Tervetuloa Valkeakoski-opistolle Kangasalla

0
Asettamasi evästeasetukset estävät jakopainikkeiden käytön.
Valkeakoski-opisto uudistaa kurssiesitettä ja sen jakelua. Tulevan lukuvuoden 2019-2020 kurssiesite valmistuu ja on noudettavissa 7.8.2019 alkaen noutopisteistä. Noutopisteet on lueteltu jutussa. Voit käydä jo nyt selailemassa täydentyvää kurssitarjontaa ja ilmoittautuakin jo joillekin kursseille. Kuva napattu opiston aikuisbalettitunnilta.

Valkeakoski-opiston historia on ihailtavan pitkä, joten on syytä kurkata tässä alussa sinne opintien alkumetreille. Vuonna 1923 suuri osa Valkeakosken asukkaista oli käynyt vain kansakoulun ja osa ei edes sitä, oli siis päätösten aika. Koulutustason ollessa alhainen ja Valkeakosken erottauduttua itsenäiseksi kauppalaksi Sääksmäen kunnasta, oli aika perustaa Työväen opisto, jonne kaikilla olisi mahdollisuus tulla kerryttämään tietojaan ja taitojaan. Opisto on siis jo aikojen alusta lähtien toivottanut tervetulleeksi kaikki, ketkä janoavat tietoa, halajavat oppia uutta tai toivovat kehittyvänsä jo aloittamansa aiheen parissa. Aikaa on kulunut pian sata vuotta, mutta periaate on yhä sama.

Meille kaikki ovat tervetulleita, tämä on vähän niin kuin kaikkien yhteinen olohuone, jossa opitaan yhdessä tehden.

Reeta Tenhola, Valkeakoski-opiston rehtori


Tähän olohuoneeseen kuuluu myös Kangasala. Vuonna 2012 Kangasalan kunta otti yhteyttä yhteistyön tiimoilta ja vuoden 2013 tammikuusta lähtien on Kangasala-Opisto ollut osa Valkeakoski-opistoa. Tämän yhdistymisen myötä opiston tuntimäärä kasvoi noin 8500:lla tunnilla ja opiskelijamäärä kasvoi noin 3500:lla. Tänä päivänä Valkeakoski-opisto tarjoaakin yli tuhannen kurssin verran mahdollisuuksia.


Reeta kertoo, että suosituimpia kursseja ovat Kangasalla jo vuosien ajan olleet monet musiikkikurssit, erilaiset jooga- ja lihaskuntoryhmät, lavis, vaateompelu ja puutyöt. Mutta hätä ei ole tämän näköinen kuulemma, vaikka jotkut kurssit nopeasti aina täyttyvätkin, niin kannattaa silti ilmoittautua.

Huolehdi ilmoittautumisesta hyvissä ajoin ja vaikka kurssi näyttäisi olevan jo täysi, niin pyrimme parhaamme mukaan mahduttamaan kaikki halukkaat mukaan.

Reeta Tenhola, Valkeakoski-opiston rehtori


Tulevan syksyn kurssit ovat selattavissa jo netissä, mutta esimerkiksi Kangasalan liikuntapuolen kurssien ilmoittautuminen on hieman myöhemmin, jotta myös paperiset esitteet ja ilmoitusohjeet on ehditty jakaa kaikkiin pisteisiin. Näin kaikki ovat samalla viivalla ilmoittautumisten suhteen. Opinto-ohjelman voi noutaa 7.8.2019 alkaen Kangasalan kaupungin kaikista kirjastoista ja kirjastoautosta, Kangasalan Sanomista, uimahalli Kuohusta, Ruutanan K-Marketista ja tietenkin opiston palvelupisteistä.


Opiston asiakaspalvelunumero 03 5691 7100 palvelee ti–to klo 10–12 ja 13–15. Lisäksi Kangasalan pääkirjaston opiston palvelupisteessä (2. kerros) on opintosihteeri tavattavissa keskiviikkoisin ja torstaisin.

Reeta Tenhola
Valkeakoski-opiston rehtori Reeta Tenhola kertoo, että opiston toiminta-alue on laaja: Akaa, Kangasala, Pälkäne, Urjala ja Valkeakoski. Se palvelee 80 000 asukasta. Kalenterivuoden 2018 luvut ovat komeaa luettavaa: 17 796 kurssilaista, 240 eri toimipistettä, 32 970 oppituntia, 1 362 kurssia ja tuntiopettajia tai luennoijia opistolla oli noin 200.

Haluamme siis ottaa huomioon myös ihmiset, joille internetin käyttö ei ole niin tuttua. Vaikka olemme tänä vuonna kestävän kehityksen hengessä vähentäneet paperisten esitteiden määrää, niin niitä löytyy silti esimerkiksi juuri kirjastosta ja asiakaspalvelunumeron kautta voi myös ilmoittautua kursseille.

Reeta Tenhola, Valkeakoski-opiston rehtori


Tenhola muistuttaa, että kursseja voi lähteä aiheen lisäksi hakemaan myös paikkakunnan mukaan, tällöin löytää heti oman paikkakunnan tarjoamat kurssit. Valkeakoski-opisto tekee yhteistyötä Kangasalan kaupungin kanssa, jotta päällekkäisyyksiä ei sattuisi esimerkiksi liikunnan tarjonnan suhteen.


Kaikki opinnothan eivät ala syksyllä, vaan esimerkiksi joitakin käsityön ja kotitalouden kursseja alkaa myös kesken vuotta, joten niiden alkuaikoja ja kestoja kannattaa kurkkailla myös pitkin vuotta.

Valkeakoski-opistossa voi opiskella monipuolisesti melkein mitä vain: kädentaitoja, taidetta, vieraita kieliä, musiikkia, teatteria, tanssia, liikuntaa, kotitaloutta ja tietotekniikkaa. Jos ohjelmasta puuttuu jokin kurssi, opistolla kuullaan mielellään ehdotuksia uusiksi kursseiksi!


Omien alojensa expertit opettajina


Valkeakoski-opistolla on tällä hetkellä yli 200 tuntiopettajaa.

Etsimme juuri kyseessä olevan aiheen ja alan taitajan opettamaan oppilaitamme. Moni heistä opettaakin vain yhtä ainetta, koska hän on pätevä juuri siinä. Näin takaamme opinnoille laadun ja opettajien pätevyyden.

Reeta Tenhola, Valkeakoski-opiston rehtori


Tenhola kertoo, että joskus esimerkiksi kuvataitelijan muutettua kuntaan, tämä saattaa itse ottaa yhteyttä ja tarjota osaamistaan opistolle. Reeta on toki itse myös käynyt opiston kursseilla. Hän kertoo hengen olevan hyvä ja opinnoista puuttuu kilpailuhenkisyys. Opistolla pyritään voittamaan vain oma itsensä.

Täällä ollaan toisten onnistumisesta aidosti onnellisia ja meillä häviää tittelit täysin. Paras palaute on, kun asiakas sanoo kurssi-illan olevan hänen viikkonsa odotetuin hetki. Olemme onnistuneet silloin opetuksessa sekä ihmisen aidossa kohtaamisessa.

Reeta Tenhola, Valkeakoski-opiston rehtori


Tutkittua vaikutusta


Itä-Suomen yliopiston aikuiskasvatustieteen professori Jyri Mannisen tekemässä tutkimuksessa vastaajat tunnistivat itsessään monenlaisia kansalaisopisto-opiskelun myötä syntyneitä muutoksia, jotka liittyvät mm. osaamiseen ja koulutuskokemuksiin, sosiaaliseen osallistumiseen ja suvaitsevaisuuteen sekä hyvinvointiin ja terveyskäyttäytymiseen.


Rehtori Reeta Tenhola näkeekin kansalaisopiston merkityksen kuntalaisille paljon suurempana kuin vain opintojen tarjoajana.

Kurssit sisältävät paljon muutakin kuin vain opiskeltavan aiheen. Hyvinvointia, aitoa läsnäoloa, itseänsä varten rakentamista sekä ihmiselle merkityksellisiä kohtaamisia. Reeta päättää ja muistuttaa kaikkien olevan tervetulleita Valkeakoski-opistolle, joko Kangasalan tai muiden kuntien puolella! Samoilla periaatteilla mennään joka kunnassa.

Reeta Tenhola, Valkeakoski-opiston rehtori

VALKEAKOSKI-OPISTO
Kangasalan palvelupiste
Kangasalan pääkirjaston 2. kerros
Keskusaukio 2, 36200 Kangasala
Avoinna ke-to klo 10.00-12.00 ja 13.00-15.30
Selaa Kangasalan kursseja
Valkeakoski-opiston verkkosivut
Valkeakoski-opisto Facebookissa

Voit antaa palautetta opiston toiminnasta tai tehdä kurssiehdotuksia palautelomakkeen kautta. Asiakaspalvelunumero p. 03 5691 7100 palvelee ti-to klo 10.00-12.00 ja 13.00-15.00 tai sähköposti: valkeakoski.opisto(at)valkeakoski.fi

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.