Koti Pääkirjoitus Työpaikkoja lisää Kangasalan

  Työpaikkoja lisää Kangasalan

  0

  Vuoden alussa hihat Kangasalan kunnanjohtajana käärinyt Oskari Auvinen on pian käyttänyt kolmanneksen etsikkoajastaan.

  Uuden johtajan on nimittäin joidenkin viisauksien ja ehkä kokemustenkin perusteella näytettävä kyntensä ja toiminnan uudet suunnat sadassa työpäivässä. Sen jälkeen voi tehdä tarpeellisia muutoksia, mutta päämäärää ei voi tai helposti kukaan kykene muuttamaan.

  Kunnan virka- ja luottamushenkilöt ovat tiedotusvälineistä ja epävirallista kanavista kuuluneiden viestien mukaan tyytyväisiä uuden johtajan otteisiin. Niistä keskeisin on tietenkin Auvisen selkeästi ilmaisema oma kanta Kangasalan itsenäisenä säilymisestä jatkossakin. Se ei tarkoita kuitenkaan pohjoiskorealaista mallia, jonka mukaan vain valittujen kumppaneiden kanssa tehdään yhteistyötä tai yritetään kaikin tavoin hoitaa asioita yksin. Kaikkien kanssa on oltava valmiutta toimia.

  Yhteistyön tekeminen on Kangasalle lähes pakollista, mutta myös tuottoisaa monissa seudullisissa hankkeissa. Tästä Lamminrahkan uuden asunto- ja työpaikka-alueen kehittäminen yhdessä Tampereen kanssa yli kuntarajan on hyvä esimerkki. Sellaisia ovat myös monet liikenneratkaisut, joiden toteutumista ei kannata jättää pelkästään omaksi huolekseen.

  Kangasalan miinukseksi on kuntarakenneselvityksissä merkattu työpaikkaomavaraisuuden puute. Kangasalalaisista liian suuren osan moititaan maksavan veroja kotikuntaansa Tampereelta saaduista tuloista. Tämän ongelman korjaamiseen on vain yksi ratkaisu. Kangasalan pitää kasvattaa työpaikkojensa määrää.

  Kunnassa onkin uuden johtajan toimeksiannosta aloitettu uuden elinkeinopoliittisen ohjelman laatiminen. Sen toivoisi olevan tällä kertaa enemmän konkreettisia toimenpiteitä ja ehdotuksia sisältävän kuin nimensä mukaisesti toiveisiin perustuvaa politiikkaa. Ohjelma on kuitenkin lopullisesti valmis vasta sitten, kun sen tavoitteet on toteutettu.

  Kangasalla asetettiin suuret toiveet Kallion tasokkaan teollisuusalueen vetovoimaan. Halleja alueelle onkin noussut, mutta ei ihan toivottuun tahtiin ja varsinkin uusia työpaikkoja olisi voinut syntyä enemmän. Kallion ongelmana on varmasti ollut taloudellinen taantuma, mutta jossain määrin myös sijainti. Yhteydet markkinoille eivät ole parhaat mahdolliset.

  Tampere suunnittelee isohkoa teollisuusaluetta Tarastejärven alueelle. Kangasalla on myös vuosia puhuttu samasta suunnasta ysitien varrella. Nyt on varmasti aika panna vauhtia rattaisiin ja tehdä yhteistyötä Tampereen kanssa uuden ja vetovoimaisen, kaivattuja työpaikkoja tarjoavan teollisuusalueen rakentamisessa.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän