Teatteri hurmasi koko Kuohenmaan – ”Tämä on hauska tapa talkoilla”

0
Maisa (Elina Kamppari) haaveilee omasta maajussista, mutta kenet hän valitsee erikoisesta ehdokasjoukosta?

Kun Kati Kamppari reilu kolme kesää sitten sai idean näytelmästä, ei hän osannut arvatakaan, kuinka innolla kyläläiset ottaisivat sen vastaan.

– Olin hyvin skeptinen, mutta heti ensimmäisenä vuonna 20 lähti mukaan. Olen niin iloinen, tyytyväinen ja onnellinen, kun meillä on tällainen porukka, Kamppari sanoo.
Kuohenmaan kyläteatterin tämän kesän Maajussia valitsemassa -näytelmä kertoo 30-vuotiaasta Maisasta, joka palaa kotitilalleen. Vanhemmat ovat lopettaneet karjanpidon ja tilan tulevaisuus on Maisan käsissä.
Ystävänsä Ellan ja seuranhakusovellus Tinderin avulla tilalle saadaa liuta isäntäehdokkaita, joilla on monenlaisia visioita tilan tulevaisuudesta. 
Myös Maisan vanhemmat haluavat katsastaa maajussiehdokkaat. Äitee innostuu ehdokkaista herkemmin, isä Seppo on useimmiten oppositiossa.
Välillä Maisa ja Ella purkavat tuntojaan paikallisessa karaokebaarissa.

Aiemmat näytelmät ovat liittyneet hyvinkin tiiviisti Kuohenmaan asioi­hin. Nyt teema on yleisempi, vaikka tuttuja elementtejä löytyykin.
– Monet ovat tälläkin kylällä lopettaneet karjanpidon. Sitten on pitänyt miettiä, mitä tilalle.
Näytelmässä on esillä myös muita nykypäivän ilmiöitä.
– Äiteellä on mummotautia, että syntyvyyden laskuakin käsitellään, Äiteetä esittävä Mari Tuominen toteaa.
Mukana Kuohenmaan kyläteat­terissa on kaikenikäistä väkeä. Kylän lapsia ja nuorisoa esittävät Veera Karttula, Elli Särkijärvi, Anniina ja Katariina Tammisto ovat iloisia, kun omalla kylällä on harrastusmahdollisuuksia.
– Osallistun aktviivisesti kylätoimintaan, se on kivaa. Tykkään myös esiintyä ja tämä on lähellä, 14-vuotias Anniina sanoo.
– Nytkin tulimme molemmat pyörillä, 12-vuotias Katariina kertoo.

Kolmatta kesää mummon roolissa oleva 70-vuotias Ulla Salonen innostuu jo suunnittelemaan seuraavan kesän rooliaan.
– Esitän nyt dementoitunutta vanhusta, jonka tytär pitää karaokebaaria. Seuraavassa näytelmässä voisin olla vaikka kassialma, Salonen ilmoittaa.
Kuohenmaan kyläteatterissa naisten ei tarvitse pukeutua miehiksi, sillä myös miehiä riittää rooleihin. Markku Mäntylä esittää maajussia etsivän Maisan isää Seppoa.
– Tämä on hauska tapa talkoilla. Tässä myös tutustuu, ei näitä muuten niin hyvin oppisi tuntemaan, Mäntylä toteaa kanssanäyttelijöistään.

Kyläteatterin esitykset ovat olleet edelliskesinä loppuunmyytyjä. Viime vuonna näytelmän kävi katsomassa noin 600 henkeä. Teatteri on siis merkittävä tulonlähde kyläyhdistykselle. 
Varojen avulla huolehditaan Kuohenmaan vanhasta kyläkoulusta sekä teatterinäyttämönä toimivasta tanssipaviljongista.
– Viime kesän tuloilla teimme paviljongin kattoremontin, Kamppari sanoo.
Taloudellisen hyvän lisäksi teat­teriharrastus tarjoaa osallistujilleen paljon naurua, iloa ja mukavia yhteisöllisiä hetkiä.
– Tämä tuo vastapainoa raskaaseen työhön, baarinpitäjä Mirkkua esittävä Sirpa Saari sanoo.
– Ja on tässä sellaista itsensä voittamista, eivät kaikki uskalla nousta lavalle, Kamppari toteaa.

Näytelmät ovat Kampparin itse käsikirjoittamia. Teksti syntyy alkuvuoden aikana, ja se räätälöidään näyttelijäporukalle. 
Roolituksessa huomioidaan, että kaikki saisivat eri vuosina erikokoisia rooleja. 
Näytelmän ohjaaja Juho Joki on mukana vain joissain harjoituksissa. Roolit rakennetaan suurimmaksi osaksi itse muiden näyttelijöiden avustuksella, ja ohjauksesta huolehditaan yhdessä.
Näyttämöllä voi heittäytyä pois arkirooleistaan ja hassutella ihan luvan kanssa.
Monelle onkin mieluisaa saada esittää jotain hyvin erilaista. Kati Kampparin 16-vuotias poika Lauri Kamppari esimerkiksi on näytelmässä lipevä sovinistiääliö.
– Sellaisen roolin taakse on hauska mennä, Lauri toteaa.
Viherpiipertäjäsulhasehdokasta esittävä Jorma Seppänen on innoissaan, kun rooli on erilainen kuin aikaisemmissa näytelmissä.
– Tykkään roolihenkilöstäni kovasti. Hän on myös aika vauhdikas, Seppänen toteaa.
Suurin osa näyttelijäkaartista on ollut mukana jo aiemminkin, mutta uusiakin on neljä. Mökkinaapurin serkkua näytelmässä esittävä Hanna Järvinen innostui siirtymään katsomosta lavan puolelle.
– Olin katsomassa esitystä viime vuonna. Se oli hauskaa ja porukalla oli hyvä henki. Päätin, että haluan mukaan, Järvinen kertoo.

Kuohenmaan kyläteatteri esittää Maajussia valitsemassa -näytelmää
Kuohenmaan paviljongilla 8.7.–19.8.
Kaarina Maununtyttären tie 1631, Kangasala.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.