Uniapneapotilaat saavat useammin palvelusetelin – ”Toivomme, että sairauden hoidon seuranta järjestyy aiempaa varmemmin”

1
Uniapneaa hoidetaan CPAP-laitteella, johon kuuluu kasvoille laitettava maski. Laitteen avulla sairaudesta kärsivä hengittää huoneilmaa pienellä ylipaineella. Se estää hengitysteiden tukkeutumisen unen aikana.

Uniapnea on kansansairaus, josta puhutaan runsaasti mediassa ja jota tutkitaan enenevissä määrin. Johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi vahvistaa, että ilmiö näkyy myös Kangasalla.

– Sairauden saaaman julkisuuden myötä uniapneatutkimuksiin on hakeuduttu aiempaa herkemmin, mikä on hyvä asia, hän toteaa.

Viitaniemi kertoo, että julkisella puolella perustutkimus uniapnean diagnosoimiseksi on yöpolygrafia. Sillä tutkitaan unenaikaisten hengityskatkosten esiintymistä.

– Jos siinä tulee esille merkittäviä hengityskatkoksia, asiakas lähetetään erikoislääkärin arvioon joko palvelusetelillä yksityiselle lääkäriasemalle tai Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Erikoislääkäri määrittää kullekin sopivan hoidon, Viitaniemi kertoo.

Unen laadun selvittämiseksi voidaan tehdä myös laajempia tutkimuksia.

Kaikki unitutkimukset kahdelta klinikalta

Vuodenvaihteessa kaupungin erikoissairaanhoidon vuosien 2020–2023 palvelusetelivalikoimaan lisättiin yksityinen unihäiriöihin keskittynyt klinikka Coronaria Oy. Unitutkimuksia on tarjolla muillakin yksityisillä palvelusetelin piirissä olevilla lääkäriasemmilla,mutta uniapneahoidon aloitusohjaus- ja kontrollikäyntejä tarjoavat vain Coronaria ja Pihlajalinna.

Viitaniemi kertoo, että uniapneapotilaiden tutkimuksia ja seurantaa on jatkossa tarkoitus tehdä enemmän palvelusetelillä.

Sairauden saaaman julkisuuden myötä uniapneatutkimuksiin on hakeuduttu aiempaa herkemmin, mikä on hyvä asia.

Lisäksi uniapnean hoidossa käytettävien CPAP-laitteiden luovutuskäytäntöjä ollaan muuttamassa. Aikaisemmin kangasalalaiset uniapneapotilaat ovat saaneet laitteet käyttöönsä Taysista. Jatkossa myös yksityiset palvelusetelillä valittavat klinikat voisivat luovuttaa niitä asiakkaille.

Palvelusetelin painottamiselle uniapnean hoidossa on monia syitä.

– Joustava ja nopeasti saatava palvelu potilaille ja jonkin verran edullisempi hinta veronmaksajille, eli kuntalaisille. Taysin unipoliklinikka on myös ollut kovin ruuhkainen, ja osalla CPAP-laitteen käyttäjistä seurantakäyntien toteutumisessa on ollut viivettä. Nyt toivomme, että sairauden hoidon seuranta järjestyy aiempaa varmemmin, Viitaniemi luettelee.

Lue lisää: Nukahdus kesken puhelun herätti – Hans Danielsson on sairastanut uniapneaa jo yli 20 vuotta

MIKÄ?

Uniapnea

  • Vähintään 300 000 suomalaisen sairaus.
  • Jaetaan obsruktiiviseen, sekamuotoiseen ja sentraaliseen uniapneaan. Voi olla lievä, keskivaikea tai vaikea.
  • Yleisin, eli obstruktiivinen uniapnea johtuu ylähengitysteiden ahtautumisesta nukkuessa. Ahtautuminen aiheuttaa hengityskatkoksia.
  • Esiintyy kaikenikäisillä.
  • Kahdella kolmasosalla obstruktiivista uniapneaa sairastavista tärkein syy sairauteen on ylipaino. Kolmanneksella uniapnean keskeisimmät syyt löytyvät nenän, nielun, leukojen ja kaulan rakenteesta.
  • Kuorsaus on yleensä sairauden ensimmäisiä merkkejä.
  • Hengityskatkosten vuoksi tulee yöaikaista aivojen hapenpuutetta, josta seuraa päiväväsymystä. Joskus sairaudesta kärsivillä on myös muistikatkoksia ja mielialaoireita.
  • Apuna CPAP-laitteella annettava ylipainehengityshoito. Hoitamattomana voi lisätä sydän- ja verisuonisairauksien, aivoverenkiertohäiriön, verenpainetaudin, keuhkovaltimoverenpainetaudin ja kakkostyypin diabeteksen riskiä.
  • Ylipainoisten on tärkeä pyrkiä pudottamaan painoa. Päihteet, kuten tupakka ja alkoholi sekä rauhoittavat lääkkeet pahentavat oireita

Lähteet: Kaupungin johtava ylilääkäri Tiina Viitaniemi ja Hengitysliitto

1 kommentti

  1. Vuosien kokemuksella väitän että moni lääkäri aiheuttaa laiminlyönteineen potilaille paljon suuremmat ongelmat kuin hyödyt.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.