Terveyskeskuksesta ei löydy tilaa diabeteshoidon keskittämiseksi yhteen pisteeseen

0
Tampereen diabetesyhdistys ry:n toivoo kuntalaisesityksessään, että Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella diabeteksen hoito keskitettäisiin yhteen toimipisteeseen.
Tampereen diabetesyhdistys ry:n toivoo kuntalaisesityksessään, että Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella diabeteksen hoito keskitettäisiin yhteen toimipisteeseen.

Tampereen diabetesyhdistys ry on tehnyt kuntalaisesityksen, että Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella diabeteksen hoito keskitettäisiin yhteen toimipisteeseen ja diabeetikkojen silmänpohjien seulontakuvausten maksuista luovuttaisiin.

Johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi ja osastonhoitaja Anni Rehmal ovat laatineet aloitteen johdosta vastauksen, jonka sosiaali- ja terveyslautakunta torstaisessa kokouksessaan hyväksyi.

Vastauksessa todetaan, että Kangasala ja Pälkäne eivät enää peri erikoissairaanhoidon poliklinikkamaksua diabeetikkojen silmänpohjien kuvauksista.

Viitaniemen ja Rehmalin mukaan diabeteksen ykköstyyppiä ja vaikeahoitoista kakkostyyppiä sairastavien hoidon keskittäminen yhteen toimipisteeseen on yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen nykyisissä toimitiloissa mahdotonta.

Useimmat valitsevat lähimmän OmaAseman

Alueella on kuusi terveysasemaa, joissa toimii kahdeksan OmaAsemaa. Suurin osa asukkaista asioi omasta tahdostaan kotiaan lähimpänä sijaitsevalla terveysasemalla. Ne kaikki tarjoavat lääkärin, sairaanhoitajan, terveydenhoitajan ja fysioterapeutin palveluita.

Yhteistoiminta-alueella tyypin 1 ja heikossa hoitotasapainossa olevien, vaikeahoitoisten tyypin 2 diabeetikkojen hoito on keskitetty Kangasalan keskusterveysasemalla ja Pälkäneen Onkkaalan OmaAsemalla toimiville diabeteshoitajille.

Tarvittaessa heidän työparinaan toimii diabeteksen erityispätevyyden omaava yleislääketieteen erikoislääkäri, jatkossa diabeteslääkäri. Diabeteslääkäri konsultoi myös terveyskeskuslääkäreitä ja hoitajia.

Viitaniemen ja Rehmalin laatimassa vastauksessa todetaan, ettei ylimääräiselle diabeteslääkärille tällä hetkellä löydy osa-aikaisestikaan varattavaa huonetta sen paremmin keskusterveysasemalta kuin Onkkaalastakaan.

Vastaajat muistuttavat, ettei tilanpuute estä tarvittaessa toteuttamassa fyysisiä tai sähköisiä moniammatillisia yhteisneuvotteluja tai -vastaanottoja.

Nykyisin kakkostyypin diabeetikkojen hoidosta vastaavat pääsääntöisesti OmaAsemien terveyskeskuslääkärit ja hoitajat. Hyvässä hoitotasapainossa olevien ykköstyypin diabeetikkojen lääkärinä toimii joko diabeteslääkäri tai terveyskeskuslääkäri.

Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskus on mukana Tampereen yliopiston ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tutkimuksessa, jossa selvitetään asiakasryhmittelyn vaikutusta aikuisten diabetespotilaiden palvelujen laatuun, vaikuttavuuteen ja kustannuksiin Pirkanmaalla.

Sosiaali- ja terveyskeskus on sitoutunut jatkamaan diabetespotilaiden hoitoa nykyisellä rakenteella vuoden 2022 loppuun, jolloin tutkimus päättyy.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.