Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttö­kokemuksen parantamiseksi. Lisätietoja.
Etusivu Uutiset KS-digi Tapahtumat Boksi Kuvat Blogit Ajankohtaista
Lounaalle KangasallaLounaalle Kangasalla

Uskallatko avata talousarviokirjan?

Tuula Ruusumaa
Pääkirjoitus - 2.11.2016 kello 8.14

Talousarvio vaikuttaa ensisilmäilyllä melkoisen puisevalta paketilta. Euroja, prosentteja ja kapulakielisiä käsitteitä toinen toisensa perään.
Voiko tavallinen kansalainen ymmärtää tästä yhtään mitään? Onko tällä edes mitään merkitystä kuntalaisen jokapäiväisessä arjessa?
Vastaus on, että kyllä on!
Juuri tässä kirjassa otetaan kantaa, minkälaisia palveluita kuntalaisille tulevina vuosina järjestetään. Ne ovat mitä suurimmissa määrin arjen asioita.

Kirjanen on kehittynyt viime vuosina positiiviseen suuntaan. Se on ohentunut, mikä tarkoittaa, että siellä keskitytään olennaisimpaan.
Valtuutetut päättävät talousarviokokouksessa isoista linjoista, eivät pikkuasioista.
Pääosa valmistelutyöstä tehdään jo lautakunnassa, jossa luottamushenkilöt – myös muut kuin varsinaiset valtuutetut – pääsevät osallistumaan.
Kun kirjaseen perehtyy ajatuksen kanssa, sieltä avautuu varsin kiinnostava ikkuna kotikuntamme tilaan. Se kertoo, miten paljon kunta satsaa mihinkin asiaan per asukas.
Sieltä selviää muun muassa, että erikoissairaanhoito maksaa Kangasalla noin 1 000 euroa per asukas. Päivähoidon toimintamenot ovat hieman yli 500 euroa ja kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluiden toimintamenot noin 130 euroa per asukas.

Pieni, mutta ilahduttava lisäys on pyrkimys toiminnan läpinäkyvyyden kasvattamiseen. Muun muassa kunnan omistamien osakeyhtiöiden, uimahalli Kuohun ja Kangasala-talon, tavoitteiksi on kirjattu yleisesti saatavilla olevan vuosikertomuksen laatiminen.
Vaikka julkisuuslaki ei ulotu kunnan omistamiin yhtiöiden samalla lailla kuin kuntaan itseensä, tulisi avoimuutta noudattaa kunnan omistamissa niin pitkälle kuin se on mahdollista.
Kangasala on monessa asiassa tien näyttäjä. Se voisi olla tässäkin!

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
Kommentoi / Keskustele aiheesta

Kangasalan Sanomat edellyttää, että verkkokeskustelu käydään asiallisesti ja hyvässä hengessä. Poistamme kommentit, joissa loukataan ihmisarvoa, yllytetään rikokseen, rasismiin tai jotka ovat muutoin sopimattomia tai hyvien journalististen tapojen vastaisia.

Hyppää mukaan KS100-juhlavuoteen!
~
Takaisin ylös