Tehtaan lopettaminen veti ilmeet vakaviksi ja vatsan sekaisin – Harri Salomaa ja Ari Lehtinen tähyävät jo kohti uutta

2
Harri Salomaa (vas.) on ollut koko työuransa eli 42,5 vuotta betonielementtitehtaalla töissä. Ari Lehtinenkin ehti olla 37 vuotta.

Parman betonielementtitehtaan pihalla on kyltti, joka kiittää käynnistä ja toivottaa hyvää matkaa. Kyltin edessä seisoo kaksi miestä, joiden visiitti on ollut käyntiä pidempi, mutta nyt on lähtö edessä.

Consolis Parma Oy ilmoitti maanantaina 9. joulukuuta sulkevansa Kangasalan ja Turun Ruskon tehtaat. Yhtiössä oli käyty YT-neuvotteluja jo elokuusta saakka. Työntekijöiden synkkä syksy sai vielä synkemmän päätöksen.

Harri Salomaa ja Ari Lehtinen ovat tehneet betonielementtejä jo kauan ennen kuin tehdas siirtyi Kangasalle.

– Olin ammattikoulussa rakennuspuolella, kun koululle kerrottiin, että elementtitehtaalla tarvitaan kaksi työntekijää. Meitä lähti kolme haastatteluun ja kaikki pääsivät. Kun koulu loppui lauantaina, aloitimme maanantaina työ, muistelee Harri Salomaa.

Tehtaan nimi oli tuolloin Mattinen-Niemelä. Myöhemmin tehtaasta tuli osa Parmaa ja Consolis-konsernia. Salomaa on työskennellyt käytännössä saman työnantajan palveluksessa 43,5 vuotta.

Ari Lehtisellä vuosia on vähän vähemmän. Hän työskenteli aiemmin Karhu Titanin mailatehtaalla Tampereen Lielahdessa. Tehdas paloi, ja hänelle tarjottiin töitä lähellä olleesta elementtitehtaasta.

– Piti olla vain sen aikaa, että uusi mailatehdas valmistuu, mutta sille tielle jäin, muistelee Lehtinen.

Miesten työpolku yhdistyi kun Kangasalan tehdas rakennettiin 28 vuotta sitten.

Nyt on molemmille edessä outo elämänvaihe: työttömyys.

Uutinen järkytti koko tehtaan väen

Uutinen tehtaan lopettamisesta järkytti koko työyhteisöä. YT-neuvottelujen aikana ehti syntyä käsitys, että kyse on irtisanomisista. Tehtaan lopettamiseen ei kukaan uskonut, olihan tilanne näyttänyt salin puolelta ihan hyvältä. Kangasalan tehtaaseen oli tehty vasta uusia investointeja ja konserniin oli sulautettu uusia tehtaita.

– Emme olleet tarpeeksi tehokkaita, puuskahtaa Salomaa.

Salomaa kertoo, että sen verran uutinen kävi hyväkuntoisen miehen kropan päälle, että vatsa on ollut sekaisin koko viikon. Keho kertoo stressistä myös niin.

Ari Lehtinen muistuttaa, että monet Kangasalla valmistetut elementit ovat saaneet tunnustusta ja niistä rakennettuja taloja on palkittu. Kangasalan tehtaalla on myös kehitetty tuotteita. Kun tuote on saatu kuntoon ja tekotapa toimivaksi, on sen valmistus siirrettykin yllättäen konsernin toiseen tehtaaseen.

Talon johtamiskulttuuri saa moitteita molemmilta miehiltä. Heidän mukaansa tehtaan työntekijät ovat kokeneet, että koko ajan tulee turhia sääntöjä ja pilkunviilauksia, jotka eivät ensisijaisesti liity itse työhön ja sen tekemiseen. Tuntuu, kuin heitä haluttaisiin kyykyttää.

– Meillä on keskenämme hyvä henki, mutta johdon toiminta on kiristänyt ilmapiiriä, kuvailee Salomaa.

Salomaan mielestä Kangasalan tehtaan sairauspoissaolot ovat olleet myös yhteydessä kiristyneeseen ilmapiiriin. Se johtaa työkyvyn heikkenemiseen. Salomaa muistuttaa myös, että osa poissaoloista johtuu vanhoista vammoista ja pitkäaikaissairauksista. Kukaan ei valitse sairautta vapaaehtoisesti.

Emme olleet tarpeeksi tehokkaita.

Harri Salomaa

Miehen mukaan Kangasalan tehtaan sulkeminen jättää työttömäksi 98 työntekijää. Neuvottelujen aikana osa tehtaan porukasta on jo etsinyt uusia töitä. Luku on erittäin suuri Kangasalan mittakaavassa.

Pirkanmaan ELY-keskuksen mukaan rakennusalalle on kuitenkin ollut vaikea löytää ammattitaitoista työvoimaa, joten töitä saattaa olla osalle väestä tarjolla.

Kaupunki ja TE-keskus tarjoavat apua työnhaussa ja muissa käytännön asioissa.

Salomaalla ja Lahtisella on jo suunnitelma tulevan varalle. Molemmilla on pitkä, puolen vuoden irtisanomisaika. Lahtinen alkoi syksyn mittaan aavistaa, että tässä voi käydä huonosti. Hän on käynyt Länsilinjan ajokokeessa ja odottelee tietoa, aukeaako ura bussikuskina.

Salomaan perheeseen odotetaan uutta perheenjäsentä aivan lähiaikoina. Tuleva isä iloitsee siitä, että voi keväällä olla vauvan ja vaimonsa kanssa. Töitäkin hänelle on tarjottu, mutta juuri nyt hän ei vielä ole ottanut mitään vastaan.

Lue myös: Parma lakkauttaa Kangasalan tehtaan – ovet säppiin jo tammikuun lopulla

Lue myös: Kaupunki alkaa etsiä uutta toimijaa tyhjenevän Parman tiloihin – irtisanottavia autetaan uuden työn löytämisessä

2 kommenttia

  1. Menkää lakkoon. Sitähän punaiset haluaa, lakkoja vaan ja sitten itketään kun tehtaat lopettaa Sohjolassa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.