Turvapaikanhakijan hautausmaavideo suututtaa Kangasalla

0
Kohun kohteeksi joutunut video syntyi näillä sijoilla Kangasalan vanhalla hautausmaalla.
Torstai-iltana verkossa alkoi levitä­­­ video, joka on kuvattu Kangasalan vanhalla hautausmaalla, melko lähellä kirkon pääovea.
Videolla esiintyy turvapaikanhakija, joka kulkee haudalta toiselle ja puhuu kovaäänisesti omalla kielellään. Videon taustalta kuuluu äänekästä naurua.
Video on suututtanut monet kangasalalaiset. Kangasalla pohditaan yleisesti, onko tapahtumassa kyse jopa hautarauhan rikkomisesta.
Kaivannon vastaanottokeskuksen apulaisjohtajan Katja Ala-Kapeen mukaan videolla esiintynyttä miestä on puhuteltu. Hänelle on tehty selväksi, että tällainen käytös ei sovi Suomessa.
– Tämä on väärin ja tyhmästi tehty. Mies on tapahtuneesta pahoillaan. Hän ei halunnut loukata ketään, Ala-Kapee sanoo.
 
Kangasalan Sanomat pyysi Irakissa syntynyttä ja pitkään perheensä kanssa Kangasalla asunutta Huda Al-Hethafia katsomaan videon. Hänen mukaansa mies lausuu videolla Koraanin säkeitä ja puhuu kuolleille omaisilleen.
Al-Hethafin mukaan tällainen käytös hautausmaalla ei kuulu irakilaiseen kulttuuriin tai uskontoon.
– Tässä on yritetty tehdä komediaa, mutta tämä loukkaa sekä islamia että kristinuskoa. Häpeän hänen puolestaan.
Al-Hethaf kuitenkin korostaa, että mies ei puheillaan pilkkaa suomalaisia vainajia.
– Hän käyttäytyy ainoastaan sivistymättömästi.
 
Video on syntynyt ilmeisesti torstaina seurakunnan järjestämän joulujuhlan yhteydessä. Turvapaikanhakijoiden parissa työskentelevä kappalainen Auni Kaipia kertoo, että kirkossa järjestettiin turvapaikanhakijoille suomalainen joulujuhla.
– Siihen osallistui noin 60 henkeä Kaivannosta.
Kaipia työskentelee osan työajastaan turvapaikanhakijoiden parissa. Erityisesti hän kohtaa työssään niitä, jotka ovat kristittyjä tai kiinnostuneet kristinuskosta. Kaipia sanoo, että turvapaikanhakijajoukko ei koostu yksinomaan muslimeista.
Kirkkoherra Seppo Jarva ymmärtää hyvin videon herättämän tunnereaktion. Hänestä itsestäänkin se tuntui ensimmäisellä katselukerralla pahalta ja suomalaisia arvoja loukkaavalta.
– Ajattelen kuitenkin niin, että tässä on nyt muutamalta henkilöltä arviointikyky pettänyt. Tämän tapauksen kautta meille tuli kuitenkin jälleen yksi keino kertoa, mitkä asiat ja arvot ovat meille tärkeitä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.