Unelmayhteiskunta on kansanvaltainen

0
Lotta Asikainen haluaa elää mahdollisimman omavaraisesti. Ensi kesänä unelma on jälleen askeleen lähempänä, kun perhe muuttaa Sastamalaan maatilalle.

– On pakko tehdä jotain itse, kun muut eivät tee, sanoo Päkinmäessä asuva eduskuntavaaliehdokas Lotta Asikainen
Asikainen pyrkii eduskuntaan Itsenäisyyspuolueen listalta. Puolueella on Pirkanmaalla 18 ehdokasta, koko Suomessa 151. Asikaisen mukaan ehdokkaita on edellisiin vaaleihin nähden huomattavasti enemmän.
– Uskon, että meiltä menee Pirkanmaalta läpi yhdestä kolmeen ehdokasta.

Maaseutu, pienyrittäjyys ja kansanvaltainen demokratia ovat Asikaisen tärkeimmät vaaliteemat.
Omassa elämässään hän pyrkii kohti omavaraistaloutta. Ensiaskeleet tähän suuntaan on jo otettu, sillä perhe muuttaa kesäkuussa maatilalle Sastamalaan, Asikaisen kotiseudulle.
– Ruoka on minulle tärkeä juttu. Sen pitäisi olla puhdasta ja lähellä kasvanutta. Kaikkein mieluiten syön itse kasvattamaani ruokaa.
Asikainen on erittäin EU-kriittinen. Hän on pahoillaan siitä, että EU:n myötä pieni maataloustuotanto on ajettu lähes kokonaan alas.
– Se on maaseudun työllisyydelle ja ihmisten terveydelle huono juttu.
Asikainen on itsekin pienyrittäjä. Yhden naisen yritys tekee hitsaustöitä eri yrityksille noin sadan kilometrin säteellä Kangasalta, tarvittaessa kauempanakin.
Hänen mukaansa työllistäminen on tehty suomalaisessa yhteiskunnassa kohtuuttoman vaikeaksi. Yrittäjän velvollisuudet ovat hurjat, mikä estää monien yksinyrittäjien kohdalla laajentumisen.

Kansanvaltaisen demokratian rakentaminen nousee Asikaisen puheessa keskeiseen rooliin. Hänen on helppo hyväksyä puoleensa yhteiset vaaliteemat: irti EU:sta ja eurosta, ehdoton ei sotilasliittoumille.
EU:sta irtautuminen ja itsenäinen keskuspankki ovat Asikaisen lääkkeet Suomen talouden saattamiseksi oikeille raiteilleen.
– Rahaa virtaa jatkuvasti Suomesta ulos enemmän kuin tulee  sisään ja leikkauspolitiikka ainoastaan kiihdyttää alamäkeä. Yhteisvaluutassa räpiköimme aikamme, kunnes uppoamme lopullisesti.
Eurosta eroaminen on ensimmäinen asia, sen jälkeen on laadittava yhteiskuntasopimus siitä, miten uutta rahaa lasketaan liikkeelle.
– Sitten talous on jälleen Suomen omassa hallinnassa. Euroopasta irtaantumisesta ei kuitenkaan ole kysymys. ETA-sopimus on edelleen voimassa ja se takaa ihmisten sekä tuotteiden liikkuvuuden.

Kansanvaltaisuuden korostaminen tarkoittaa Asikaiselle sitä, että asioita pitää kysyä ensin kansalta ja toimia sen mukaan. Kansanedustajat hän näkee kansan tahdon toteuttajina.
Asikainen kannattaa myös kansalaispalkkaa. Hänen mukaansa 1 000 euron perustulo tasapuolisesti kaikille purkaisi valtavan määrän byrokratiaa ja kääntyisi sitä kautta lopulta säästöksi.
– Se lopettaisi kerralla luukulta luukulle juoksemisen ja toisi valtavan helpotuksen työllistämiseen sekä ratkaisisi yrittäjien työttömyysturvaongelman.

Törhönen kysyy Asikaiselta

Ehdokas Marko Törhönen kysyy Lotta Asikaiselta: Miten elävöittäisit Kangasalan keskustaa?
– Kun yrittämistä ja työllistämistä helpotetaan, syntyy uusia yrityksiä ja työpaikkoja nopeasti. Myös olemassa olevat pääsevät halutessaan kasvuun.
– Kun työn tekemisen olosuhteet ovat suotuisat, yritykset kyllä hakevat paikkansa jokaisesta kylästä ja kaupungista. Kangasalan keskustan liikkeiden ongelmat eivät johdu esimerkiksi autopaikkojen määrästä tai muista pikkuseikoista.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.