Työttömillä on työtä tarjolla

0
– Nyt olisi hyvä mahdollisuus kokeilla, sopisiko keittiötyö itselle. Työttömien yhdistyksessä on paikka vapaana esimerkiksi työkokeiluna, Merja Päivärinta ja Asta Lahikainen kertovat.

Kangasalan Työttömien yhdistyksen uusi, tuleva toiminnanohjaaja on malliesimerkki siitä, kuinka työpaikka voi löytyä ennalta arvaamattomia polkuja pitkin.
Asta Lahikainen lähti alkuvuodesta tutustumaan Rekolan toimintakeskukseen, jossa työttömien yhdistyksen toimitilat sijaitsevat. Lahikainen oli juuri tehnyt paluun kotiseudulleen asuttuaan ja työskenneltyään aiemmin muun muassa Kuopiossa ja Forssassa.
Juttutuokio Merja Päivärinnan kanssa päätyi yllättävään lopputulokseen: Päivärinta tarjosi töitä.
Lahikainen vastasi kyllä, ja niinpä hän aloitti keväällä palkkatuen voimin työnohjaajana. Lokakuun alussa hän astuu eläkkeelle jäävän Päivärinnan saappaisiin ja aloittaa toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa toiminnanohjaajana.

Entinen ja uusi toiminnanohjaaja toivovat esimerkin kannustavan muitakin työtä vailla olevia: pitää lähteä kotoa, neljän seinän sisältä liikkeelle.
Työttömien yhdistyksessä on esimerkiksi tälläkin hetkellä heti työtä tarjolla työkokeiluna.
– Voimme tarjota mahdollisuuden työskennellä keittiössä, ompelimossa, kotitöissä, puutarha- ja pihahommissa tai Rekola-kodossa vanhusten seurana ja ulkoiluttajana, Lahikainen luettelee.

Työkokeilu on helppo tapa testata, kiinnostaako tietty ala tai ammatti. Lisäksi sillä on mittavia sosiaalisia vaikutuksia.
– Itsetunto kohoaa, kun huomaa, että osaa. Sosiaaliset kontaktit lisääntyvät, ja työnantajan verkostojen kautta saattaa löytyä taas uutta työtä, Päivärinta listaa työkokeilun etuja.

Lahikainen katsoo, että hänen tärkeimpiä tavoitteitaan uudessa tehtävässä on kannustaa ihmisiä työkokeiluun ja mahdollisuuksien mukaan saada heitä työllistettyä myös palkkatuella. Yhdistys järjestää myös kuntouttavaa työtoimintaa.
Toinen tärkeä tavoite on verkostojen ja kontaktien luominen.
– Meillä on monta arvokasta yhteistyökumppania, muun muassa kunta. On hienoa, että kunnalla on työllisyyspalveluita samassa talossa, missä mekin toimimme.
Toiminnanohjaajan pestin myötä Lahikainen on toiminnasta ja taloudesta vastuussa yhdistyksen hallitukselle.
Alkamassa on ehkä vuoden jännittävin hetki eli avustuksen hakeminen TE-keskukselta. Avustus on toiminnan perusedellytys.

– Toiminnan tarve on suuri. Työttömien yhdistyksen rooli tulee tulevaisuudessa vain vahvistumaan. Nähtävissä ei ole, että tehtävämme kävisi tarpeettomaksi, Lahikainen sanoo.
Yhdistys järjestää retkiä ja sillä on säännöllistä viikkotoimintaa, muun muassa kuntosali- ja vesijumppavuoro sekä käsityöpainotteinen vapaaehtoistyöryhmä.
Rekolan taloon voi piipahtaa juttusille, kahville, käyttämään tietokonetta, käymään myymälässä tai kirpputorilla.
Merja ja Asta vakuuttavat, että talon ovesta on helppo astua sisään.
– Täällä voi aina olla oma itsensä.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.