Teiden kunnossapidosta huolehtivat ely-keskus ja kaupunki – Sahalahdentien ja Lahdentien korotetut hoitoluokitukset jäivät pysyviksi

0

Kangasala sai talven ensimmäisen, väliaikaiseksi jääneen lumipeitteen viime viikolla. Todenteolla teiden talvikunnossapito alkaa, kun maahan sataa kolmen sentin lumikerros ja aura-autot lähtevät liikkelle.

– Kunnossapidossa mikään ei ole oleellisesti muuttunut viime talvesta. Hoitoalueet ovat ­säilyneet ennallaan, suunnittelija Antti Nikkinen kaupungin teknisistä palveluista kertoo.

Kaupungin vastuulla olevien katujen urakoinnit hoitavat Destia Oy ja Konetaiturit Ky. Destia huolehtii Kangasalan keskustan ja lähialueiden teistä. Sahalahden urakoitsijaksi elinympäristölautakunta valitsi syksyllä paikallisen perheyrityksen Konetaiturit Ky:n. Sopimus on kolmivuotinen ja sitä voidaan jatkaa kahdella vuodella.

Nikkinen kertoo, että myös Kuhmalahti kuuluu Konetaitureiden urakkasopimukseen. Alueen tiet ovat kuitenkin Haavelinnantietä ja Kuhmoisten rajalla olevaa pyörätien pätkää sekä kaupungin kiinteistöjen pihoja lukuun ottamatta Pirkanmaan ely-keskuksen vastuulla.

Kunnossapitohäiriöistä voi ilmoittaa kaupungin sivuilta löytyviin urakoitsijoiden palvelunumeroihin.

– Jos asialla ei ole kiire, kaupungin vikapalvelussa voi purkaa tuntojaan, Nikkinen toteaa.

Hänen mukaansa menneinä talvina auraukset on pääsääntöisesti huolehdittu hyvin ja virheisiin on reagoitu nopeasti.

– Aina jotain pientä huomauttamista on. Mutta on ymmärrettävä, että talvihoito on ihan
eri asia kuin kesähoito, hän tuumaa.

Kangasalan runsaasti liikennöidyistä teistä Asemantie, Finnentie, Lentolantie, Mäkirinteentie, Kyötikkäläntie ja Vatialantie ovat kaupungin vastuulla.

Nikkinen muistuttaa, että teiden auraus hoidetaan valtakunnallisen luokituksen mukaisessa järjestyksessä.

– Ensin avataan isommat väylät, jotta ihmiset pääsevät töihin. Sitten siirrytään pienemmille ja lopuksi kaikkein pienemmille teille.

Valtatie 12 kuuluu nykyisin hoitoluokitukseltaan osittain parhaaseen Ise- tai toiseksi parhaaseen Is-luokkaan, jonka mukaan myös Sahalahdentien ­kunnossapito toteutetaan

Aluevastaava Pertti Valo Pirkanmaan ely-keskuksesta kertoo, että Pirkanmaan elyn vastuualueen tieverkon kunnostamiseen tai korjaamiseen ei ole näillä näkymin tulossa merkittävää lisärahoitusta.

Myönteistä on kuitenkin se, että maan- ja valtateiden hoitoluokituksia nostettiin viime keväänä. Valo kertoo, että ne päätettiin jättää voimaan pysyvästi.

– Kangasalla merkittävintä oli valtatie 12 ja Sahalahdentien luokituksen nousu.

Käytännössä se näkyy toimenpideaikojen lyhentymisenä ja konkretisoituu aamuvarhaisella töihin lähteville. Aikaisemmin auraustyö on voinut olla silloin vielä sateen jäljiltä kesken, mutta tiukentuneen toimenpideajan johdosta työ on useimmiten aamulla jo valmis, hän huomauttaa.

Valtatie 12 kuuluu nykyisin hoitoluokitukseltaan osittain parhaaseen Ise- tai toiseksi parhaaseen Is-luokkaan, jonka mukaan myös Sahalahdentien ­kunnossapito toteutetaan.

Kangasalta löytyy myös viimeiseen, eli hoitoluokka kolmeen luokiteltuja teitä. Niitä ovat esimerkiksi Saarikylientie, Kivisalmentie ja Tiihalantie.

– Kolmosluokassa tien pitää olla aurattu vasta kuuden tunnin päästä lumisateen loppumisesta. Aura lähtee liikkeelle, kun puolet maksimäärästä, eli kymmenestä sentistä on satanut, Valo toteaa.

Kangasalan hoitourakan pääurakoitsijalla Destialla on oman kaluston lisäksi useita aliurakoitsijoita, jotka huolehtivat teiden kunnosta.

Valo kertoo, että usein haja-asutusalueilla urakoitsijoiksi pyritään valitsemaan paikallisia tekijöitä, jotta toimintavalmius olisi hyvä.

Ilmoita katujen kunnossapitohäiriöistä

Kaupungin oma katujen kunnossapito 040 133 6666
Destia / Kangasalan alue 0400 312 537
Konetaituri Ky (Sahalahti) 040 8657113
Vikailmoitus kaupungin sivuilla

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.