THL:tä uusi suositus – neljänsiä koronarokotuksia tarjotaan Kangasalla nyt kaikille 70 vuotta täyttäneille

0
Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella 70 vuotta täyttäneillä kuntalaisilla on nyt mahdollisuus tehdä ajanvaraus neljännelle koronarokotukselle. Kuva: Heli Keskinen / KS arkisto

THL antoi 18. heinäkuuta uuden suosituksen neljänsistä koronarokotusannoksista. Kuntien on tarjottava tietyille ryhmille neljänsiä annoksia heinäkuun aikana tai viimeistään elokuun alusta alkaen.

Neljänsiä tehosteannoksia tarjotaan portaittain seuraavassa järjestyksessä:

  1. 70–79-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin
  2. 18–69-vuotiaat lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat
  3. 60–69-vuotiaat, jotka eivät kuulu lääketieteellisiin riskiryhmiin.

Uutta suositusta on alettu heti noudattaa Kangasalan ja Pälkäneen yhteistoiminta-alueella. Nyt kaikilla 70 vuotta täyttäneillä kuntalaisilla on mahdollisuus varata aika neljänteen rokotukseen.

Kaupunki tiedottaa erikseen, kun rokotusajanvaraus laajennetaan koskemaan seuraavaa ryhmää. 

Neljäs rokoteannos voidaan antaa, kun edellisestä rokotteesta on kulunut aikaa vähintään kolme kuukautta. THL:n tämänhetkisen tiedon mukaan sairastettu koronatauti vastaa yhtä rokoteannosta. Jos henkilö on saanut kolme rokoteannosta ja sairastanut koronan kerran tai useammin, THL:n mukaan neljättä annosta ei ole tarvetta ottaa.

Ainakin vielä elokuun ajan neljänsiä rokoteannoksia annetaan samoilla rokotevalmisteilla, joita Suomessa on tälläkin hetkellä käytössä. Koronaviruksen variantteja vastaan räätälöityjä rokotteita saadaan näillä tietoa käyttöön vasta myöhemmin syksyllä.

Tehosteannoksia annettu jo Kangasalla

Hoitotyönjohtaja Jenni Aunio-Ahmavuo kertoo, että Kangasalla on tarjottu neljänsiä rokoteannoksia tietyille riskiryhmille jo pidemmän aikaan THL:n aiemman suosituksen mukaan. Tähän mennessä neljättä annosta on tarjottu muun muassa yli 80-vuotiaille, iäkkäille hoivakodeissa asuville ja voimakkaasti immuunipuutteisille yli 12-vuotiaille.

– Koronarokotukset ovat pyörineet läpi loma-ajan, mutta aikaisempaa pienemmällä resurssilla, koska rokotusajat eivät ole täyttyneet. Rokotteita ja rokottajaresurssia on ollut tähän asti hyvin saatavilla.

Aunio-Ahmavuo toteaa, että iäkkäiden ja riskiryhmäläisten neljännet rokotukset ovat edelleen tärkeä prioriteetti.

– On tärkeää ottaa kaikki suositellut tehosteannokset. Koronaepidemia voi Suomessakin kiihtyä jo loppukesästä.

THL:n tilaston mukaan tällä hetkellä 59,3 prosenttia yli 80-vuotiasta kangasalalaisista on ottanut neljännen koronarokotteen. 75–79-vuotiaista neljännen annoksen on saanut puolestaan 20,2 prosenttia ja 70–74-vuotiasta vasta 13,1 prosenttia.

Kolmansien rokoteannosten kattavuus paikkakunnalla on huomattavasti korkeampi. Yli 80-vuotiaiden sekä 75-79-vuotiaiden kangasalalaisten keskuudessa yli 90 prosenttia on ottanut kolmannen tehoannoksen. 70-74-vuotiailla vastaava määrä on 88,5 prosenttia.

Tarpeen mukaan lisäpäiviä

Aunio-Ahmavuon mukaan koronarokotusaikojen tarvetta terveydenhuollossa on tällä hetkellä haasteellista arvioida, sillä kotitesteillä todettuja koronavirustartuntojen lukumääristä ei kunnissa ole tietoa. Sairastettu tauti vaikuttaa siihen, että tehosteannoksia ei oteta tällä hetkellä läheskään yhtä vilkkaasti kuin aiemmin.

Hän uskoo, että THL:n uuden suosituksen myötä rokotustahti tulee varmasti taas kiihtymään hetkellisesti.

Kangasalla oli ehditty tehdä jo rokotussuunnitelmat ja aikataulupohjat THL:n aiemmin antaman ennakkotiedon pohjalta, jonka mukaan neljänsiä rokoteannoksia laajennettaisiin uusiin ryhmiin vasta elokuun puoli välistä lähtien. Resurssit on järjestelty sen mukaisesti.

– Nyt, kun THL antoi uuden suosituksen ja aikataulua aikaistettiin, seuraamme aikojen menekkiä. Jos aiemmin avatut rokotusajat varataan kaikki, koitamme järjestellä lisäpäiviä. Elo- ja syyskuussa järjestetään tarpeen mukaan myös walk in-rokotuspäiviä.

Aunio-Ahmavuo huomauttaa, että kesäloma-aika ja kansallinen hoitajapula tuovat omat haasteensa massiivisen rokotustoiminnan järjestämiseen.

– Näin loma-aikaan on haasteellista saada rokottajia lyhyellä varoajalla. Hyvin mahdollista on sekin, että aiemmin avatut rokotusajat riittävät tässä hetkessä, sillä tartuntoja on ollut paljon ja sairastettu tauti vastaa yhtä rokotetta, hän lisää.

MainosTilaa Kangasalan Sanomat alkaen 3 €.Tilaa tästä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.

Lähettämällä kommentin, olet lukenut ja hyväksynyt kommentointiin liittyvät säännöt sekä tietosuojaselosteen.