Koti Uutiset Turvapaikanhakijat mukana Kangasalan itsenäisyyspäivässä

  Turvapaikanhakijat mukana Kangasalan itsenäisyyspäivässä

  0
  Presidentti Sauli Niinistö liikuttui kyyneliin itsenäisyyspäivän vastaanotolla veteraanien laulusta. Liikutuksen hetkiä koettiin myös Kangasalla, kun veteraanit Veikko Tuominen ja Pekka Hirvonen hoitivat monivuotista kunniatehtäväänsä. He tervehtivät sankarihaudalla ryhdikkäästi sotatantereelle jääneitä veljiään, vaikka ikä painaa jo kummankin jalkoja.

  Itsenäisyyspäivän juhlia järjestettiin Kangasalla jälleen kolmessa paikassa: kirkonkylässä, Sahalahdella ja Kuhmalahdella.
  Juhlapäivä alkoi perinteiseen tapaan Kangasalan kirkossa. Jumalanpalveluksen alkajaisiksi partiolaiset antoivat lupauksensa.
  Tänä vuonna jumalanpalvelukseen ja sitä seuranneeseen seppeleenlaskuuun sankarihaudalla osallistui myös iso joukko Kaivannossa asuvia turvapaikanhakijoita.
  Kappalainen Auni Kaipia, joka tekee osan työajastaan maahanmuuttajien parissa, nosti heidät vahvasti esille myös jumalanpalveluksen teksteissä ja esirukouksissa.
  Sankarihaudalla puhui valtuutettu Jari Markkinen (sd). Sininen baretti viesti hänen rauhanturvaaja-ajastaan Libanonissa.
  – Isoisäni, jo edesmennyt ukkini, jatkoi sotimista vielä vuosikymmeniä sodan loppumisen jälkeen. Silloin mummilassa kesät vietettyäni ja öisiin huutoihin heränneenä en ymmärtänyt, että hän vieläkin kamppaili itsenäisyyden puolesta taistelutantereella, Markkinen kuvaili.

  Kirkonkylän juhla järjestettiin ensimmäistä kertaa Kangasala-talossa. Silmämääräisesti arvioiden väkimäärä näytti isommalta kuin aikaisempina vuosina Kirkkoharjun koululla.
  Juhlan avannut kunnanjohtaja Oskari Auvinen totesi, että suomalaiseen kunnallishallintoon valmistellaan sen historian suurinta muutosta vuosikymmeniin.
  Käytännössä muutos tarkoittaa maakunnan laajuisten itsehallintoalueiden perustamista, jolloin esimerkiksi kuntien järjestämät sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnan laajuiselle toimijalle.
  Tulevalle itsehallinto-alueelle siirtyy todennäköisesti myös palo- ja pelastustoimen tehtävät, ympäristöterveydenhuolto, maakuntien liittojen tehtävät ja sen lisäksi joitain valtion viranomaisten tehtäviä.
  Auvisen mukaan muutos on kansanvaltaisuuden näkökulmasta merkittävä. Se vie Suomen askeleen lähemmäs eurooppalaista tapaa, jossa hallinnon tasoja on kolme: kunta, maakuntaa vastaava laajempi alue ja valtio.
  – Kangasallakin muutos on merkittävä. Tänään sosiaali- ja terveyspalveluja koskevaan päätöksentekoon osallistuu 51 kunnanvaltuutettua. Uuden itsehallintoalueen valtuustossa Kangasalan alueen asukkaita edustanee kahdesta kolmeen henkilöä, Auvinen toteaa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän