Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Tunnekuohut turmelevat keskustelun

Kolumni - 8.12.2015 kello 8.00
Saana Heinänen

Itsenäisyyspäivän mielenosoitukset kertoivat osaltaan karua kieltä maassamme vallitsevasta vastakkainasettelun ilmapiiristä.
Historia opettaa, että haastavina aikona konflikteihin ajaudutaan helposti, vaikka juuri tällöin kansalaisten tulisi vetää yhtä köyttä ja pyrkiä keskustelemaan rakentavasti. Se on kuitenkin itsestä kiinni. Meillä on valta vaikuttaa koko kansaa koskevien pulmien tiimoilta käytävän väittelyn vireeseen.
Tällä hetkellä julkista keskustelua hallitsee yletön sentimentaalisuus. Logiikka unohtuu ja erilaisiin näkökulmiin suhtaudutaan vihamielisesti.

Lynkkausmieliala lietsoo ihmisiä ottamaan oikeutta omiin käsiinsä ja sosiaalisessa mediassa voi päivittäin nähdä aikuisten ihmisten jakavan tuomioita toisinajattelijoille. Sivistys on osin sitä, että järki kontrolloi tunteita. Kuinka pureutua todellisiin ongelmiin, mikäli kaikki aika ja energia menee väärinkäsitysten oikomiseen sekä toppuutteluun?
Nyt ei kaivata demonisointia, dehumanisointia eikä myöskään ongelmien kieltämistä. Tarvitaan yhteistyötä, objektiivisuutta ja rakentavaa diskurssia.
Uskon suurimman osan ihmisistä olevan kanssani samaa mieltä siitä, että aggressiivinen huutelu ja toisinajattelijoiden osoittelu tuskin tuottavat kovin mehukasta hedelmää.

Harmillisen moni näyttää kuitenkin unohtaneen käytöstavat ja sen, ettei toiselle ihmiselle voi sanoa mitä tahansa sylki suuhun tuo.
Meistä jokaisella risteilee joskus tajunnanvirrassa asioita, joiden ei ole tarkoitus nähdä päivänvaloa. Pitäkäämme se näin. Kenenkään ei pitäisi heittäytyä tunteidensa vietäväksi mikäli se johtaa toisen ihmisarvon kieltämiseen.
Absoluuttista sananvapautta, joka menee kaikkien ihmis- ja yksilönoikeuksien edelle, ei ole olemassa. Ihmisarvo ei ole mielipideasia.

Vastakkainasettelun atmosfääri näyttää saaneen jalansijaa Kangasallakin. Sitä ei sovi ruokkia enempää.
Jokaisen tulisi osaltaan koettaa muistaa toisen ihmisen kunnioitus ja rationaalisuus. Nyt lienee korkea aika puhaltaa yhteen hiileen, sillä kuten tiedämme, vihalla on tapana synnyttää vihaa.
Ongelmien tarkastelun soisi olevan ratkaisukeskeistä, ei pelonlietsontaa, asioiden vääristelyä tai yksipuolista propagandaa. Kritiikin rakentavuus murenee täysin, mikäli unohdetaan arvot joiden pohjalta sivistynyttä keskustelua käydään.
Jäitä hattuun meille jokaiselle.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös