Uuden sote-johtajan intoa saa jarrutella

0
Marika Lanne toivoo, että ehtii jatkaa lähes parikymmentä vuotta jatkunutta salibandyharrastustaan uudessa kotikunnassaan.

Kangasalan sosiaali- ja terveysjohtajana on aloittanut Marika Lanne.
Hän osallistuu kunnan johtoryhmätyöskentelyyn ja johtaa Kangasalan sosiaali- ja terveyskeskusta, joka organisoi sosiaali- ja terveyspalvelut Kangasalan ja Pälkäneen asukkaille.
Kangasalle satakuntalainen hakeutui, koska halusi uusia tuulia.
– Tämä on eturivin paikka olla mukana tekemässä sote-uudistusta. Kangasala on muuttovoittoinen paikka, joten tältä jalansijalta on helppo miettiä eri suuntia, Lanne sanoo.
Hänen mielestään Kangasalan asiat ovat hyvin. Siitä hän antaa kiitosta edeltäjälleen Raija Harjulle, joka jäi kesällä eläkkeelle.
– Pääsen aloittamaan tietyllä tapaa valmiista pöydästä. Kunta ei ole mikään kriisipesäke.

Ensimmäisenä uusi sote-johtaja pääsee tekemään talousarviota. Tilastoihin ja lukuihin mieltyneelle se on mieluisa tehtävä.
Hän odottaa myös kokouksia uusien työkavereidensa kanssa, vaikka jännittääkin hieman sitä, kuinka satakuntalaisen vilkas luonne otetaan vastaan.
– Minulle saa sanoa, että aikalisä. Jonkun pitäisi joskus naulata minut sukista lattiaan, sillä olen kova tekemään enkä niinkään malta vatvoa.
Lanne käy parhaillaan läpi perehdytystä tehtäväänsä ja odottaa erityisesti tutustumista sosiaali- ja terveyskeskuksen väkeen.
– Minulla on ollut todella tervetullut olo ja hienoin perehdytys ikinä. Aivan jokaisen nimeä 750 työntekijästä tuskin silti opin.

Lanne odottaa valtakunnallisen sote-uudistuksen etenemistä sormet syyhyten. Hän korostaa, että vaikka palvelut sinänsä ovat hyviä ja laadukkaita, niiden saavutettavuutta pitää parantaa.
Hän muistuttaa, että tutkimusten valossa sote-uudistuksen välttämättömyys näkyi jo 2000-luvun alussa. Lanne toivoo, että suomalaiset havahtuvat huomaaman hyvinvointivaltion ja kansanterveystyön vaativan yhä tekemistä.
Vaikka esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien määrä on Suomessa kelvollisella tasolla, kansakunnan terveys ei ole OECD-maiden huippua kaikilla mittareilla tarkasteltuna.
– Kun iso laastari irrotetaan kerralla, se kirpaisee. Yritän silti miettiä niitä hyviä puolia, mitä ratkaisuihin sisältyy.

Lanne asuu tällä hetkellä Raikussa vuokralla. Turusta käsin asunnon etsiminen oli turhan vaikeaa, joten hän alkaa vasta hiljalleen etsiä vakinaista asuinpaikkaa.
Hänellä asuu lähikunnissa paljon kavereita ja tuttuja, joten kotiutuminen pääsee helposti alkuun. Myös mökkeily Merikarvialla vie ajatukset työasioista.
– Kun on rannikolta kotoisin, välillä miettii, miten oikein pärjää ilman merta. Onneksi nykyisen asuinpaikkani ikkunasta näkyy järvi.

Marika Lanne toimii sosiaali- ja terveysjohtajan viran määräaikaisena hoitajana 30.6.2016 saakka, sillä valtuuston valintapäätöksestä on valitettu Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

 

FAKTA: MARIKA LANNE

  • Aloitti Kangasalan sosiaali- ja terveysjohtajan tehtävässä 4. elokuuta.
  • Valittu tehtävään 12 hakijan joukosta kunnan valtuuston kokouksessa 11. toukokuuta.
  • Työskennellyt aiemmin muun muassa terveyspalvelujen johtajana Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueella, sosiaali- ja terveyskeskuspäällikkönä Peruskuntayhtymä Karviaisessa Vihdissä sekä johtavana hoitajana Pöytyän kansanterveystyön kuntayhtymässä.
  • Koulutukseltaan valtiotieteiden maisteri, pääaineena sosiaalipolitiikka. Myös terveydenhoitajan tutkinto.
  • Harrastaa salibandyä ja kesäisin golfia.
  • Kotoisin Porista, ja omistaa veljensä kanssa mökin Merikarvialla.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.