Uudistukselle kaivattua lisäaikaa

0

Torstaina kuultiin se, mitä osattiin jo odottaakin: sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta jatketaan seuraavalla vaalikaudella uusin voimin.
Perustuslakivaliokunta ilmoitti selkeänä kantanaan, että näillä eväillä ei lakivalmistelua saada maaliin. Vaikka suunnitelmiin tehtiin vielä viime metreillä muutoksia, perustuslailliset ongelmat eivät siitä mihinkään hävinneet.
Sisältövalmistelun lisäksi valiokunta ruoski työryhmää myös lain hätäisestä valmistelusta.

Kangasalla ja muilla Tampereen kehyskunnilla on ollut sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksesta selkeä kanta. He eivät missään vaiheessa hyväksyneet sitä, että asiansa hyvin hoitaneita kuntia rangaistaan suuremmilla kustannuksilla.
Kehyskuntien edusmiehet veivät viestiä eduskuntaan henkilökohtaisesti tammikuussa. Sen jälkeen asiaan palattiin vielä kirjallisesti lausunnolla, jonka Kangasalan kunnanjohtaja Oskari Auvinen laati kaikkien kehyskuntien puolesta.
Viimeistään siinä vaiheessa, kun Auvinen kohtasi ministerit Ylen keskusteluohjelmassa, kävi ilmi, että politiikassa erilaiset keskinäiset sopimukset merkitsevät kaikkein eniten. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen toi esille moneen otteeseen, että näin tehdään, koska näin on sovittu.

Sitä tuskin kukaan kiistää, että sote-sektorilla tarvitaan uudenlaisia tapoja toimia. Erityisesti erikoissairaanhoidon kustannukset ovat karanneet jo kauan aikaa sitten käsistä – myös Kangasalla.
Asiat eivät kuitenkaan uudistu härkäpäisellä valmistelutyöllä, jota puskevat eteenpäin ainoastaan poliittiset tarkoitusperät.
Onneksi perustuslakivaliokunta rohkeni ottaa asiaan vahvan kannan. Kauhistuttaa ajatella, mitä olisi syntynyt, jos lähihistorian suurin kuntauudistus olisi toteutettu hätiköiden tällä aikataululla.
Nyt on mahdollista huokaista ja miettiä uudelleen, mistä lähtökohdista uudistusta aletaan rakentaa.
Kunnat pitää ottaa valmisteluun heti alusta saakka mukaan. Siellä on oikeasti osaamista ja kokemusta, koska siellähän sitä toimintaa käytännön tasolla pyöritetään.

Kommentoi

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi.