Tulva karkotti ison osan Pohtiolammen sääksistä

0

Lintujen saalistusiskut vähenivät viime vuonna kolmanneksen edelliseen vuoteen verrattuna.

– Luonnonvoimille ei voi mitään. Pistän kädet kyynerpäitä myöten ristiin, ettei vastaavaa tulvaa enää tule, toteaa Pohtiolammen sääksikeskusta ylläpitävän sääksisäätiön toiminnanjohtaja Juhani Koivu.

Pohtiolammen alue koki viime vuonna kaikkien aikojen pahimman kevättulvan. Kalat uivat sääksien kalastusta varten rakennetussa altaassa saalistajien kannalta liian syvällä.

Sen seurauksena iso osa sääksistä siirtyi Pohtiolammen sijaan saalistamaan luonnonvesille. Sääkset eli kalasääsket tekivät viime vuonna altaaseen yhteensä 3402 iskua eli peräti kolmanneksen vuotta 2011 vähemmän.

Juhani Koivu uskoo ja toivoo, että tilanne vakiintuu Pohtiolammella tänä vuonna ja lintumäärä palaa entisille uomilleen. Tämän vuoksi lähialueelle on muun muassa rakennettu uusia pesäpohjia sääksiä varten.

”Häirikölläkin” osansa

Tulva aiheutti myös vahinkoja saalistusaltaan vierustalle rakennetuille piilokojuille ja muille rakenteille.

Lisäksi tulvavahinkojen korjaukset, kalojen saantiongelmat sekä yleisötornin laajennustyöt aiheuttivat häiriötä allasalueella vaikuttaen osaltaan sääksien saalistuskäyntien vähenemiseen.

Oma osansa oli vielä Pohtiolammella päivittäin käyneellä ”häirikkö-sääksellä”, joka piti aluetta omanaan pyrkien häätämään lajitoverinsa muihin maisemiin.

Sinällään sääkset ovat selvästi ottaneet Pohtiolammen omakseen takuuvarmana ruokapaikkana.

Tästä kielii se, että viime vuoden huhtikuussa ennen tulvan alkamista saalistusaltaaseen tehtiin 1057 sääkseniskua eli peräti 43 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Piilokojut varattuja

Pohtiolampi on raivannut paikkansa kansainvälisesti tunnettuna lintukohteena nimenomaan sääksien kuvaus- ja seurantapaikkana.

Kun netissä ilmoitettiin kuvaajien piilokojujen varaamisen alkamisesta, kaikki paikat menivät Juhani Koivun mukaan ensimmäisenä päivänä.

Pohtiolammen suosiosta kielii osaltaan myös se, että sääksisäätiön sivujen kävijä- ja käyntimäärät kaksinkertaistuivat kesäkaudella 2011–2012.

Live-lähetysten eli elävää kuvaa alueelta seuranneita katselijoita oli kesän 2012 aikana yli 111 000 ja parhaimpina päivinä lähes 1 800.

Viime kesän aikana Pohtiolammella kävi sääksen katselijoita noin 85:stä maasta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.