Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Ulkokoirien oloista vain vähän huomautuksia

Valvontaeläinlääkäri on saanut tänä talvena tavallista enemmän eläinsuojeluilmoituksia ulkona pidettävistä koirista. Useimmiten olot ovat olleet asianmukaiset.

Uutiset - 23.3.2018 kello 9.00
Kangasalan Sanomat / Juha Jäntti
Ulkokoirien oloista vain vähän huomautuksia
Suomenlapinkoira Biimi viihtyy kovallakin pakkasella hyvin tilavassa ulkoaitauksessaan. Vaikka tarjolla on lämpöeristetty koppi, Biimi makailee mieluummin lumella. Ahulin kennelin omistaja Johanna Ilvonen ottaa koirat yöksi sisätiloihin. Naapuriaitauksessa pitää seuraa Yagi.

– Kylmillä säillä moni ehkä ajattelee, että vaikkapa koiran oleilu koko päivän ulkosalla olisi asiatonta kohtelua, Kangasalan alueen valvontaeläinlääkäri Heljä Laukkanen arvioi.

Ulkonapitoon soveltuvat koirarodut kestävät hyvin kylmää ja viihtyvät kovassakin pakkasessa. Näillä koirilla pitää olla tarpeeksi suuri tarha sekä tilanteesta riippuen lämpöeristetty koppi tai mahdollisuus tulla yöksi sisätiloihin.

– Useimmat ilmoitusten perusteella tarkastetut kohteet ovat olleet kunnossa.

Viime vuonna eläinsuojeluilmoitusten määrä oli aikaisempien vuosien tasolla. Kangasalalaiset tekevät 30–40 ilmoitusta vuodessa.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen
Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!

Useimmat eläinsuojeluilmoitukset koskevat lemmikkieläinten pito-oloja. Toisaalta aiheettomien ilmoitusten osuus on lemmikkien kohdalla suurempi kuin maatalouseläinten pitoon tai hevosiin liittyvissä ilmoituksissa.

Koirien liian vähäinen ulkoilutus ja liiallinen ulkonaolo ovat yleisiä ilmoittajien huolenaiheita. Viranomaisen on vaikea valvoa ulkoilutuksia, mutta ilmoitus johtaa aina vähintään keskusteluun koiran omistajan kanssa.

Maatalouseläimiin liittyvät ilmoitukset ovat yleensä aiheellisia. Ongelmia on eniten kuivituksessa ja puhtaudessa.

Hevostallien yleisin ongelma on hevosten sijoittaminen liian pieniin sisätiloihin.

Vuonna 2020 voimaan tuleva uusi eläinsuojelulainsäädäntö kieltänee lemmikkieläinten hallitsemattoman lisääntymisen. Leikkaamattomien kissojen vapaa lisääntyminen on iso ongelma erityisesti maaseudulla.

– Jos maatila haluaa pitää vapaana liikkuvia hiirikissoja, olisi hyvä alkaa miettiä niiden leikkauttamista jo nyt.

Lue lisää eläinsuojelun kuulumisista 21.3.2018 ilmestyneestä numerostamme: ksdigi.fi

Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös