Tulos oli odotettu, ylivoimaisuus yllätti

0
Sauli Niinistö (keskellä) sai seurata vaali-iltana tyytyväisenä ääntenlaskun etenemistä, vierellään valitsijayhdistyksen vetovastuun kantanut Heikki A. Ollila. Valvojaisissa olivat mukana myös Ilpo Kokkila (vasemmalla), Lotta Backlund sekä Nuutti ja Saara Niinistö (oikealla).

Sauli Niinistön valitsijayhdistyksen vetäjä Heikki A. Ollila oli ennen vaalipäivää varma, että presidentin valinta tapahtuu jo ensimmäisellä vaalikierroksella.

– Ajattelin kuten monet paremmatkin asiantuntijat, että Sauli menee jo ensimmäisellä läpi. Kannatuksen vahvuus kuitenkin yllätti, Ollila kertoi sunnuntaisen vaali-illan tunnelmistaan.

Nyt Niinistön ensimmäisen kierroksen kannatus oli 0,1 prosenttiyksikköä korkeampi kuin viime vaalien toisen kierroksen tulos.

Ollilan mukaan vahva suosio on pitkän aikavälin ilmiö. Niinistö ei lähtenyt vuoden 2000 presidentinvaaliin, vaikka hän oli mielipidemittauksissa ykkönen jo tuolloin.

– Ihmiset ovat tyytyväisiä siihen työhön, jota Sauli on tehnyt presidenttinä ja jo aiemminkin. Kansa turvautuu mielellään koeteltuun vaihtoehtoon yli puoluerajojen, Ollila arvioi.

Valitsijayhdistyksen kautta toteutunut vaalityö sai kokoomuslaisetkin hyvin mukaan Niinistön taakse. Soraäänet jäivät vähiin, vaikka kampanja ei tunnustanut puolueen väriä.

Täydellisesti onnistunut Niinistön kampanja on vienyt julkista keskustelua siihen suuntaan, että valitsijayhdistys olisi presidentinvaalissa edelleen yleistyvä ilmiö. Ollilan mielestä perinteinen puoluesidonnainenkin malli on vahvoilla.

– Valitsijayhdistyksessä kannattajakorttien keruu ei ole mikään kevyt harjoitus, jo siinä onnistuminen teettää paljon työtä.

Lue lisää Sauli Niinistön taustajoukkojen vaalityöstä 31.1.2018 ilmestyneestä numerostamme:https://kangasalansanomat.fi/ksdigi
 

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.