Uuden jäähallin esiselvitys etenee

0
Jäähalli on kovassa käytössä päivittäin aamusta iltamyöhään. Erityisesti jääkiekkoilun junioritoiminta kasvaa paikallisissa seuroissa, mikä luo painetta saada paikkakunnalle toinenkin halli.

Esikartoitus uuden jäähallin rakentamisesta Kangasalle valmistuu vuodenvaihteen tienoilla.

Kangasalan Jäähalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Tapio Tulenheimo selvittää hallituksen toimeksiannon pohjalta, mitä mahdollisuuksia olisi saada kunnan alueelle toinenkin jäähalli.

Tulenheimo on keskustellut kunnan edustajien kanssa hallin mahdollisista sijoituspaikoista. Jääkiekkoliitto näkee hankkeen järkevänä Kangasalan ja koko Tampereen seudun kannalta.

– Liiton kanta on tärkeä, kun haemme mahdollisen uuden hallin rakentamiseen valtion tukea, Tulenheimo kertoo.

Hallin ensimmäiset luonnokset ovat valmisteilla, samoin kuin budjetointi ja rahoitussuunnitelma.

Mietinnän alla on sekin, olisiko uusi halli osa nykyistä halliyhtiötä, vai olisiko jokin muu järjestely tarpeellinen ja toimivampi.

Rakennushanke tarvitsee riittävän edullisen rahoituksen. Tulenheimon mielestä ei ole realistista ajatella, että koko hinta tulisi viime kädessä käyttäjien maksettavaksi.

– Tarvitsemme valtion tai Veikkauksen mukaan rahoittajaksi. Vain siten jäävuorojen hinnat pysyvät kohtuullisina.

Hallin alustava hinta-arvio on 3–6 miljoonaa euroa.

Kyseessä olisi katettu jäähalli. Tulenheimon mukaan kattamaton tekojää ei ole niin paljon edullisempi, että sitä kannattaisi edes harkita.

Tarve toiselle hallille on ilmeinen. Kaikki noin 50 viikottaista vuoroa ovat pääosin varattuja. Arki-iltojen ja viikonloppujen ”prime time” on tupaten täynnä.

Jäähallin suurin käyttäjä on Kangasalan Kisa-Eagles.

Juniorikiekkoilun harrastajamäärät ovat kasvussa lukuisista kilpailevista lajeista ja harrastuksista huolimatta.

Koulut ja päiväkodit ovat arkisin päiväsaikaan merkittäviä jäävuorojen käyttäjiä. Kuntalaiset toivovat halliin lisää yleisöluisteluvuoroja.

Uusi halli olisi selkeästi harjoituskäyttöä varten, joten sinne tulee niukalti katsomotilaa. Toisaalta hyvät voimailu- ja treenitilat antaisivat mahdollisuuksia toiminnan kehittämiseen, ja ne toisivat myös etulyöntiasemaa kilpailijoihin nähden.

Varusteiden säilytystilat merkitsisivät kiekkojunioreille helpotusta jättimäisten varustekassien raahaamiseen jäähallin ja kodin välillä.

Pohdinta hallin paikasta ei ole välttämättä helppo.

Sijainti nykyisen hallin vieressä tukisi myös sen toimintaa. Perusteltua olisi sekin, että nauhataajaman läntisemmät osat saisivat oman jääareenansa.

Etäisempi sijainti merkitsisi sitä, että synergiaetu kahden koneiston ja jääkoneen käytöstä ei toteutuisi.

Kangasalalaiset seurat varaisivat todennäköisesti suuren osan uudenkin hallin kapasiteetista.

Vuoroja voisi riittää lisäksi vaikkapa tamperelaisille juniorijoukkueille, joilla oletettavasti tulee olemaan suurempiakin tarpeita.

– Tosin Tampere kompensoi jäävuorojen hintoja enemmän kuin Kangasala. Siksi meidän hinnoittelumme voi jarruttaa käyttäjien saantia naapurin puolelta.

Jos esiselvitys toteaa hallihankkeen mahdolliseksi, uusi halli saattaa olla käytössä vuonna 2020.

 

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.