Tupakointi­kielto antaa oikean viestin

0

Tampere tiedotti maanantaina, että kaupungin toisen asteen kouluissa, lukioissa ja Tredun toimipisteissä ei saa tupakoida.
Tämä on hyvä signaali nuorison suuntaan, sillä tupakointi on yksiselitteisesti epäterveellistä, usein tappavaa, kuten tupakka-askissakin sanotaan.
Varsinaisesti tiedossa ei ole mitään uutta, sillä tupakkalaki on jo pitkään kieltänyt tupakoinnin koulujen piha-alueilla.
Laki sanoo, että tupakointi on kielletty perusopetusta, ammatillista koulutusta ja lukio-opetusta antavien oppilaitosten sisätiloissa ja oppilaitosasuntoloissa sekä niiden käytössä olevilla ulkoalueilla.
Tampere aikoo kuitenkin selkeästi tiukentaa lain valvontaa, koska toistuvasta tupakointikiellon rikkomisesta annetaan jatkossa opiskelijalle varoitus.
Oppilaitoksen pitää tiedottaa rikkeistä kunnan valvovaa terveysviranomaista ja poliisia. Oppilaitoksen tulee myös esittää selvitys viranomaiselle valvonnan toteutumisesta.

Kangasalla toimii yksi Tredun toimipiste. Sielläkin on tupakoivia opiskelijoita, jotka hivuttautuvat rajojen ulkopuolelle sauhuttelemaan.
Lukiolla tupakoivien opiskelijoiden määrä on pieni. Asiaan kiinnitettiin uudelle lukiolle muuton yhteydessä erityistä huomiota, sillä Pikkolan yläkoulu ja Omenatarhan päiväkoti ovat lukion välittömässä läheisyydessä.
Ne, jotka menevät koulualueen ulkopuolelle tupakoimaan, pyritään pitämään pois päiväkotilasten näköpiiristä.
Lukiolla on otettu tiukka kanta myös nuuskaan ja sähkötupakkaan. Ne ovat yhtälailla kiellettyjä koulun alueella.

Tupakointiin pitää suhtautua ankarasti. Kouluilta saadun viestin mukaan nuoret ovat onneksi itsekin jo oivaltaneet tupakan vaarat ja tupakoivien joukko pienenee jatkuvasti.
Sama kehitys on nähtävissä myös aikuisten joukossa. Tupakointi ei enää yksinkertaisesti ole trendikästä.
Silloin tällöin näkee vanhempia, jotka päiväkotien pihamailla vetävät hermosauhut ennen kuin hakevat lapsensa hoidosta.
Siinä olisi aikuisille peiliin katsomisen paikka, sillä parkkipaikoilla tulee ja menee vanhempia lapsineen. Sen parempi, mitä vähemmän vanhemmat antavat tupakoinnin mallia tulevalle sukupolvelle.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.