Koti Pääuutiset Teinien äideille vertaistukea NNKY-liiton ja seurakunnan Kamalat äidit -vertaistukiryhmästä

Teinien äideille vertaistukea NNKY-liiton ja seurakunnan Kamalat äidit -vertaistukiryhmästä

0

Perhetalolla on käynnistynyt Kamalat äidit -vertaistukiryhmä murrosikäisten äideille. Kokoontumisten teemoja ovat muun muassa rajojen asettaminen ja äidin oma jaksaminen. Keskeisintä on äitien toisiltaan saama vertaistuki. Valtakunnallista Kamalat äidit -toimintaa koordinoi Suomen NNKY-liitto.

– Kamalat äidit -vertaistoimintaan ovat tervetulleita kaikki teinien äidit. Ryhmät lähtevät liikkeelle äitien toiveista ja tarpeista. Ne ovat ennen kaikkea keskusteluryhmiä, kertoo Kamalat äidit -koordinaattori Vaula Hacklin Suomen NNKY-liitosta.

Myös ulkopuolisia asiantuntijoita saatetaan kutsua mukaan. Kamalat äidit -toiminta lähti liikkeelle vuonna 2005 Oulussa. Äitejä oli koolla NNKY:n paikallisyhdistyksen tilaisuudessa, ja esiin tuli, että äidit voivat olla yksinäisiä ja vailla luontevia kohtaamispaikkoja.

– Oulussa järjestettiin koemielessä keskusteluilta, ja paikalle tuli useita kymmeniä äitejä. Sen jälkeen ideaa ryhdyttiin kehittämään toimintamalliksi, Hacklin sanoo.

Äitiryhmiä kokoontuu eri paikkakunnilla, ja uusia ryhmiä perustetaan kaiken aikaa. Kuluvan vuoden tavoitteena on 40 ryhmän perustaminen.

– Toiminta on laajentunut ja sille on selvästi tarvetta. Tänä vuonna vertaisryhmien ohjaajia on koulutettu vajaat 150, kertoo Hacklin.

Kamalat äidit -vertaistukiryhmät ovat saaneet positiivista palautetta. Vaula Hacklin kertoo esimerkin:

– Eräs äiti tuli koiranilmassa ryhmän tapaamiseen ja totesi, että jumppaan hän ei olisi tällä ilmalla lähtenyt, mutta Kamaliin äiteihin kyllä.

Äidit ovat toivoneet eri paikkakunnilla ryhmien muodostamista ja myös sitä, että kokoontumisten päätyttyä ryhmä jatkaisi jossakin muodossa kokoontumisia.

Vertaisohjaajaksi voi ryhtyä kuka tahansa murrosikäisen äiti. Toinen edellytys on, ettei ohjaajalla ole akuuttia kriisiä elämässään. Ohjaajia on ryhmissä aina kaksi, ja toinen heistä voi olla esimerkiksi seurakunnan työntekijä. Ohjaajat saavat perehdytyksen toimintamalliin ja matkan varrella myös tukea, työnohjausta ja virkistystä.

– Kun löytyy ohjaaja ja hänelle pari, ryhdytään etsimään yhteiskumppania, joka voisi tarjota tilat ja kenties iltapalan, Vaula Hacklin sanoo.

Kangasalla yhteistyökumppaniksi on ryhtynyt seurakunta. Ryhmät kokoontuvat 10 kertaa, joka toinen viikko ja kerrallaan noin puolitoista tuntia. Ohjaajien opas ja aineisto on rakennettu tähän rytmiin sopivaksi.

Tupu Sammaljärvi
ma. tiedottaja
Kangasalan seurakunta

Kangasalan ryhmästä voi kysellä Päivi Segerroosilta, paivi.segerroos@evl.fi tai p. 040 309 8052.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi
Kirjoita nimesi tähän