Tukka on osa identiteettiä – niin lahjoittajan kuin vastaanottajankin

0
Meeri Allen, Monika Törmälä ja Elina Rämö leikkaavat pitkät hiukset hyvään tarkoitukseen. 

Pitkistä hiuksista luopuminen sai Henna Timosen tajuamaan, kuinka iso osa identiteettiä hiukset hänelle ovat. Sitä vahvemmin hän oli sitä mieltä, että ne saavat lähteä.

– Ne ovat varmasti valtavan iso osa identiteettiä myös syöpään sairastuneille lapsille, Timonen toteaa.

Hiukset päätyivät parturi-kampaamo Hiusmestan kautta englantilaiselle Little Princess Trust -säätiölle, joka vastaanottaa lahjoituksia syöpäsairaiden lasten peruukkien tekoon.

Maailmassa, jossa eroavaisuudet huomataan, Timonen toivoo aidonnäköisistä peruukeista olevan apua pienille potilaille.

– Jos on niin traagisessa tilanteessa, että sairastaa syöpää, niin ei tarvitsisi ajatella, mitä ulkoinen olemus viestittää. Ehkä hiukset vievät ajatukset pois sairaudesta, hän pohtii.

Sosiaalisessa mediassa tukkaoperaatioon törmännyt Timonen ihastui ideaan samantein.

Kun hän huomasi edullisia lahjoitusleikkauksia tehtävän myös paikallisessa parturi-kampaamossa, meni hän heti seuraavana päivänä varaamaan ajan.

– Se oli niin hieno idea. Kun kerran voin tehdä jonkun iloiseksi tai auttaa nostamaan itsetuntoa, niin en miettinyt hetkeäkään.

Uuteen hiusmalliinsakin nainen on jo ehtinyt tottua.

– Vuodessa hiukset taas kasvavat, ensi kesänä voin taas tehdä uuden lahjoituksen.

Hiusmestassa innostuttiin lahjoittamisesta, kun asiakas Nea Paajanen tuli leikkauttamaan hiuksiaan ja kertoi haluavansa antaa pitkän tukkansa hyväntekeväisyyteen.

– Minulla on hyväkuntoiset, nopeasti kasvavat hiukset. Ihan hyvin voin antaa niitä jollekin, jolla ei ole hiuksia, Paajanen kertoo.

Vaikka tukka lyheni puolella metrillä, mitenkään erityisen radikaalina Paajanen ei leikkausta pitänyt.

– Kasvatan aina tukkaa sen puolitoista vuotta ja leikkaan sitten. Aion varmaan jatkossakin lahjoittaa hiuksia.

Paajasen tukan leikannut Meeri Allen laittoi leteistä kuvia Hiusmestan Facebook-sivuille, minkä jälkeen lahjoittajia on tullut muutama lisää.

Kuvat lahjoitetuista hiuksista ovat keränneet runsaasti tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa ja asiakkailta on saatu kannustavaa palautetta.

– Syöpä on monelle tuttu sairaus.­ Joka viikko meilläkin on asiakkaita, joita se koskettaa jollain tapaa, Hiusmestan omistaja Monika Törmälä sanoo.

Allen on leikannut ja postittanut jo useammat hyväntekeväisyyshiukset. Hän toimii Törmälän liikkeessä vuokratuoliyrittäjänä samoin kuin Elina Rämö.

Kaikki kolme Hiusmestan parturi-kampaajaa ovat kampanjassa mukana. Pitkän tukan leikkuun saa puoleen hintaan, kun lahjoittaa hiuksensa hyväntekeväisyyteen.

– Jatkossa aina, kun meille tulee asiakkaita leikkaamaan pitkän tukan, ehdotamme lahjoitusta, Rämö sanoo.

Ilman lahjoituksia hiukset menisivät roskiin. Se tuntuu hullulta, sillä aidoista hiuksista tehdyt peruukit ovat hyvin arvokkaita.

– Aito peruukki on ihan eri asia kuin keinotekoinen. Aidot maksavat useita satoja ellei jopa tuhat euroa, Törmälä arvioi.

Lahjoitusletin tulee olla vähintään 17 senttiä pitkä ja suhteellisen hyväkuntoista hiusta.

Hiusten värillä ei ole muuten väliä, mutta räikeät värit ja harmaa eivät käy, koska peruukit tulevat lapsille.

Tällä hetkellä hiukset lähetetään Englantiin, mutta ehkä tulevaisuudessa niitä voidaan hyödyntää myös Suomessa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.