa melontauran edistymisen kannalta, sillä kotimaassa vedet jäätyvät talvisin umpeen. 

Menestyminen kilpamelonnassa kansainvälisesti vaatii talvikautena useiden viikkojen melontaleirejä ulkomailla. Ilman ulkopuolista rahoitusta ulkomaille on vaikea suunnata.

Kisapäivät ovat kilpailijoille myös henkisesti raskaita. Yhtenä päivänä lähtöjä saattaa olla jopa 11. Siksi on tärkeää, että jokainen tietää itse, millä tavalla rauhoittaa itsensä seuraavaan kilpailulähtöön. 

Emma Nieminen kuuntelee usein musiikkia, kun taas Matti Mäkinen käy mielessään läpi tulevaa kilparataa.

– Pidemmillä matkoilla suunnittelen etukäteen vauhdinkäyttöäni. Alussa saatan lähteä täysiä liikkeelle, hidastaa keskivaihella ja lopussa taas kiihdyttää maksimiin, Mäkinen sanoo.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.