Uudessa ammattioppilaitoksessa ei ole mitään turhaa

1
Tredun suunnittelupäällikkö Mika Lahtinen ja Tredu Kiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Marko Tulokas ovat tyytyväisiä, että Kangasalle saadaan moderni ja turvallinen uusi ammattioppilaitos.

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun uudisrakennushanke Pikkolassa etenee aikataulussa. Viime viikolla rakennukseen kytkettiin kaukolämpö, ja rakennuksen ensimmäistä lohkoa alettiin lämmittää.
Näin isossa hankkeessa rakentaminen etenee lohko kerrallaan. Talo valmistuu toukokuussa, jolloin omistajalle jää kesä aikaa laittaa paikat kuntoon lukuvuoden aloitusta varten.
Talo rakennetaan Tredun käyttöön, mutta sen omistaa Tredu Kiinteistöt Oy. 
Rakennustöiden valvonnasta huolehtivan ISS Proko Oy:n paikallisjohtaja, tässä hankeessa projektipäällikkönä toimiva Pasi Hjerppe kertoo, että työmaalla ei ole tullut vastaan erityisiä yllätyksiä.
– Olemme siirtyneet sisätyövaiheeseen. Teemme tällä hetkellä muurauksia ja kanava-asennuksia. Vesikatto on nyt puolivälissä.

Uusi ammattioppilaitos on jatkoa Tredun vuosia jatkuneelle uudistumiselle.
Vuodenvaihteessa valmistui Santalahden toimipisteen mittava remontti, Lempäälän yksikkö valmistui kesällä ja Pirkkalassa vietetään tällä viikolla uuden toimipisteen vihkiäisiä.
Kangasalle nousee nyt kaksikerroksinen uudisrakennus Pikkolaan Finnentien varteen. Uuden koulun välittömässä läheisyydessä sijaitsevat uudehko lukio ja Pikkolan yläkoulu.
Hankkeen kokonaiskustannusarvio on 15,8 miljoonaa euroa.
– Alustava kustannusarvio oli 19 miljoonan kieppeillä. Kun saimme suunnitelmat valmiiksi ja urakoitsijat mukaan, kustannusarvio asettui 15,8 miljoonaan euroon, kertoo rakennuttamisesta vastaavan Tampereen Tilakeskus -liikelaitoksen hankeinsinööri Satu Lahdensivu.

Talon ulkomuoto on jyhkeä, jota harjakatto korostaa entisestään. Rakennuksessa on betonielementtirunko, joka verhoillaan tiilillä.
Sisätilat ovat avarat ja valoisat. Varsinaista luokkahuonetilaa on vähän, koska ammattioppilaitoksessa opitaan työn äärellä.
Hankkeessa alusta saakka mukana ollut Tredun suunnittelupäällikkö Mika Lahtinen korostaa, että uusi oppilaitos on kammattu suunnitteluvaiheessa tiheäpiikkisellä kammalla.
– Täällä ei ole mitään turhaa. Monet tilat ovat useamman eri opetusalan yhteiskäytössä ja ne ovat muunneltavissa.
Tämä on mahdollista varsinkin teollisuuden aloilla. Toimintapa on vaatinut kuitenkin opettajilta uudenlaista sopeutuvuutta. Se on Lahtisen mukaan kuitenkin välttämätöntä, koska muunneltavuudella voidaan varautua yhteiskunnan ja ammattien muutoksiin.
– Oppilaitos voi laajentua tuohon viereiselle tontille, kun nykyisen tennishallin vuokrasopimus kunnan kanssa päättyy. Tampereen seutu kasvaa koko ajan ja meidän on varauduttava opiskelijamäärän kasvuun.
Tällä hetkellä Huutijärven toimipisteessä on kirjoilla hieman yli 400 opiskelijaa. Uudessa toimipisteessä voi opiskella 600 henkilöä.

Tredusta korostetaan, että uusi ammattioppilaitos on avoin kaikille kangasalalaisille. Talon tiloja voi vuokrata, ja ravintola Eveliina palvelee alkuiltaan asti.
Varsinaista auditoriota taloon ei tule, mutta kakkoskerroksessa on yhdistetty aula ja istumaportaikko, jossa on mahdollista järjestää tilaisuuksia. Ikkunasta on näköala Kirkkojärvelle asti.
Lahtisen mukaan tilojen kunnolla on merkitystä opiskelijoille. 
Huutijärven yksikön oppilasmäärä on osoittautunut hiipumisen merkkejä. Syyt löytyvät vanhentuneista, epätarkoituksenmukaisista tiloista ja heikoista kulkuyhteyksistä.

1 kommentti

  1. Koska Pikkolan alue on rakennettu ? Ammattioppilaitoksen rakennus on valmis toukokuussa, ilmeisesti keväällä 2018 ? Kesä tehdään piha- ja muita valmistelutöitä. Kuitenkin Kangasalan sanomissa aiemmin kerrottiin että Pikkolan kampus valmistuu 2019. Mikä kampus ? Mitä tehdään Tredun jälkeen ? Tässä jutussa mainitaan jo Tredun laajennusmahdollisuuksista joka kytkeytyy tennishallin vuokrasopimuksen päättymiseen. Koska ?

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.