Työttömiä tekemättömän työn äärelle

0
Saija Haavisto (etualalla), Hannele Kumpula ja Matti Suikkonen haluavat löytää työmahdollisuuksia kangasalalaisille työttömille.

Yrittäjä Jussi Haavisto on törmännyt vuosien mittaan usein byrokratian seinään, kun hän on yrittänyt työllistää työelämästä syystä tai toisesta sivuraiteella ajautuneita ihmisiä.
Nyt Haavisto on päättänyt yhdessä vaimonsa Saijan kanssa tehdä asialle jotain. Loppuvuodesta syntyi Kuusi Oy, Kangasalan uusi osakeyhtiö, jonka tarkoituksena on löytää töitä työttömille nuorille ja pitkäaikaistyöttömille.
– Tarkoituksena on tuoda työttömät työnhakijat, kangasalalaiset nuoret ja pitkäaikaistyöttömät, tekemättömän työn äärelle, Saija Haavisto kertoo.
Saija toimii yhtiön toimitusjohtajana, Jussi hallituksen puheenjohtajana. Ensivaiheen tärkein työ on ollut löytää yksityisiä rahoittajia toiminnalle.
Jussi Haavisto kertoo, että yhtiölle kerätään 50 000 euron osakepääoma. Siitä on kerättynä vajaa puolet. Haavistot itse ovat sijoittaneet yhtiöön 3 000 euroa.
– Voiton tavoittelun sijaan pitkän ajan päämäärä on, että yrityksen toiminta vakiintuisi ja sen kautta ihmisille löytyisi uudenlainen väylä työelämään.
Koska Haavistojen varsinainen leipätyö on maanrakennusyrityksessä, he ovat etsineet toiminnan käytännön pyörittäjäksi kaksi työsuunnittelijaa, kangasalalaiset Matti Suikkosen ja Hannele Kumpulan.
Heidän palkkakustannuksistaan vastaa Kangasalan kunta.

Pirkanmaan kunnista Kangasalla työttömyysaste on alhaisimmasta päästä. Siitä huolimatta työttömänä oli marraskuun lopussa 11,9 prosenttia työllisestä väestöstä, kaikkiaan 1 749 henkilöä.
Heistä 234 on alle 25-vuotiaita ja 664 yli 50-vuotiaita. Yli vuoden on ollut työttömänä 644 ihmistä.
Aikaisemmin kunnat joutuivat maksamaan puolet työmarkkinatuesta vasta, kun työtön oli saanut tukea yli 500 päivää. Vuoden 2015 alusta asia muuttui. Nyt kunnan vastuu alkaa jo 300 päivän jälkeen.
Vuonna 2016 sakkomaksun arvioidaan nousevan Kangasalla jo kahteen miljoonaan euroon.
Haavistojen mukaan tämä on täysin hukkaan heitettyä rahaa. Yrittäjinä he tietävät, että työtä on, mutta sille täytyy löytää ensin tekijät ja sitten ostajat.

Työsuunnittelijoiden tehtävänä on löytää tammikuun kuluessa 12 henkilöä, jotka alkavat työskennellä Kuusi Oy:n palveluksessa erilaisissa tehtävissä.
Vaikka kyseessä on sosiaalinen yritys, työntekijät saavat normaalia, työehtosopimusten mukaista palkkaa, eikä palveluita myydä polkuhinnalla ulos.
– Ajatuksemme on, että henkilö olisi noin vuoden päästä saanut riittävästi kokemusta ja kasvattanut osaamistaan, että hän pystyisi siirtymään avoimille työmarkkinoille. Kenenkään ei ole tarkoitus jäädä Kuuseen töihin sen pidemmäksi aikaa, Saija Haavisto sanoo.
Käytännössä Kuusi myy erilaisia palvelupaketteja kotiin tai yrityksiin.
Haaviston kuvaavat palveluita kotipalvelun jatkeeksi, esimerkiksi ikäihmisten auttamiseksi arjen asioissa tai virikkeiden lisäämisessä.
– Pyrimme välttämään kilpailua siivousyritysten kanssa. Voimme toimittaa ikäihmisille erilaisia lisäpalveluita, järjestää virikkeellistä toimintaa tai tarjota pihan kunnossapitoa vaikka kiireisille perheille.
Palvelupaketit ovat ostettavissa Kuusen verkkosivuilta, jotka avautuvat tammikuun alkupuolella.

Tutustu Kuusi Oy:n toimintaan Facebookissa: facebook.com/kuusioy.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.