Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Teurastamoyritykselle huomattava yhteisösakko – myös esimiehet saivat sakot

Uutiset - 16.3.2018 kello 18.48
Kangasalan Sanomat

Turun hovioikeus ei muuttanut Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomiota Sahalahden Broiler Oy:n työturvallisuusrikoksesta. Yritys tuomittiin maksamaan yhteisösakkoa 18 000 euroa.

Käräjäoikeus tuomitsi kahdelle yhtiön esimiehelle kummallekin 30 päiväsakon eli 1 320 ja 990 euron sakkorangaistukset. Myös nämä hovioikeus piti ennallaan.

Työtapaturma tapahtui kaksi vuotta sitten. Työntekijä työskenteli lihamyllyllä. Kun lihamyllyn suuaukon alle asetettu vaunu tuli täyteen lihamassaa, mylly piti sammuttaa ja vaunu vaihtaa toiseen.

Työntekijän pyyhkäisi suuaukolla olevaa lihamassaa. Hänen hansikkaansa tempautui edelleen jälkikäyntiä pyörineeseen myllyn terään ja käsi vahingoittui.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Työsuojeluviranomainen katsoi, että vaikka koneen ympärille oli rakennettu suojahäkki, työnantaja oli laiminlyönyt velvollisuuksiaan. Sen olisi pitänyt huomioida, että lihamylly kävi sammuttamisen jälkeen vielä jopa 27 sekuntia.

Työtapaturman jälkeen myllyyn oli asennettu sähkölukko, joka esti vaara-alueelle pääsyn terän pyöriessä.

Työnantaja vetosi hovioikeudessa siihen, että lihamylly oli täyttänyt sen valmistusvuoden 1987 standardit. Hovioikeus totesi, että valmistusvuonna asetettujen standardien täyttäminen ei vapauta työnantajaa voimassaolevien työturvallisuusnormien asettamasta vastuusta.

Syytteessä ollut esimies totesi, että hän ei ollut ylipäätänsä tietoinen lihamyllyn terän jälkikäynnistä.

Hovioikeuden tuomion mukaan hänen olisi tullut asemassaan perehtyä lihamyllyn ominaisuuksiin niin huolellisesti, että hän olisi ollut tietoinen jälkikäynnistä ja sen aiheuttamasta turvallisuusriskistä.

Työhön perehdytyksestä hovioikeus totesi, että loukkaantunut työntekijä ei ollut aiemmin työskennellyt lihamyllyllä, eikä hän ollut tuntenut koneen toimintaa.

Sillä seikalla, että työntekijä oli yleisellä tasolla kokenut elintarviketyöntekijä, ei ollut merkitystä arvioitaessa työnantajan perehdyttämisvastuuta nimenomaan lihamyllyllä työskentelyyn.

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös