Ukko kiekuu

0

Olen kuullut, on kaupunki suolla, vääräleuan laulavan ja päälle hekottaen nauravan. Kun ottaa veisusta pottuilun pois, jää siitä jäljelle vähän välimerkkejä ja paljon rakentamatonta lettoa.

Ympäristöön ei ole muodostunut, ainakaan vielä, yhtään kaupungin mukanaan tuomaa ghettoa, urbaania slummia. Ainoastaan Ärrän ja Linttiksen liepeillä huojuu pari pakollista, katukuvaan kuuluvaa Anna euro -pummia.

Meillä päin, lähes Suoraman ytimessä, on täällä asuvien ja asuneiden sällien ja likkojen kesken sykkinyt iät ja ajat vahva yhteisöllisyyden sydän. Se on aito, arvokas ja kaikkien kaveruuksien ylin päättävä elin – suo(ra)malaisuuden herttareeti.

Nyt on tarjolla tietoa ja taitoa kiireen keskellä kohjottaville katuälykkäille. Tosin, täytyy ensin kysyä vanhan liiton ukoilta ja akoilta, ovatko he valmiita perinteenjakoon.

Haloo, haloo! Hu-huu Heinoset, Ristimäet, Järviset, Kimingit, Koskiset, Lehdot, Tallit, Niemiset, Miettiset, Eklundit, Mäkelät, Tahlot, Saariset, Rantaset, Heikkiset, Kauppiset, Kiviharjut, Peltolat, Keskiset, Koppaset, Kärkkäiset

Mäkiset, Pikkumaat, Iloset, Juvalaiset, Haapaset, Koivistot, Supperit, Säilät, Järvenpäät, Lindbergit, Uiherot, Pohjat, Lamminpäät, Kuirinlahdet, Jangerit, Helgrenit, Kymäläiset

Mähöset, Tiaiset, Jortikat, Siirtoset ja Ilomäet plus kaikki muut Suoraman kylän tutut. Haloooo! No perhana, kuuluuko? Hiljaista on, joten lupa on myönnetty.

Siis ensin veks hiihtokilpailut, sököt, ompeluseurat, iltamat ja bingot. Tätä nykyä urbaanin ujeltajan kannattaa aloittaa tutustumisen soidinmenot vaikkapa tervehtimällä naapuria: moro nääs.

Toinen fiksu ele on hymyillä ja katsoa uutta tuttavuutta silmiin ja aloittaa juonikkaasti puhe säällä. Se on paljon kohteliaampaa kuin tuijottaa luuria, selata ja jännittää, millainen yö on ollut Jari Sillanpäällä.

Kolmosena tulee auta ja kehu. Tällä hiekkaharjulla ei upota eikä ulista. Vähän voidaan pulista, kun baarissa poikennutta repparissa kohti kotia kantaa. Ikinä, ainakaan siinä vaiheessa, kyytiläinen ei ole puhunut kaverista selän takana lantaa.

Neljäntenä pointtina on, että säilytä slangi. Krapula on out. Nyt kun kaveria muutamalla tuopillisella ja parilla paukulla sparraa, kärsitään seuraavana päivänä ihan järjetöntä darraa.

Viidentenä tulee matkat ja paikat. Löyttärin pysäkiltä on edelleen kirkolle 4 ja keskustaan 14 kilometriä.

Kuudentena kannattaa laajentaa reviiriä ja tsekata turhuudet. Äkkiseltään mieleen tulee Suinulan, Saarikylien, Saarenmaan ja Sahalahden bussipysäkit.

Unholaan SSSS-nelikköä ei tuupata. Suinula polleilee lähes sisuksissaan olevalla Haralanharjun näkötornilla, Topeliuksella ja oksalla ylimmällä. Saarikylissä tehdään luomua, ja leivotaan leivän lisäksi presidentti. Saarenmaa… hmm? Sieltä tulee varmaan vodka.

Sahalahti on vaaravyöhyke. Sieltä saattaa koska tahansa räiskähtää aina kaupunkisotaa rajumpi ja laajempi taistelu. Tähän asti on pärjätty pelkällä mikrosotkulla.

Puskaradio on puhunut, että Saarioinen saattaa vähentää tuotantolinjoja. Se on jo Savoa myöten hermostuttanut jopa Ryynäsen Topin ja Hilman; kuka päättää, valmistetaanko jatkossa maksalaatikkoa rusinoilla vai ilman.

Siellä missä hihna liukuu, toisaalla ukko kiekuu

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.