Tipattomuus ei notkauta myyntiä

0

Juhlakautena syödään tavallisesti enemmän eikä juomiakaan säästellä. Itsenäisyyspäivän, joulun ja uudenvuoden vieton aikana suomalaiset käyttävät usein runsaammin alkoholia ja osa haluaa sen jälkeen pitää pientä paussia.
Tipaton tammikuu vaikuttaa vuoden alussa jonkin verran alkoholijuomien myyntiin. Kangasalan Alkojen myymäläpäällikkö Toni Järvinen tosin arvelee, että monilla on juomia varastossa – joululahjaksi kun ostetaan yhä enemmän esimerkiksi viinejä.
– Valtakunnallisesti tarkasteltuna Alkon myynti on tammikuussa kuusi prosenttia vuoden myynnistä, kun vilkkaimpana aikana joulukuussa tehdään vuosimyynnistä 12 prosentin osuus, Järvinen kertoo.
– Kangasalan myymälöiden luvuissa ei ole poikkeamaa valtakunnan tilastosta. Juhlien aikana myydään enemmän kuplivia tuotteita – myös alkoholittomia, huomauttaa Järvinen.
Hän itse saattaa olla kolmenkymmenen päivän jakson ilman alkoholia, vaikka ei tipatonta vietäkään.
– Alkoholijuomat kuuluvat arkeen ja juhlaan tiettyyn rajaan asti. Kun syödään hyvin, saatamme vaimon kanssa nauttia lasin viiniä. Toisaalta saunaoluet eivät kuulu meillä joka viikonloppuun.

Alkoholitonta tilauksesta

Nattarin Yläbaarin yrittäjä Kirsi Visurin mukaan joka vuosi muutama asiakaskunnan jäsen kertoo viettävänsä tipatonta tammikuuta.
– Alkoholittomista juomista kahvia menee meillä eniten. Ruuan ohessa myydään myös paljon limpparia, sanoo Visuri.
Yläbaarin valikoimaan kuuluu alkoholiton olut, mutta jos asiakas toivoo jotain tiettyä merkkiä, on Visuri valmis tilaamaan sitä paikanpäälle.
– Emme tietenkään tuputa kenellekään alkoholia. Itse en ole testannut tipatonta tammikuuta, en koe sitä tarpeelliseksi.

Viime vuotta edellä

Ravintola Myrskyluodossa olutta menee tammikuussa miltei samaan tahtiin kuin muinakin kuukausina.
Omistaja Pekka Lehto on kuullut tipattoman kauden viettäjistä, mutta työssä heitä ei erityisesti kohtaa.
– Peliväki ei välttämättä juo alkoholia muutenkaan. Päivät ovat ehkä hieman hiljaisempia, mutta suurta pudotusta ei ole havaittavissa. Nyt itse asiassa ollaan myynnissä hieman viime vuotta edellä, Lehto toteaa.
Alkoholiton olut on tipattomaa viettävien suosikkijuoma Myrskyluodossa.
– Uudenvuoden lupauksista voi olla joillekin hyötyä. Lopetin tupakanpolton tähän tapaan kahdeksan vuotta sitten. Alkoholin suhteen en halua olla ehdoton, pitäähän sitä jotain iloja olla, Lehto naurahtaa.

Kesällä vilkkaampaa

Sahalahden K-Market Sahramin kauppias Jarno Niemisen mukaan talvi on yleisesti ottaen kesää rauhallisempi.
Muun muassa kesäasukkaiden vuoksi myynti kasvaa ja samalla myös alkoholituotteita menee enemmän.
– Tammikuu ei juurikaan eroa muista talvikuukausista. Alkoholia menee tasaisesti, myynti toki painottuu perjantaille ja lauantaille, Nieminen kertoo.
Sahramin asiakaskunnassa on omat käyttäjänsä alkoholittomille tuotteille, mutta vuodenvaihteessa niiden kohdalla ei ole havaittavissa myyntipiikkiä.
Alkoholiton olut on listan kärjessä.
Nieminen itse ei ole kokeillut tipatonta tammikuuta.
– Minulle toimii paremmin se, että alkoholia käyttää läpi vuoden kohtuudella esimerkiksi seurustelujuomana, hän toteaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.