Tuntemattoman sotilaan versio sopii sota-ajan jälkeen syntyneille

0

K-Kino tarjosi veteraaaneille kaksi Tuntematon sotilas -elokuvan esitystä, joihin he pääsivät maksutta.Veteraaneja saattajineen kävi esityksissä 16.

Yksi elokuvan nähneistä on Kerttu Ristolainen. Hän kiittää Kangasala-taloa veteraaneille suodusta huomionosoituksesta ja on yleisemminkin tyytyväinen siitä, että veteraanien tekemälle työlle ja uhrauksille osataan taas nykypäivänä antaa arvoa.

 Hän suosittelee elokuvaa sota-ajan jälkeen syntyneille, joilla ei ole omakohtaista kokemusta sodasta.

– Kaikki tieto, joka lisää ymmärrystä siitä, mitä aiemmat sukupolvet ovat tehneet Suomen vapauden eteen, on tarpeellista. Omasta puolestani on kuitenkin sanottava, että elokuva ei lunastanut odotuksia, 91-vuotias rouva sanoo.

– Uutta versiota on kovasti kehuttu ja mainostettu siitä, kuinka se näyttää kotirintaman elämää ja naisten asemaa sota-aikana. Tämä osuus jäi valitettavan vaatimattomaksi.

Ristolainen muistuttaa, miten valtavan työn naiset tekivät pitäessään kodin pystyssä, hoitaessaan lapset ja tyypillisesti myös maatalon työt. Lisäksi kaiken aikaa sai pelätä, koska pappi tulee oven taakse kertomaan, että aviomies on kaatunut rintamalla.

Ristolaisen mielestä kotiväen roolia olisi voinut lisätä ja jättää vähemmälle taistelukohtauksia ja aseiden jylyä.

Kolmetuntinen elokuva olisi myös hyötynyt tiivistämisestä.

Hänen nuoremmat tuttavansa ovat hämmästelleet elokuvan tapaa esittää kotilomalle päässeet miehet hiljaisina tyhjyyteen tuijottajina.

– Mutta sitähän se oli. Eivät miehet kotona käydessään todellakaan purkaneet tuntojansa. Arvelen, että heistä oli suorastaan epätodellista saada olla hetki pois rintamalta.

Kerttu Ristolainen kiittää ohjaaja Aku Louhimiestä kunnioittavasta suhtautumisesta uskontoon. Ohjaaja esitti kauniisti sen, miten paljon sotilaat saivat turvaa uskosta.

Näyttelijäsuoritukset olivat hänen mielestään kauttaaltaan hyviä. Erityismaininnan saa Antero Rokkaa esittänyt Eero Aho.

– Siltikin täytyy sanoa, että minulle ainoa oikea Tuntematon sotilas on Edvin Laineen ohjaama. Varmasti osittain siksi, että siinä näytelleillä ihmisillä oli omakohtaista kokemusta sota-ajasta.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.