Tiesitkö, että huonekasvit parantavat huonoa sisäilmaa – anopinkieli tekee puhdistustöitään öisin, joten se kannattaa sijoittaa makuuhuoneeseen

0
Kultaköynnös on helppohoitoinen ja se puhdistaa huoneilmaa.

Onko kotisi nurkassa viirivehka, limoviikuna tai anopinkieli? Hyvä juttu, sillä kasvillasi voi olla myös terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Kotien ja työpaikkojen huoneilmassa on paljon terveydelle haitallisia aineita. Sisäilmaa voi kuitenkin puhdistaa huonekasveilla. Yksi pahimpia myrkkyjä on formaldehydi, jota löytyy muun muassa lastulevystä, matoista ja kuviopainetuista lakanoista.

Formaldehydi on yleinen sisäilman pilaaja, jonka pitoisuuksia muun muassa kultaköynnöksen, rönsyliljan ja limoviikunan uskotaan alentavan.

Sisäilmassa on myös ammoniakkia. Sen yleisin lähde on kosteusvaurio, mutta sitä voi vapautua lisäksi maaleista ja lakoista, puhdistus- ja pesuaineista sekä ihmisten ja eläinten eritteistä.

Kasvit sekä kosteuttavat sisätilojen ilmaa että parantavat ilmanlaatua. Huonolaatuinen si-
sä­ilma saattaa aiheuttaa muun muassa silmien kutinaa, nenän kuivumista ja muita allergia­oireita.

Tehokkaimpia ilmanpuhdistajia ovat rehevät ja hyvinvoivat kasvit. Sisäilmaa puhdistavat kasvit sitovat ilman epäpuhtauksia itseensä, ja kasvien juuristossa olevat mikrobit hajottavat myrkkyjä kasvien sekä pieneliöiden ravinnoksi.

– Monille tuttu kasvi, anopinkieli, on puhdistustöissään aktiivisin öisin, joten se on hyvä ja helppohoitoinen kasvi etenkin makuuhuoneeseen, sanoo Kukkivien toinen omistaja Pia Hokkanen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pian valmistuva floristimestari Jenni Perttola työskentelee Kukkivat- kukka- ja sisustusliikkeessä. Piia Hokkanen on liikkeen toinen omistaja.

Yksi kasvi riittää puhdistamaan noin 30 neliömetriä.Esimerkiksi viirivehka puhdistaa bioeritteitä hengityksestä. Kasvit kannattaa sijoittaa kotiin kasvin omien vaatimusten mukaan.

Osa huonekasveista on myrkyllisiä. Fla­mingon­kukka syötynä saattaa aiheuttaa oireita, laikkuvehka taas on ihokosketuksessa myrkyl­linen.

– Huonekasvit on syytä sijoittaa niin, etteivät lapset ja lemmikit pääse syömään niitä, opastaa floristi Jenni Perttola kukkakauppa Kukkivista.

Huonekasvi virkistää ja tuo väriä kotiin.

– Monissa tutkimuksissa on todistettu, että niin huonekasveille kuin lemmikeillekin puhuminen on terveellistä, Perttola sanoo.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallitus Nasa on teettänyt tutkimuksen, jossa mitattiin eri kasvien kykyä parantaa huoneilmaa. Kasvien lehtien pinnalla on ilmarakoja, joiden avulla kasvit sitovat epäpuhtauksia ja puhdistavat sisäilmaa.

Kasvien puhdistava vaikutus perustuu fotosynteesiin eli yhteyttämiseen. Kasvit tavallaan puhdistavat ilmaa tuottamalla valossa happea ja poistamalla ilmasta haitallista hiilidioksidia.

– Kaikki kasvit puhdistavat ilmaa, osa vain tehokkaammin, sanoo Hokkanen.
Kun kasvi voi hyvin, se tekee parhaiten työnsä eli puhdistaa ilmaa.

Kasveja löytyy jo valmiiksi monesta suomalaisesta kodista. Niitä tulee hoitaa kasvin vaatimalla tavalla.

– Suosittelen kasvia, joka pärjää osittain myös varjossa. Suomessa valoa kun ei jokaiseen vuoden aikaan ole, Perttola vinkkaa.

Ihmiset ovat kiinnostuneita hyvästä sisäilmasta. Puhdistavista huonekasveista on kyselty myös Kangasalla.

– Ihmiset ovat todella innostuneita huone-kasveista. Uskon, että tämä on osa valloilla olevaa terveysbuumia, Hokkanen pohtii.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.