Tuntemattomalle lahjaksi äitiys: Kangasalalaisen Nean lahjoittamista munasoluista on syntynyt kolme lasta

0
Nea on viidesti lahjoittanut munasolujaan. – Lahjoitukseen liittyvät toimet eivät heikennä mahdollisuutta saada omia lapsia. Minulla on siitä pian yksivuotias todiste kotona, hän toteaa. Kuva: Nean kotialbumi
Nea on viidesti lahjoittanut munasolujaan. – Lahjoitukseen liittyvät toimet eivät heikennä mahdollisuutta saada omia lapsia. Minulla on siitä pian yksivuotias todiste kotona, hän toteaa. Kuva: Nean kotialbumi

Kokonaisvaltainen onnen tunne täytti Nean, kun hän hyväili pientä poikaansa sylissään. Tuoreen äidin ajatuksiin nousivat parit, joiden lapset olivat yrityksistä huolimatta jääneet haaveiksi.

– Tuntui pahalta ajatella, kuinka moni kaikki keinot jo käyttänyt jonotti viimeistä mahdollisuuttaan – raskautta lahjoitetuilla sukusoluilla. Miksi en auttaisi, kun voin?

Mistään hetken mielijohteesta ei kuitenkaan ollut kyse, sillä asia oli hautunut Nean mielensopukoissa jo nuoresta. Hän muistaa tehneensä yläkoulussa ystävänsä kanssa esitelmän hedelmöityshoidoista.

– Harkitsin munasolujen lahjoittamista jo 25-vuotiaana. En kuitenkaan ottanut edes selvää, vaan uskoin kuulopuheita toimenpiteen kivuliaisuudesta. Siihen se varmaan tyssäsi.

Esimerkiksi vakavat perinnölliset sairaudet itsellä tai lähisuvussa estävät lahjoittamisen.

Lahjoittajien soveltuvuus varmistetaan

Nea otti yhteyttä lapsettomuushoitoja antavaan yksityisklinikkaan, Ovumiaan.

– Sain kutsun testeihin, joilla varmistettiin soveltuvuuteni lahjoittajaksi niin henkisesti kuin fyysisestikin. Esimerkiksi vakavat perinnölliset sairaudet itsellä tai lähisuvussa estävät lahjoittamisen.

Erityisen tärkeänä Nea pitää keskusteluaan psykologin kanssa.

– Hän otti puheeksi asioita, joita en ollut osannut ajatella. Esimerkiksi sen, mitä ja ketä lahjoittaminen itseni lisäksi koskee ja miten. Keskustelu vahvisti päätökseni lopullisesti.

Nea sai hyväksynnän ja kannustusta myös läheisiltään, joten valmistautuminen alkoi.

– Oma kuukautiskiertoni piti rytmittää yhteen vastaanottajan kierron kanssa, koska kyseessä oli suora lahjoitus. Enää sellaista ei tarvita, sillä nykyään solut pakastetaan pankkiin odottamaan käyttöä.

Lahjasolusta alkunsa saanut vauva kasvaa oman äitinsä vatsassa kuunnellen hänen sydämensä sykettä, ja olen heidän puolestaan onnellinen.

Pistokset kotioloissa

Nea opetettiin pistämään munarakkuloiden kasvua kiihdyttävää lääkettä vatsapeitteeseen päivittäin reilun viikon ajan kotioloissa. Pistoskuurin aikana hän kävi seurannan vuoksi pari kertaa klinikalla ultraäänitutkimuksessa.

Alateitse toteutettava munasolujen keräys kestää noin vartin. Lääkityksen ansiosta toimenpide on lahjoittajalle kivuton.

– Sain seurata toimenpiteen etenemistä monitorilta. Kotiin pääsin muutaman tunnin lepäilyn jälkeen. Sitten piti olla pari päivää hissukseen, jotta munasarjat saivat rauhoittua, Nea kertaa.

Nea kannustaa kaikkia terveitä, 20–35-vuotiaita naisia ja 20–45-vuotiaita miehiä luovuttamaan sukusoluja, koska niistä on pulaa.

Nean lahjasoluista syntynyt kolme lasta

Suomen lain mukaan lahjoittaja voi antaa munasoluja viiteen perheeseen. Jos perheet haluavat, ne voivat pyytää samalta lahjoittajalta lisää munasoluja. Nealla on nyt 38-vuotiaana takana yhteensä viisi lahjoitusta.

– Koska olennaiset perustutkimukset tehtiin jo ensimmäisen kerran yhteydessä, niitä ei ollut tarpeen enää toistaa ja kaikki sujui mutkattomasti.

Nea tietää, että hänen lahjasoluistaan on syntynyt kolme lasta. Sen enempää lahjoittajille ei kerrota.

– Se tieto riittää minulle. Lahjasolusta alkunsa saanut vauva kasvaa oman äitinsä vatsassa kuunnellen hänen sydämensä sykettä, ja olen heidän puolestaan onnellinen.

Nea kannustaa kaikkia terveitä, 20–35-vuotiaita naisia ja 20–45-vuotiaita miehiä luovuttamaan sukusoluja, koska niistä on pulaa.

– Moni ikäisistäni ystävistäni harmittelee, ettei nuorempana tullut ajatelleeksi lahjoittajaksi ryhtymistä.

Myös lahjoituksen saajan näkökulma on Nealle tullut tutuksi, sillä hän on ystävystynyt erään lahjasoluilla lapsensa saaneen äidin kanssa.

– Se on tärkeä ja ihana ystävyyssuhde.

Äitienpäivä joka päivä

Vaikka Nea on onnellinen omista lapsistaan, ei ajatus äitienpäivän suurieleisestä juhlinnasta häntä innosta. Hänen mielestään jokainen päivä on äitien päivä, johon tulisi sisältyä mahdollisimman paljon halauksia ja muita rakkaudenosoituksia.

– Haluan opettaa lapseni puhumaan tunteistaan suoraan. Esikoisen mukaan olen hauska äiti, mutta komennan vähän liikaa.

Jos emme eläisi koronan varjossa, Nea perheineen viettäisi äitienpäivää isommalla porukalla isoäitien luona. Nyt pitää tyytyä pienimuotoiseen onnitteluvisiittiin.

Nea esiintyy jutussa vain etunimellään omasta toiveestaan.

Tiesitkö?

Sukusolujen lahjoittamista säätelee hedelmöityslaki.
Kaikki lahjoittajat rekisteröidään.
Syntyneellä lapsella on 18 vuotta täytettyään oikeus halutessaan tietää lahjoittajan henkilöllisyys.
Lapsen vanhemmilla ei ole oikeutta saada tietoja lahjoittajan henkilöllisyydestä.
Lahjoittajalla ei ole oikeuksia eikä velvollisuuksia lasta kohtaan.

Lähde: Ovumia Fertinova

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.