Terveisiä Tartosta

0

Palasin juuri parin viikon reissulta naapurimaahan – Tallinnassa olenkin useaan kertaan käynyt, mutta tällä kertaa matka jatkui vielä satakahdeksankymmentä kilometriä etelään. Ja olipa suurenmoinen tuttavuus, Tartto, paljon mukavampi paikka kuin olisin osannut aavistaakaan!
Kyseessä oli työ- eli residenssivierailu, ja asuinpaikkani oli Tampere Maja, joka sijaitsee vain kivenheiton päässä Raatihuoneen torilta.
Alunperin jo 1700-luvulla rakennettu talo on kunnostettu hyvällä maulla niin, että siellä täällä sisätiloissa vanhaa hirttäkin on jätetty näkyviin. Huoneita on vain kuusi, ja minä sain yläkerran harjakattoisen pikku huoneen, jossa oli oma WC ja suihku, televisio ja nettiyhteys.
Kaikissa kerroksissa on myös oma keittiö, jossa voi keitellä teetä tai laittaa ruokaa, ja aamiainen kuuluu pakettiin.
Majatalon nimi selittyy tietysti sillä, että Tartto on Tampereen ystävyyskaupunki.

Historialliseen paikkaan lyö leimansa myös yliopisto, ja tunnelma on välittömämpi, henkevämpi ja rennompi kuin pääkaupungissa. ”Tallinn ja Tartu – öö ja päev”, sanoikin yksi paikallinen minulle.
Opiskelijoita näkyy katukuvassa paljon, ja kävelykaduilla on toinen toistaan viihtyisämpiä kahviloita, joista mukillisen voi napata mukaansakin.
Syyskesän lämpö mahdollisti terasseilla ja puistoissa istuskelun, ilmapiirin aistimisen kaikessa rauhassa, ja vanhat puut, kauniit rakennukset, puistot, kaupunkia halkova Emajoki sekä Tuomiokirkonmäki, jonne pääsee valintansa mukaan joko Enkelin- tai Pirunsiltaa pitkin, tekivät niin mahtavan vaikutuksen, ettei tämä ensimmäinen reissuni varmaan jäänyt ainoaksi.

Hinnatkin ovat vielä suhteessa edulliset, joten väliin piti hieman pinnistellä, etten ihan joka päivä olisi sortunut ihaniin kakkuihin ja tryffeleihin, joita kauppojen ja kahviloiden vitriinit oikein tursusivat…
Varoitus (eli vinkki) siis, että herkkusuulle paikka on suoranainen paratiisi! Ja niin etnisiä kuin muitakin ravintoloita löytyy laidasta laitaan.

Suomea puhutaan vähemmän kuin Tallinnassa, vaikka sitä kadulla aika paljon kuuleekin, sen verran kotomaan turisteja kaikkialla hyörii. Ja huoneeni teeveestä näkyi Suomen ykkönen ja kakkonen, joita oli mukava välillä katsella, vaikken nyt mahdottoman kauan poissa kotoa ollutkaan.
Myös venäjää kuulee vähemmän kuin Tallinnassa – kaiken kaikkiaan kaupungissa vallitsee aito ja alkuperäinen tunnelma. Emajoen toisella puolen tosin kävin vain kerran, eikä siellä tuntunut olevan juuri muuta kuin neuvostoaikaan rakennettuja, aika rumilusmaisia kerrostaloja toinen toisensa perään…
Vanhan kaupungin puoleiset historialliset, kauniit rakennukset pelasti kuulemani mukaan eräs sinnikäs arkkitehti, jonka parhaaksi saavutukseksi urallaan jäi näin ollen se, että hän esti uuden rakentamisen!

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.