Unohda täydellisyyden tavoittelu ja nauti erilaisista kohtaamisista: Seija Vihtiälä vaalii myönteisyyttä ystävyyssuhteissaan

0
Seija Vihtiälä viettää ystävänpäivää menemällä hyväntekeväisyyskonserttiin Kangasalan kirkkoon puolisonsa kanssa. Sunnuntaina heitä odottaa lounas kiinalaisten ystävien luona Lempäälässä.
Seija Vihtiälä viettää ystävänpäivää menemällä hyväntekeväisyyskonserttiin Kangasalan kirkkoon puolisonsa kanssa. Sunnuntaina heitä odottaa lounas kiinalaisten ystävien luona Lempäälässä.

Seija Vihtiälä on mitä parhain haastateltava näin ystävänpäivän alla. Hänen tapauksessaan tosin pitäisi puhua ystävienpäivästä.

– Minulla on paljon erilaisia ystäviä. Yksi on kulkenut rinnallani lapsuudestani asti, muihin olen tutustunut aikuisiällä työn, harrastusten tai vapaaehtoistyön merkeissä. Ystävänä haluan olla luotettava: en kerro minulle uskottuja asioita eteenpäin.

Yksinäisyys musertaa

Vihtiälä on muutaman vuoden toiminut vapaaehtoisena auttavassa puhelimessa. Moni sinne soittava kärsii kaiken kattavasta yksinäisyydestä.

– Nykypäivän perheet ovat pieniä eikä sukulaisiin pidetä yhteyttä entiseen malliin. Myös tekniikka ja kiire ovat tunkeutuneet ihmisten väliin. Aikaa ei tunnu riittävän edes puhelinsoittoon, kyläilystä puhumattakaan.

Vihtiälän mukaan yksinäisyyteen liittyy usein toivottomuutta, jota soittajat eivät peittele.

– Kuuntelen heitä ja kannustan hakeutumaan ihmisten keskuuteen mahdollisuuksien mukaan: tervehtimään naapureita, istahtamaan pihakeinuun toisten joukkoon. Ei tarvitse olla täydellinen, jotta uskaltaa avata keskustelun ventovieraan kanssa. Meillä jokaisella on puutteemme.

Erittäin isona ongelmana Vihtiälä pitää niitä yksinäisiä, joiden elämä rajoittuu oman kodin seinien sisäpuolelle. Heitä on Suomessa todella paljon.

ERITTÄIN ISONA ONGELMANA VIHTIÄLÄ PITÄÄ NIITÄ YKSINÄISIÄ, JOIDEN ELÄMÄ RAJOITTUU OMAN KODIN SEINIEN SISÄPUOLELLE. HEITÄ ON SUOMESSA TODELLA PALJON.

Pieni ele, iso merkitys

– Toisen ihmisen auttamisen ei tarvitse olla suurta tai ihmeellistä. Kuulun Facebookin Ihanat ilahduttajat -ryhmään, jonka jäsenet ilahduttavat yksinäisiä lähettämälle heille itse askartelemiamme postikortteja.

Pienen eleen merkitys voi olla käänteentekevä, mikä tuli ilmi ryhmäläisten kokoontumisessa viime kesänä.

– Eräs kortinsaaja oli ollut itsemurhan partaalla, mutta tervehdykset olivat palauttanut hänen uskonsa tulevaisuuteen.

Vihtiälä muistuttaa, että yksinäisyys vaivaa myös hoiva- ja hoitolaitoksissa asuvia. Kaikilla ei ole omaisia tai jos on, välimatkan tai jonkun muun syyn vuoksi tervehdyskäynnit saattavat jäädä vähiin.

Mummuksi mummuttomille

Lapset ovat aina olleet läheisiä ja rakkaita Seija Vihtiälälle. Ennen eläkkeelle jäämistään hän työskenteli lastenohjaajana Tampereen seurakuntayhtymän palveluksessa, ensin päiväkerhoissa  ja sitten Tampereen yliopistollisen sairaalan lastenosastoilla.

– Koska minulla ei omia lapsia, halusin ryhtyä mummuksi perheelle, joka sellaista kaipaa. Toivoin voivani olla avuksi ja tueksi eri tavoin.

Asia järjestyi kymmenkunta vuotta sitten, kun Vihtiälän ET-lehden palstalle jättämään ilmoitukseen vastasi nelihenkinen perhe Seinäjoelta. Lapsista Janette oli tuolloin 8- ja Jokke 4-vuotias. Kangasala on yhä tärkeä kiinnekohta heidän elämässään.

– Kun lapset olivat pieniä, vietimme tavallista kotielämää ja touhusimme yhdessä kaikenlaista: askartelimme, pelasimme lautapelejä, kävimme teatterissa.

Ehdoton ykköspaikka kuitenkin oli ja on yhä Vihtiälän pariskunnan mökki Vesijärven rannalla. Pohjanmaan jokien keskellä kasvaneet osaavat arvostaa väljänä aaltoilevaa järveä.

Seija Vihtiälä kokee olevan nuorille sekä mummu että luotettava ystävä.

– Suhteemme on säilynyt läheisenä, vaikka he ovat varttuneet. He tuovat tuulahduksia tämän päivän nuorten elämästä. Heidän ajatuksiaan on kiinnostava kuunnella.

Vihtiälä muistelee lämpimästi omaa mummuaan, jonka kanssa oli paljon tekemissä lapsena.

– Hän kertoi mielenkiintoisia tarinoita kokemuksistaan, tekemisistään ja elämästään. Siinä sivussa sain puuhailla mummun kanssa arjen askareita. Muistan yhä, kuinka ihanan paksuja siivuja hän leikkasi pullasta!

Kylki kyljessä paripulpetissa

Vihtiälän omista ystävyyssuhteista pisin ja yhä kukoistava sai alkunsa kansakoulussa Kuhmalahden Pajulan kylässä. Edes opettaja ei hennonnut erottaa Seijaa ja Vuokkoa toisistaan, vaan antoi tyttöjen jakaa paripulpetin keskenään lukukaudesta toiseen.

Kouluaikojen jälkeen vierestä on löytynyt tilaa muillekin, kuten matkustusystävälle, kuoroystäville, teatteriystäville ja ompeluseuraystäville.

Matkustusystävän kanssa Vihtiälä on reissannut koti- ja ulkomailla. Satunnaisten seikkailujen sijasta ystävykset arvostavat matkanjärjestäjän suunnittelemaa ohjelmatarjontaa. Ensi kesän matka suuntautuu Veronaan, jonka vetonaulana on ooppera.

Kuoroystävillä Vihtiälä viittaa Kangasalan kirkkokuoroon. Huutijärven ompeluseuraiset puolestaan kokoontuvat tekemään käsitöitä ja parantamaan maailma. Teatteriystävät ovat Tampereen Työväen Teatterin teatterin ystäviä, joita yhdistää rakkaus teatteriin. Ja sitten on vielä ne työvuosien aikana kertyneet ystävät.

Järjestin mökillämme naistenillan ystävilleni, jotka eivät kaikki toisiaan ennestään tunteneet. He tulivat erinomaisesti juttuun keskenään ja kiittelivät, kuinka hauskoja ystäviä minulla on.

Seija Vihtiälä

Erilaiset, ihanat ystävät

Vihtiälä luonnehtii kanssakäymistään ystäviensä kanssa ajan suhteen aaltoilevaksi.

– Välillä olen jatkuvasti menossa ja sitten vietän hiljaiseloa. Kun on paljon ystäviä, voi seuransa valita mielialan ja menon mukaan. Aika usein päädyn silti lähtemään yksin teatteriin tai konserttiin.

Seija Vihtiälä arvelee, että hänen näennäisen monenkirjavasta ystäväpiiristään saattaa sittenkin löytyä jokin yhdistävä tekijä.

– Järjestin mökillämme naistenillan ystävilleni, jotka eivät kaikki toisiaan ennestään tunteneet. He tulivat erinomaisesti juttuun keskenään ja kiittelivät, kuinka hauskoja ystäviä minulla on.

Vihtiälän mielestä ystävyys rakentuu yhdistäville asioille.

– Miksi suotta haaskaisin aikaa ja haavoittaisi suhdetta puheenaiheilla, joista tiedän olevani eri mieltä kuin ystäväni? Meillä kaikilla omat puutteemme, joten toisten arvosteleminen on turhaa.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.