THL suosittelee kolmansia koronarokotuksia uusille ryhmille – Kangasala avaa aikoja jo tänään

0

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos laajentaa suositustaan kolmansien koronarokoteannosten antamisessa. Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alue tarttuu suositusten muutokseen heti.

Kangasalan kaupungin hoitotyön johtajan Jenni Aunio-Ahmavuon mukaan uusille ryhmille tulee aikoja varattavaksi sähköiseen järjestelmään vielä tämän päivän aikana.

THL suosittelee, että kolmansia annoksia ryhdytään antamaan kaikille 60 vuotta täyttäneille, laitoksissa ja hoivakodeissa asuville iästä riippumatta sekä lääketieteellisille riskiryhmille.

Lääketieteellisillä riskiryhmillä tarkoitetaan rokotusjärjestyksen ryhmiä 1 ja 2.

Kolmas rokoteannos voidaan antaa, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

Lisäksi THL suosittelee, että iäkkäät ja vakavan koronavirustaudin lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat, jotka ovat saaneet koronatartunnan sekä saaneet yhden annoksen koronarokotetta, saisivat tehosteena toisen rokoteannoksen.

Toinen rokoteannos voidaan tarjota heille aikaisintaan kuusi kuukautta joko koronatartunnan tai edellisen rokoteannoksen jälkeen.

Kolmannet annokset annetaan joko Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta tai Modernan Spikevax-rokotetta. Ensisijaisesti suositellaan samaa valmistella, jolla rokotettava on saanut myös toisen annoksen.

Kolmantena annoksena annettaessa Spikevaxista käytetään vain puolikasta annosta. THL:n mukaan puolikkaalla annoksella on saatu aikaiseksi erittäin hyvä rokotevaste. Pienemmällä Spikevax-annosmäärällä THL:n mukaan myös haittavaikutusten todennäköisyys jää pienemmäksi.

Valmistaja on THL:n mukaan Yhdysvalloissa hakenut myyntilupaa tehosterokotteelle nimenomaan puolikkaalla annoksella.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.