Uteliaisuus ja halu nähdä maailmaa tekivät Katja Vauliosta matkailijan ja myöhemmin kirjailijan – yhtä asiaa hän kaipaa Kangasalta matkoillaan

0
Matkustamisella on ollut suuri vaikutus Katja Vaulion elämään ja arvomaailmaan. Kirjan avulla hän haluaa jakaa kokemuksiaan matkailun vastuullisuudesta.
Matkustamisella on ollut suuri vaikutus Katja Vaulion elämään ja arvomaailmaan. Kirjan avulla hän haluaa jakaa kokemuksiaan matkailun vastuullisuudesta.

Kangasalalainen Katja Vaulio on lapsesta asti haaveillut kirjoittavansa kirjan. Tänä keväänä unelmasta tuli vihdoin totta.

Hidasta matkaa -kirja kertoo toisesta tärkeästä ja todeksi muuttuneesta haaveesta, eli matkailusta. Teos sisältää Vaulion sanoin matkatarinoita eri puolilta maailmaa, asiaa ympäristönsuojelusta ja neuvoja siihen, miten matkailua voi harrastaa vastuullisesti.

Parikymmentä vuotta maailmaa kiertänyt Vaulio kritisoi kulutuskeskeisyyttä ja kertakäyttökulttuuria, jotka ulottuvat myös matkailuun.

– Halutaan ehtiä lyhyessä ajassa mahdollisimman moneen paikkaan. Jos aidosti kuitenkin haluat oppia toisesta maasta ja kulttuurista, se vaatii sekä uteliasta asennetta että aikaa.

Matkailuun liittyy Vaulion mukaan myös paljon väärinymmärryksiä, joita hän haluaa oikaista.

– Osa ihmisistä esimerkiksi uskoo, että jos lentäminen lopetetaan kokonaan, maailma pelastuu. Eihän se ole totta. Odotan silti innolla vetykoneilla matkustamista.

Lukijan eri puolille maailmaa vievässä kirjassa mainitaan myös Kangasala, mutta siitä kirjailija ei paljasta etukäteen enempää.

Monta rautaa tulessa

Matkailun lisäksi ympäristöstä huolehtiminen on ollut aina Vaulion sydäntä lähellä.

Hän työskentelee ympäristöasiantuntijana suomalaisessa startup-yrityksessä, joka kehittää ja rakentaa vesistönpuhdistusaluksia. Vaulio kertoo, että aluksilla voidaan esimerkiksi kerätä vedestä muoviroskia, haittakasveja tai torjua öljyvahinkoja.

– Varsinkin meriä saastuttava muovi on iso ongelma, jonka ratkaiseminen on maapallon tulevaisuuden kannalta erityisen tärkeää.

Vaulio on kehittänyt myös oman matkailukonseptin. Tarkoituksena oli aloittaa viime vuonna omien, vastuullisten pakettimatkojen järjestäminen Kreikkaan ja Venäjälle, mutta koronapandemia laittoi nämä suunnitelmat tauolle.

Hänelle, kuten monelle muullekin, pakollinen tauko matkustamisesta on ollut vaikea paikka. Vaulio tunnustaa olevansa utelias luonne, joka haluaa säilyttää vapauden vaihtaa maisemaa.

Varsinkin meriä saastuttava
muovi on iso ongelma,
jonka ratkaiseminen on
maapallon tulevaisuuden
kannalta erityisen tärkeää.

Katja Vaulio
kirjailija

– Kaipaan vaihtelua ja nautin, kun saan oppia erilaisista kulttuureista. Muutamana talvena ennen koronaa tein pitkiä matkoja maailmalle, ja uskon tekeväni niin myös tulevaisuudessa.

Tukikohta on taas Kangasalla

Maailman maista erityisen rakkaita Vauliolle ovat Venäjä ja Kreikka. Hän on asunut molemmissa maissa useaan otteeseen ja puhuu kumpaakin kieltä.

Venäjä on maantieteellisesti lähellä, mutta monelle suomalaiselle täysin tuntematon.

– Venäjä on suomalaisittain katsottuna hauska paikka, koska siihen liittyy niin paljon ennakkoluuloja. Se on kuitenkin laaja maa, jossa on paljon eri puolia ja uskomaton luonto.

Kotimaassa tukikohtana toimii Kangasala. Vaulio vietti lapsuutensa Suoramalla ja kävi peruskoulun ja lukion Kangasalla. Sen jälkeen opinnot ja matkat veivät pitkäksi aikaa muualle. Takaisin hän muutti noin neljä vuotta sitten.

Jo lapsuudesta tutut järvet ja luonto olivat hyvä syy tulla takaisin, samoin ihmiset.

– Kangasalla ihmiset ovat tosi puheliaita, mikä on Suomessa muuten aika poikkeuksellista ja asia, jota aina kaipaan maailmalta.

Matkailualalla riittää tehtävää

Kun etelän aurinkoon tai reppureissulle ei pääse, moni etsii uusia elämyksiä ja rentoutumispaikkoja kotimaan kamaralta.

Kotimaanmatkailun suosio onkin kokenut korona-aikana uuden nousun. Tätä ei Vaulion mukaan osata välttämättä vieläkään hyödyntää.

Hän sanoo, että myös Kangasalan matkailua olisi varaa kasvattaa. Vaulion mielestä majoituspalveluja voisi markkinoida nykyistä paremmin ja myydä matkailijoille paketteja, jotka sisältävät majoituksen lisäksi aktiviteetteja.

– Ainutlaatuisia, hienoja majoituspaikkoja on vaikka kuinka paljon, mutta niitä on vaikea löytää, kun tietoa ei ole näkyvillä missään. Tämä ei tietenkään ole vain Kangasalan ongelma, vaan koskee kotimaanmatkailua laajemminkin.

Koronatilanteen niin salliessa Vaulio aikoo juhlistaa kirjansa julkaisua kesäkuussa Kangasalan Lepokodissa. Paikka on hänelle tuttu jo lapsuudesta, ja monella tapaa tärkeä.

– Siinä on yksi esimerkki hienosta tilasta, jolla on hyvä tarina ja jota voisi hyödyntää paljon nykyistä enemmän.

Hidasta matkaa -kirja sai alkunsa Uudessa-Seelannissa.
Katja Vaulio aikoo juhlistaa kirjan julkaisua Kangasalan Lepokodissa. Koronan takia juhlia on jouduttu lykkäämään.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.