Tissuttelu jää helposti päälle, vaikkei joisi humalahakuisesti: Tunnistatko hälytysmerkit?

0
Poikkeustilan jälkeen voi olla hankala saattaa alkoholin käyttö ennalleen, kun se on muuttunut arkiseksi rutiiniksi.
Poikkeustilan jälkeen voi olla hankala saattaa alkoholin käyttö ennalleen, kun se on muuttunut arkiseksi rutiiniksi.

Päihteidenkäyttöön liittyvistä asioista voi soittaa arkisin Kangasalan kaupungin matalan kynnyksen päivystyspuhelimeen

Kangasalan kaupunki on ottanut käyttöön matalan kynnyksen päivystyspuhelimen. Siihen vastaa sosiaaliohjaaja Elisa Leivo, joka erityisosaamisalana ovat päihteet ja riippuvuudet.

Tilastotietojen puuttuessa voi vain arvailla, missä määrin koronaepidemia kaikkine rajoituksineen on lisännyt kangasalalaisten päihteiden käyttöä ja siitä kumpuavia ongelmia.

Taloustutkimuksen mukaan alkoholin kulutus on lisääntynyt poikkeustilan aikana 7 prosentilla. Valtakunnallisesti tiedetään, että poliisin kotihälytysten määrä on kasvanut.

– Koronan aiheuttama ahdistus on täysin ymmärrettävää, sillä rajoitusten kestoa ei kukaan tiedä. Kenelläkään meistä ei ole kokemusta mistään vastaavasta, joka koskettaa kaikkia paitsi henkilökohtaisesti, myös yhteiskunnallisesti ja maailmanlaajuisesti, toteaa sosiaalityön johtaja Kaisa Bragge.

Rajoitusten vuoksi perheet elävät käytännössä keskenään päivät pääksytysten. Etäkoulun ja -työn alkuviehätys alkaa rapistua, harrastukset ovat tauolla eikä päätään pääse tuulettamaan kasvotusten ystävien ja muun tukiverkon kanssa.

Toinen ääripää ovat yksinäiset, joiden eristyneisyyttä yleiset ohjeet vältellä ihmiskontakteja vain korostavat.

Sellaisetkin ihmiset, joilla ei ole ollut tapana ”tissutella”, saattavat nyt lievittää ahdistustaan alkoholilla.

Elisa Leivo, sosiaaliohjaaja

Tissuttelu jää salakavalasti päälle

Koronan lisäksi uutisissa kerrotaan päivittäin uusista yt-neuvotteluista, lomautuksista ja irtisanomisista. Väistämättäkin mieleen nousee huoli omasta ja läheisten terveydestä sekä toimeentulon jatkuvuudesta.

– Sellaisetkin ihmiset, joilla ei ole ollut tapana ”tissutella”, saattavat nyt lievittää ahdistustaan alkoholilla. Tissuttelu on salakavala tapa, joka voi jäädä päälle. Jos joka ilta juo pari lasillista viiniä, riskiraja ylittyy vaikkei humalahakuisesti joisikaan, kuvailee Leivo.

Vessapaperin ja kuivamuonan lisäksi osa onkin varautunut kriisiin hamstraamalla alkoholia kotiinsa. Kun alkoholia löytyy sopivasti käden ulottuvilta, siihen on helppo turvautua.

– Etätyö saattaa alentaa kynnystä käyttää alkoholia päivittäin, koska ei tarvitse aamuisin lähteä autolla työpaikalle työkavereiden ja asiakkaiden pariin. Moni tekee etätyötä yksin ja vailla videokontakteja, Bragge sanoo.

Jos työt hoituvat moitteetta, kukaan ei kysele perään.

Kohtuukäytön raja on lopulta aika matala: yhdessä viinipullollisessa on kuusi annosta alkoholia.

Rajoitusten purkamisen jälkeen ongelmia

Elisa Leivon mukaan erityisen haavoittuvia ne, joilla elämänhallinnan kanssa muutenkin vaikeuksia.

– Kun rajoitukset aikanaan puretaan, esiin nousee ongelmia. Niiden syntyä pyrimme matalan kynnyksen puhelinpalvelulla ennaltaehkäisemään. Numeroon voi soittaa, kun oma tai läheisen tilanne askarruttaa, Leivo kannustaa.

Hänestä itse kunkin kannattaa miettiä, onko oma alkoholin käyttö kohtuuden rajoissa ja voisiko stressiään hoitaa muulla tavalla.

Käypä hoito -suosituksen mukaan kohtalaisen riskin raja on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa. Viikkotasollamiesten alkoholinkäytön korkeaksi riskitasoksi on määritelty 24 annosta ja naisilla 16 annosta.

– Olemme yksilöitä, joten riskirajat ovat ohjeellisia. Alkoholi vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin, joten turvallisen käytön tasoa ei voida tarkasti määrittää. Pieni ja hento ihminen kestää alkoholia eri lailla kuin isokokoisempi, Leivo muistuttaa.

Kohtuukäytön raja on lopulta aika matala: yhdessä viinipullollisessa on kuusi annosta alkoholia.

Huomaa hälytysmerkit

Alkoholin liiallisesta käytöstä kertovat myös monet hälytysmerkit. Jotain on taatusti pielessä, kun läheiset alkavat huomautella juomisesta.

Vaikka moni juo rentoutuakseen, alkoholi tutkitusti voi laskea mielialaa myös vähemmillä käyttömäärillä. Se myös heikentää unen laatua ja nostaa verenpainetta.

Matalan kynnyksen numeroon saa soittaa nimettömänä. Leivon kanssa voi jutella vapaasti, sillä puheluita ei nauhoiteta.

Matalan kynnyksen päihdepuhelimeen voi soittaa arkisin kello 9–14. Numero on 040 133 6815. Puhelu maksaa soittajan operaattorin perimän normaalin puhelinmaksun verran. Numeroon voi jättää myös soittopyynnön tekstiviestillä tai WhatsApp-viestillä, jos numero on varattu tai numerosta ei heti vastata.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.