Koti Uutiset Unelmien koulu hylkää luokka-ajattelun – Vatialan tuleva koulurakennus joustaa ja muuttaa opetusta

  Unelmien koulu hylkää luokka-ajattelun – Vatialan tuleva koulurakennus joustaa ja muuttaa opetusta

  0
  Vatialan vanhaa koulua puretaan ja uusi valmistuu 2020. Rakennuksen säilytettävä osa näkyy rehtori Mari Saarikon selän takana oikealla.

  Vatialan uusi koulu on vasta viivoja paperilla, mutta rehtori Mari Saarikko on innoissaan tulevasta unelmakoulusta.

  – Suunnittelu palvelee opetuksen lisäksi kyläläisiä ja iltakäyttäjiä. Tilat ovat joustavia ja yhteiseen käyttöön muunneltavia, Saarikko luonnehtii.

  Perinteinen ajatus tietylle luokalle tai tietylle opettajalle varatusta luokasta on hylätty. Sen sijaan rakennukseen tulee kuusi opetussolua ja yksi hallintosolu.Eri luokka-asteet saavat omat solunsa, jonka opetustilat rakentuvat yhdistetyn aula ja mediatilan ympärille siten, että tiloja voi yhdistää tai erottaa siirreltävien seinien avulla.

  Soluissa on myös kiinteitä huoneita pienryhmille rauhallista työskentelyä tai kokeiden tekemistä varten. Liikuteltavat seinät voi avata isolle opetusryhmälle, jolloin samaan tilaan saadaan tarvittaessa useita luokkia.

  – Yhteisopettajuudessa yksittäinen oppilas saa enemmän tukea, koska käytettävissä on useampi aikuinen kuin yhdessä luokassa. Kaikki tähtioppilaat saavat lisäopetusta tai lisätehtäviä mitä tarvitsevat.

  Keskellä rakennusta sijaitsee ruokailutila, koulun sydän, josta voi erottaa taiteovilla myös kokoustilan.Ruokalan ja liikuntasalin välissä on yhdistetty näyttämö ja musiikkiluokka. Koska näyttämö avautuu molempiin suuntiin, voi konsertin tai muun esityksen suunnata niin isolle kuin pienellekin yleisölle.

  – Soittimia ei enää tarvitse erikseen roudata näyttämölle. Liikuntasalissa on hyvät varastotilat ja esimerkiksi koulun oopperaprojektien rekvisiitat saa helposti sisälle, Saarikko listaa parannuksia entiseen.

  Liikuntasalin saatiin pienen väännön jälkeen 650-neliöiseksi, ja salin voi jakaa kolmeen osaan. Lähin oikeasti iso liikuntasali sijaitsee Pitkäjärven koululla.

  Erityisen ylpeä rehtori on tulevasta taitotilasta, jota kutsutaan Arthouseksi. Käsitöihin tarkoitettu alue soveltuu niin teknisiin kuin tekstiilitöihinkin ja maalaustila palvelee myös kuvaamataidon ryhmiä.

  – Kaikki voivat käyttää yhteistä suunnittelutilaa. Muun muassa pölynhallinnan vuoksi toiminnot on erotettu toisistaan lasiseinillä.

  Unelmien koulussakin on jouduttu tinkimään jostain. Vatialassa se on ollut tieto- ja viestintäluokka, jota ei saatu mahtumaan mukaan.

  – Solujen yhdistetyt aula ja mediatilat korvaavat puutteen. Videotykin sijaan käytämme siirreltävää älytelevisiota ja lapset voivat työskennellä tableteilla.

  Rehtorin mukaan haasteena on saada kalustus ja sähkösuunnittelu tukemaan tilojen joustavuutta.

  Muunneltavuus koskee myös hallinnon sijoja. Edes rehtorille ei varata omaa paikkaa.

  – Jos olen pois, niin huonehan olisi silloin tyhjillään! Nyt lyön vain oman koneen kiinni pistokkeeseen ja teen töitä. Seuraavana päivänä työpisteessä saattaa olla joku muu, Saarikko toteaa.

   

  VATIALAN KOULU

  Vanha koulu puretaan kesällä sisäilmaongelmien vuoksi.

  Uuden koulun maanrakennustyöt alkavat syksyllä.

  Koulua käydään pari vuotta siirtokelpoisissa tiloissa eli parakeissa.

  Uusi koulu valmistuu 2020.

  Kouluun sijoitetaan alueen kaikki esikoululaiset, 1.–6.-luokkalaiset ja Pitkäjärven koulun yläkoululaisia.

  Yksilöllisille pienopetusryhmillä 0.–9.-luokkaan säilyy oma 2006 valmistunut osa koulua.

  Kommentoi

  Kirjoita kommenttisi
  Kirjoita nimesi tähän