Tikirak maksoi viime vuonna toiseksi eniten yhteisöveroa Kangasalla – kolme miestä perusti firman keskelle 1990-luvun lamaa

0
Tikirak Oy rakentaa tällä hetkellä muun muassa hallia Lentolan alueelle. Toimitusjohtaja Jouni Walden on tyytyväinen yrityksen nykyiseen kokoon.

Kangasalalainen rakennusliike Tikirak Oy maksoi viime vuonna toiseksi eniten yhteisöveroa Kangasalla.

Yrityksen verotettavat tulot olivat 5,2 miljoonaa euroa. Veroja se maksoi hieman yli miljoona euroa. Yrityksellä päättyi verovuonna poikkeuksellisesti kaksi tilikautta.

Kangasalalaisen rakennusliikkeen tarina juontaa juurensa vuoteen 1993, jolloin Markku Tiilikainen, Jukka Kivinen ja Matti Raisio päättivät aloittaa yhdessä yritystoiminnan.

Yritys sai nimen perustajiensa sukunimien alkukirjaimista. Miehet pistivät yrityksen pystyyn aikana, jolloin koko maassa elettiin syvässä lamassa.

Yritystoiminta lähti taantumasta huolimatta liikkelle, ja rakennusliike on vuosien aikana vakiinnuttanut asemansa Kangasalan yrityskentällä.

Kaupunkilaisille se saattaa olla tuttu asuntorakentajana, mutta osa saattaa muistaa sen myös julkisten rakennushankkeiden toteuttajana. Tuoreimpia Kangasalle valmistuneita hankkeita ovat uimahalli Kuohun laajennus ja Ompputarhan rivitalot.

Vuonna 2015 yrityksessä aloitettiin nuorennusleikkaus, kun toimitusjohtajan saappaisiin astui Jouni Walden.

– Työskentelin aikaisemmin Visuran varatoimitusjohtajana ja tein paljon samoja hommia kuin nytkin. Tikirakissa kiinnosti vetovastuu. Lisäksi sain osakkuuden, joten pääsin mukaan yrityksen päätöksentekoon, Walden kertoo.

Neljän vuoden aikana perustajajäsenet ovat pikkuhiljaa tehneet tilaa uusille kasvoille. Nykyään yrityksen omistavat Waldenin lisäksi siinä työskentelevät Lassi Hinkka ja Tero Rämö, joista molemmat ovat olleet osakkaita vuodesta 2008 saakka.

– Päätöksenteko on nopeaa, kun se on omissa käsissä, Walden toteaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jouni Walden kertoo, että yksi kolmasosa Tikirakin liikevaihdosta on yrityksen omaa asuntorakentamista. Asuntojen lisäksi firma saneeraa ja rakentaa julkisia kiinteistöjä ja toimitiloja.

Waldenin vetovastuun aikana yrityksen liikevaihto on yli tuplaantunut neljän vuoden takaisesta. Viime tilikaudella se oli noin 20 miljoonaa euroa.

– Tästä ei ole enää tarkoitus kasvaa. Tämänkokoisella yritysmallilla selviämme sekä nousu- että laskusuhdanteista, toimitusjohtaja uskoo.

Talouden suhdannevaihteluihin varautuminen on tärkeää, koska ne näkyvät alalla helposti.

Walden kertoo, että tällä hetkellä asuntokauppa käy hyvin. Sen sijaan urakointityöt, liikerakentaminen ja kunnalliset hankkeet ovat vähentyneet muutaman kiivaan vuoden jälkeen.

Rakennusliikkeen työmaat sijaitsevat Kangasalan lisäksi Tampereella ja muissa ympäryskunnissa. Noin yksi kolmasosa yrityksen liikevaihdosta muodostuu sen omasta asuntorakentamisesta

Walden näkeekin, että yrityksen vahvuus on, että sieltä löytyy osaamista sekä uudiskohteiden toteuttamiseen että saneeraamiseen.

– Pyrimme myös pitämään kiinteät kulut mahdollisimman pieninä. Toimistossa työskentelee vain neljä henkilöä. Sitä vähemmällä tällaista firmaa ei voi pyörittää.

Tulevaisuuden keskeisin tavoite on työllistää edelleen paikallisia osaajia. Tällä hetkellä yrityksen palkkalistoilla on noin 40 työntekijää.

– Haluamme jättää jälkemme Kangasalle toteuttamalla kaupungin rakennuskohteita, Walden toteaa.

Lue lisää eilen julkaistuista verotiedoista:

Rakennusliikkeitä ja konsultointia: Tässä ovat Kangasalan suurimmat yhteisöverojen maksajat

Verotiedot julki: Tässä kangasalalaisittain kiinnostavia nimiä

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.