Tiedonsaanti on kaikkien oikeus

0

Kangasalan Sanomat antoi eilen sanomalehdistön Antti-patsaan johtavalle ylilääkärille Sari Mäkiselle.
Paikallinen Antti jaetaan jollekin sellaiselle henkilölle tai järjestölle, joka tekee hyvää, viestinnällistä yhteistyötä paikallislehden kanssa.
Valtakunnallisen Antin ovat saaneet muun muassa Suomen punaisen ristin veripalvelu, Levikintarkastus Oy ja Julkisen sanan neuvosto.
Valtakunnallinen patsas jaetaan vuosittain, mutta paikallisen patsaan jakamisesta päättää alueellinen lehti itse.
Kangasalan Sanomat jakaa patsaan silloin, kun sille löytyy arvoisensa saaja. Velvollisuudentunnosta emme tätä huomionosoitusta anna.

Mitä hyvä viestinnällinen yhteistyö sitten käytännössä tarkoittaa?
Yksinkertaisimmillaan se on saatavilla oloa ja myönteistä suhtautumista kysymyksiin, jotka useimmiten ovat melko ikäviä.
Kun kyseessä on viranomaistoiminta, virkamiehellä on velvollisuus vastata ja jopa auttaa kysyjää löytämään tietoa. Tämä velvollisuus on kirjoitettu julkisuuslakiin.
Periaatteessa lähes kaikki kunnan ja valtion asiat ovat julkisia joitakin harvoja alueita lukuun ottamatta. Tällaisia ovat esimerkiksi ihmisen terveyteen liittyvät ja monet sosiaalitoimen asiat.

Sama oikeus saada tietoa koskee myös aivan tavallisia kuntalaisia, ei ainoastaan tiedotusvälineitä.
Jos viranomainen ei anna tietoa, on hänen osattava perustella kieltäytymisensä hyvin. Laki menee jopa niin pitkälle, että se velvoittaa antamaan julki asiakirjojen osia ja salaiset osat pitää virkamiehen peittää.
Työlästä virkamiehen kannalta, mutta hyvä yhteiskunnan avoimuuden kannalta.
Läpinäkyvyysongelmia saattaa muodostua silloin, kun kyse on kunnan tai valtion omistamista osakeyhtiöistä.
Kunnan omistamia yhtiöitä Kangasalla ovat esimerkiksi Kangasala-talo, Kiinteistöpalvelu, Kangasalan Lämpö ja uimahalli Kuohu.
Avoimuudella on myös kääntöpuolensa. Virkamieskoneistoa työllistävät niin sanotut ammattivalittajat, jotka tehtailevat turhanpäiväisistä asioista jatkuvasti valituksia.
Virkamiehen velvollisuus on vastata, mutta näissä tapauksissa työaika menee kyllä hukkaan.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.