Koti Uutiset Tuleva puheenjohtajisto saa tuplapalkkiot

  Tuleva puheenjohtajisto saa tuplapalkkiot

  0

  Kangasalan kunnanvaltuusto päätti nostaa seuraavan vaalikauden luottamushenkilöiden vaivanpalkkaa.

  Näyttävimmät korotukset saivat valtuuston ja hallituksen puheenjohtajat, joiden vuosipalkkio yli kaksinkertaistui.

  Valtuuston puheenjohtajan vuosipalkkio nousee 2 800 eurosta 6 000 euroon ja kunnanhallituksen puheenjohtajan 4 000 eurosta 8 400 euroon. Kunnanhallituksen varapuheenjohtajan palkkio kaksinkertaistui 2 000 euroon vuodessa.

  Valtuuston varapuheenjohtajien korotus oli maltillisempi: 700 eurosta 1 000 euroon. Lisäksi he saavat edelleen kokouspalkkion, joka on puolet suurempi kuin rivijäsenillä.

  Valtuuston, kunnanhallituksen ja kuntayhtymien yhtiökokousten jäsenten kokouspalkkiot nousivat 110 eurosta 150 euroon eli reilun kolmanneksen.

  Jos kokous kestää yli kolme tuntia, palkkiota lisätään 50 prosentilla alkavalta kahdelta tunnilta entiseen tapaan.

  Kunnan kehitysjohtaja Jarmo Kivinevan mukaan korotukset on perinteisesti hoitanut edellinen valtuusto, jotta valtuutetut eivät suoraan tarkistaisi omia palkkioitaan.

  Hänen mukaansa palkkiotason pohjana käytettiin Tampereen kehyskuntien palkkioita.

  Valtuustoryhmien puheenjohtajien käsittelyn kautta asia eteni kunnanhallituksen lopulliseen valmisteluun.

  – Kuntalaki antaa mahdollisuuden maksaa puheenjohtajille palkkaa puoli- tai kokopäiväisyyden perusteella. Siihen ei haluttu mennä, Kivineva toteaa.

  – Entistä enemmän luottamushenkilöjohto joutuu lähtemään keskellä päivää hoitamaan tehtäviään. Lisäksi voi anoa korvausta ansionmenetyksistä, mutta sitä mahdollisuutta on käytetty aika vähän, Kivineva kertoo.

  Yhteensä vuosi- ja kokouspalkkioita maksettiin luottamushenkilöille noin 300 000 euroa viime vuonna, mikä on 0,18 prosenttia kunnan vuosikuluista.

  Valtuusto kokoontuu kuukauden toisena maanantaina 9–11 kertaan vuodessa ja kunnanhallitus muina maanantaina reilut 30 kertaa vuodessa.

  Isot lautakunnat, kuten tarkastuslautakunta, kaavoitus-, rakennus ja sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontuvat suunnilleen kerran kuussa.

  Vaalilautakuntien ja -toimikuntien työskentely tietää lisäkustannuksia. Esimerkiksi eduskuntavaalivuonna 2015 palkkioihin upposi 377 000 euroa.

  – Vaalit nostavat aina kokonaissummaa, kun monta ihmistä istuu äänestyspaikoilla aamusta iltaan.

  Vaalien lisäksi kunnassa päätettiin tuolloin isoista säästöistä, mikä lisäsi sekä kokouksia että niiden kestoa.

  Vaalielimien palkkiot säilyivät ennallaan. Puheenjohtajat ja kotiäänestyksen toimitsijat tienaavat 30 euroa tunnissa ja jäsenet 20 euroa tunnissa.

  Valtuustoryhmien puheenjohtajat ovat saaneet korvausta 20 euroa per varsinainen valtuutettu. Nyt he saavat kympin enemmän valtuutettua kohti ja lisäksi 100 euroa vuotta kohden.

  Lautakuntien puheenjohtajien vuosipalkkio korottui 2 400 euroon entisestä tonnin palkkiosta. Toimielimien puheenjohtajat saavat palkkionsa 50 prosentilla korotettuina.

  Valtuuston pöytäkirjan tarkastajien 50 euron palkkiota ei nostettu, mutta valtuuston iltakoulusta saa 70 euron korvauksen entisen 50 euron sijaan.

  Muutoksista päätettiin kokouksessa 13.2. ja ne tulevat voimaan 1.6. 2017.

  Edellisen kerran palkkiot nousivat vuoden 2013 alussa.

  Palkkioista maksetaan normaalisti verot. Lisäksi puolueet saattavat periä palkkioista noin 10 prosentin osuuden puoluemaksua omilta valtuutetuiltaan.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän